iPhone 11 Pro Max Detaylı İnceleme: Bu Fiyata Alınır mı?

84
16
10
2
1
iPhone 11 Pro ve Pro Max hakkında her türlü soruya yanı bulacağınız detaylı bir inceleme yazısı hazırladık. iPhone 11 Pro Max fiyatı, fotoğrafları, videoları, yorumlarıyla birlikte, gelin Apple'ın yeni gözdelerine yakından bakalım.

iPhone 11 nihayet karşımızda. Biz de ailenin üst segment üyeleri iPhone 11 Pro ve Pro Max hakkında tüm soruları yanıtlamak için buradayız. Apple’ın Steve Jobs Salonu’nda düzenlediği lansmanla sahneye çıkan yeni iPhone 11’ler özellikleriyle dikkat çekti… Ancak bu kadar klişe bir giriş yapmayacağız. Asıl olay telefonların fiyatı…

Apple, iPhone X ile beraber getirdiği ve iPhone XS ile genişlettiği fiyat politikasını değiştirmemişti. Bu yıl merkez modelin iPhone 11 olmasıyla birlikte Apple, Pro ve Pro Max uzantılı iki üst düzey modelle karşımıza çıktı. Bir başka değişle merkez model, yani iPhone 10R'nin karşılığı olan iPhone 11 serinin en uygun fiyatlı telefonu oldu. iPhone 11 Pro ise doğrudan iPhone X ve bir yıl daha genç olan XS'in hem özellik hem de fiyat açısından halefi oldu.

iPhone 11 Pro Max tasarımı: Bana “Zen mimarisi” dediniz bakın ne oldu şimdi… 

iphone 11 pro

Evet Zen mimarisi… Apple’ın belki de bugünlere gelmesini sağlayan, tasarımlarının sade olduğu kadar özgünlüğünü koruyan yegane etmendi. Steve Jobs’ın başarısız olunca Apple’dan kovulduğu 1985 yılından sonra keşfettiği, son derece değerli bir hazineydi Zen felsefesi… Jobs, bu felsefeyii alıp 1997’de Apple’a döndükten sonra üretimden, stratejilere kadar bir “mimari” inşa etmişti.

Jobs’ın ölümünden 6 yıl sonra tanıtılan iPhone X, Zen mimarisinin en çok hissedildiği iPhone serisinde, radikal bir değişimi simgeliyordu. Aynı zamanda serinin 10. yılına özel olarak üretilmiş bir cihazdı. Sevildi, sektöre çentikli ekran gibi standartları getirdi. Ancak şirketin Jobs’ın anlayışını terk ettiğine dair eleştiriler almasına da neden oldu. 

John Ive, Apple’ın eski baş tasarımcısı ve Jobs’ın en yakın arkadaşlarından birisiydi. Jobs’un ölümünden sonra John Ive, Tim Cook ile çalışmaya başladı ve yeni ikilinin bir türlü anlaşamadıklarına dair dedikodular ortaya çıktı. iPhone X ve XS ailesi de John Ive tarafından, ancak Tim Cook yönetiminde tasarlanmıştı. Her şey çok güzeldi… Ta ki Ive, 2019’da Apple’dan istifa edene kadar.

iphone 11 pro max

Apple, iPhone serisi için iPhone X ile getirdiği standartları iPhone 11’de de kullanmaya devam ediyor. iPhone 11, çentikli ekranı, sol üst köşede bulunan kamera modülüyle beraber… Bir saniye… Evet o kamera modülünden bahsediyoruz. Yuvarlak köşeli kare içine oturtulan 3 sensöre sahip olan yerden.

iPhone 11 Pro ve Pro Max için belki den çok eleştiri alan tasarım değişikliği kameralardan ibaret. Bu tasarımın ardı teknik açıdan hiç de boş değil, ancak o eski Apple tasarımlarını benimseyen çoğu insanı rahatsız edebiliyor. Ayrıca biliyoruz ki iPhone 11 Pro ve Pro Max ile birlikte gelen bu modülü sevecek çok sayıda kullanıcı da var.

