Klasik Bir Futbol Topu Neden Beşgenler ve Altıgenlerden Oluşuyor?

5
2
0
0
0
Dünyanın en popüler toplarından olan beşgenler ve altıgenlerden oluşan futbol toplarını çoğunuz görmüşsünüzdür. Peki bu toplar neden bu şekilde üretiliyor hiç merak ettiniz mi?

Ülkemizdeki en popüler spor aktivitesi ne diye sorsak herkes "futbol" olduğunu söyler. Gerçekten de ülkemize en fazla takipçisi olan spor; futbol. Dünya genelinde de milyarlarca dolarlık bir pazarı olan futbol için her gün yeni teknolojiler geliştiriliyor. 

Günümüzde futbol konusunda yapılan yeniliklerin başında futbol toplarını görüyoruz. Adidas, Puma, Nike gibi spor markalarının daha iyi futbol topları çıkarmak için birbirleriyle yarıştığını biliyoruz. Peki neden futbol toplarının genelinde beşgenlerin etrafına yerleştirilmiş altıgenler bulunuyor? Hadi gelin futbol topu denildiğinde belki de akla ilk gelen beşgenler ve altıgenlerden oluşan futbol toplarına yakından bakalım.

Futbolda yatırım arttıkça hata payı ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.

Hakem var sistemi

Futbol, her geçen gün daha fazla yatırım alan bir spor konumunda. Haliyle futbol topu, maç kuralları gibi konularda hatanın en aza indirilmesi gerekiyor. Mesela VAR teknolojisi, futbolda hakem kaynaklı hataların önlenebilmesi için getirildi. Futbol topları da futbolcunun hedefine daha doğru hizmet edebilmesi için yenileniyor.

Peki futbol toplarındaki beşgenler ve altıgenler de ne? 

Futbol topu

Futbol topları, sürekli darbe aldıkları için küresel şeklini sürekli korumaya devam etmelidirler. Yani bir kez vurduktan sonra şekli yamulan bir futbol topunu elbette kimse istemez. İşte futbol toplarındaki aerodinamiği en iyi şekilde koruyan ve topun formunu koruyabilen bir tasarım var. Toplamda 32 parçadan oluşan tasarımda ise beşgenler ve altıgenlerin birleşimini görüyoruz.

Geleneksel siyah - beyaz desenli futbol toplarında çok daha iyi görebileceğiniz bu tasarımda 20 parça altıgen, 12 parça ise beşgen bulunuyor. Toplamda 32 parçanın kenarlarının eşit bir şekilde birbirlerine dikilmesiyle tamamen yuvarlak, kendi formunu koruyabilen bir top ortaya çıkıyor. 

Bu parçalar nasıl yerleştiriliyor?

Toplamda 12 beşgen, 20 de altıgen olduğunu söylemiştik Futbol toplarında bu parçalar 1 beşgenin etrafına yerleştirilen altıgenler şeklinde gerçekleştiriliyor. Yani bir beşgenin başka bir beşgene değme olasılığı yok. Beşgen ve altıgenlerin oluşturduğu müthiş uyum, topa vurduğunuzda havada daha uzun süre hareket edebilmesini sağlıyor. Üstelik tekme, çarpma gibi durumlarda formunu korumaya başarabiliyor.

Futbol topları her geçen gün yenileniyor.

Katar futbol topu

Günümüzde en popüler topun hala beşgenler ve altıgenlerin birleşimiyle oluştuğunu görsek de özellikle profesyonel arenada kullanılan topların farklı tasarımlarla çıktığını görmeye başladık. Adidas gibi markalar, tasarladıkları topları rüzgar tünelleri gibi ortamlarda test ederek daha iyi sonuçlar elde etmeye çalışıyorlar. Bu konuda Katar Dünya Kupası'nda kullanılan topu örnek gösterebiliriz.

İçerisinde sensör bulunan bu özel topla ilgili hazırladığımız videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Ayrıca eğer futbol topu almak istiyorsanız sizler için 3 adet futbol topu listeledik:

Klasik futbol topu

Klasik futbol topu

Beşgenler ve altıgenlerden oluşan standart futbol topu. Ürünü daha yakından incelemek için Amazon sayfasına gidebilirsiniz.

Adidas Al Rihla futbol topu

Adidas al rihla futbol topu

Bu top, Katar Dünya Kupası baskısına sahip olan, ancak orijinal toptan farklı olan replika bir top. Profesyonel değilseniz son derece işinize yarayacaktır. Ürünü daha yakından incelemek için Amazon sayfasına gidebilirsiniz.

Adidas Al Rihla Pro futbol topu

Adidas Al Rihla Pro futbol topu

Son derece pahalı bir top olan Al Rihla Pro, daha çok koleksiyonerlerin tercih edeceği bir top. Ürünü daha yakından incelemek için Amazon sayfasına gidebilirsiniz.

5
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
0
0
0