İBB'den 'Martı' Yönetmeliği: Plaka Zorunluluğu ve Zam Geliyor

375
30
21
3
2
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son dönemlerin en popüler ulaşım araçlarından Martı için bir yönetmelik hazırladı. Elektrikli Kaykay (scooter) Yönetmeliği'yle başlayan yeni dönem, Martı'lara plaka zorunluluğu getiriyor. Ayrıca Martı ücretlerinde de artışlar yaşanacak.

Türkiye bir süre önce "Martı" olarak da bilinen yeni bir ulaşım aracıyla tanıştı. Özellikle de yaz aylarında popüler olan Martı, temelde bir elektrikli scooter olarak karşımıza çıkıyor. Şimdiyse Martı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hazırladığı yeni bir yönetmelikle elektrikli scooterlar için bir düzenleme getirdi. Bu düzenleme, önümüzdeki günlerde çok tartışılacak gibi görünüyor.

Elektrikli Kaykay (scooter) Yönetmeliği olarak isimlendirilen bu düzenleme, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısının ardından alt komisyona gönderilmiş durumda. Yönetmeliğin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Martı kullanan vatandaşları yeni koşullar bekliyor. Martı'lar ise bu süreçte önemli bir değişiklikle karşılaşacaklar.

Martı

Martı'lara plaka zorunluluğu geliyor

Edinilen bilgilere göre İBB tarafından hazırlanan yönetmelikle birlikte Martı'lara benzersiz plakalar gelecek. Normal koşullarda elektrik motoruna sahip olan motosiklet ve bisiklet gibi ürünlerde plaka olmuyordu. Ancak Martı'lar için bu durum biraz daha farklı olacak. Yönetmelik, Martı'lara eklenecek plakalarla birlikte olası ihlallerin önlenmesini ya da bu tür ihlallerin kolaylıkla tespit edilmesini amaçlıyor.

Hazırlanan yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulunan İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, yönetmeliğin uzmanlarla birlikte üç ay gibi bir süre içerisinde oluşturulduğunu ifade ediyor. Cihan'a göre yönetmelikle birlikte hem sektörel açıdan rekabet ortamı sağlanmış hem de kullanıcıların güvenli bir Martı deneyimi yaşaması sağlanacak. Ancak vatandaşlar, bu yönetmelikle birlikte Martı'ya daha fazla ödeme yapmak durumunda kalacaklar.

Martı

İBB'nin hazırladığı Elektrikli Kaykay (scooter) Yönetmeliği'ne göre Martı'nın açılış ücreti, iki tam elektronik bilet, dakika başı kullanımı ise bir tam elektronik bilet fiyatını aşamayacakmış. Bu bağlamda belirlenen alt sınır ise açılışta yarım tam bilet, dakika başı kullanım ücretiyse tam elektronik ücretinin üçte biri olarak belirlenmiş durumda.

İstanbul'da bir Martı kullanmak istediğiniz zaman, açılış için 1,99 TL, dakika başına da 59 kuruş ödeme yapıyordunuz. Ancak yönetmeliğin uygulamaya konmasıyla birlikte Martı'nın açılış ücreti en az 1,75 TL olacak. Kullanıcıların dakika başına yapacakları ödeme ise en az 1,15 TL olacak. Yani önceden 2,58 TL olan bir dakikalık kullanımı, yönetmelikten sonra en az 2,90 TL olacak. 

Kaynak : http://www.diken.com.tr/martilara-plaka-geliyor-yonetmelik-geregi-ucreti-artacak/
375
30
21
3
2
Emoji İle Tepki Ver
375
30
21
3
2