Yıllar Süren Araştırma Sonuçlandı: İşte İlk İnsanın Görüntüsü

374
268
107
33
29
Bilinen ilk insan örneği kabul edilen Lucy’nin tür olarak yakın akrabalarından biri olan Australopithecus anamensis türüne ait bir erkek kafatası bulundu. Bu kafatası, iki ayak üzerinde yürüyen ilk hominiler hakkında bilgiler veriyor.

Etiyopya’da yaptığı çalışmalarda bulduğu, neredeyse kusursuz şekilde saklanmış Australopithecus anamensis kafatasını görünce paleontolog Yohannes Haile-Selassie ne kadar heyecanlandı bilinmez ancak bilim camiasında büyük coşku yarattığı kesin. Haile-Selassie (İmparator olan Haile Selasiye ile aynı soyadı) ve bir çobanın keşfettiği bu kafatası sayesinde 3,8 milyon yıllık ve evrimde çok az bilinen insan atalarından biri hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiz. 

Uzmanlara göre bu fosil, insan türünün iki ayak üzerinde yürümeye nasıl başladığı konusunda önemli bilgiler verebilir. Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Fred Spoor, bulunan kafatasının insan evrimindeki bir başka önemli nokta olduğunu söylüyor. 

Kafatası Etiyopya’nın Worsano-Mille, Afar bölgesinde 2016’da bulundu. Kafatasının hangi canlıya ait olduğunu çözmek 3,5 yıl sürdü:

ilk-insan-kafatası

Yapılan incelemelerde kafatasının erkek Australopithecus anamensis’e ait olduğu ortaya çıktı. Bu da evrim ağacındaki Lucy’den öncesine ait bir diğer adımı görmemizi sağladı. Haile-Selasie, bu canlının epey ilkel olduğunu ve bazı gelişmiş yanları olsa da genel olarak oldukça primitif bir canlı olduğunu belirtti. Bu görüşe gerekçe olarak da sarkık yüzü, küçük beyin hacmini gösterdi. 

Kafatası ayrıca bir başka tartışmayı da yeniden alevlendirdi. Genç türlerin ortaya çıktığı anda eskisinin ortadan kalktığı inanışı bir kez daha tartışmaya açıldı. Uzmanlar, iki türün 100 bin yıl, belki daha uzun süre bir arada yaşadığını varsayıyor.

İşte bulunan o kafatasından hareketle oluşturulan ilk insanın görüntüsü:

ilk-insan

Araştırmacılar, makalelerinde bu durumun başka canlılarda görülen doğrusal olmayan evrimin insanlarda da görülebileceğine dair bir örnek olduğunu öne sürüyor. 

İki ayak üzerinde yürüyebilmenin, insan türlerine daha uzak mesafelere yayılabilme ve daha gelişmiş alet yapma, kullanma becerisi kazanma konularında fayda sağladığı belirtiliyor. 

Kaynak : https://www.smithsonianmag.com/science-nature/38-million-year-old-skull-puts-new-face-little-known-human-ancestor-species-180973006/
374
268
107
33
29
Emoji İle Tepki Ver
374
268
107
33
29