Öyle ya da böyle, zamanında iPhone X çentiği eleştirilmesine rağmen nasıl 2 ay içinde 20 tane çentikli telefon gördüysek, bir benzerini de iPhone 11 kamera modülü için görebiliriz. Nitekim bu tasarım çizgisinin Steve Jobs’ın temelini attığı zen mimarisinden uzaklaştığı açık.

iphone 11 pro beyaz

iPhone 11 Pro ve Pro Max’in çetin dışındaki tüm kenarlarındaki çerçeve kalınlıkları aynı. Apple’ın iPhone XS Max’ten diğer açılarda çok da farklı bir şey yaptığını söyleyemeyiz. Yeni iPhonelar, Apple'ın 2010'lu yıllardaki geneleklerini, 2020'li yıllara taşıyacaklar.

iPhone 11, Pro ve Pro Max’in çerçeveleri çentik dışında her kenar için aynı ölçülerdeyken, önceki modellere kıyasla biraz daha daraltrılmış durumda. Bu da kullanılabilir ekran alanını bir nebze de olsa artıran bir detay. iPhone 11 ailesi muhakkak sektöre yeni standartlar getirecek, ancak tasarım açısından tartışılacağı kesin.

iPhone 11 Pro Max sağlam mı? Telefon düşerken balayı planlarınızı iptal edin:

iphone 11 kılıf

iPhone 11 ailesiyle birlikte serinin son üyesinde cam gövde standart bir hale geldi. Apple, cam alaşımlarını geliştirmeye devam ediyor ve her yeni modelde sağlamlık konusunda farklı adımlar atıyor. Elbette firma iPhone XS’e kıyasla yeni telefonunu daha sağlam yapmak için çalıştı. Ancak artık akıllı telefonlar sağlamlık endişesiyle üretilmiyor.

Cam malzemeler, sağlamlıkları arttıkça telefonların maliyetlerini de yükselten malzemelerdir. Bu da sadece Apple’ı değil sektörün genelini ilgilendiren bir sorun. Metal alaşımlarla kablosuz şarj ve NFC gibi özelliklerinin kullanılamıyor oluşu, firmaların elini bağlıyor. Plastik ne kadar kaliteli olursa olsun uzun vadede sorun çıkarıyor, geriye sadece cam kalıyor.

Eğer olur da iPhone 11 Pro Max için paraya kıyarsanız, eğer olur da o telefonu kulak hizasından düşürürseniz balayı planınızı iptal edin. Sanki herkes balayı yapıyormuş gibi konuştuk ama durum böyle. iPhone 11 aldıktan sonra sigorta masrafından çekinmezsiniz diye düşünüyoruz.

Cam gövdenin ne kadar sağlam olduğunu görmek için geçtiğimiz yıl yayınladığımız iPhone XS Max sağlamlık testini aşağıdan izleyebilirsiniz:

iPhone 11 Pro Max sağlamlık testi de telefonu edinir edinmez YouTube kanalımızda olacak. Buraya tıklayarak kanalımıza abone olabilir, bildirimleri açabilirsiniz.

iPhone 221 Pro ve Pro Max, kılıf seçeneklerine bakmadan alamayacağınız iki model. Bu telefonu alıp kılıfsız, ekran koruyucusuz kullanabilen en az milyarder seviyesinde zengindir. Elbette bu söylediğimiz sadece Türkiye için geçerli.

Apple’ın yeni pazarlama stratejisi: iPhone 11 Pro Max XS Plus Tree Two One Zero…

Artık düşük fiyatlı ve kısıtlı özelliklere sahip olduğu adından anlaşılmayan bir iPhone yok. iPhone 11, geçtiğimiz yıl adından daha ucuz olduğu anlaşılan iPhone XR’ı iPhone XS Max’den daha çok satmıştı. Açıkçası bu kadarını Apple'ın kendisi de beklemiyordu. Bu nedenle artık serinin en düşük fiyatlı (699 dolar) modeli iPhone 11

Tüketiciler, muhtemelen bu değişiklik dolayısıyla iPhone 11’e akın edecekler. Neler olabileceğini erkenden net şekilde söylemek zor. iPhone 11’in muhtemel başarısı, iPhone Pro ve Pro Max’e de yansıyacak. Daha zengin, geliri daha yüksek olan Apple sevdalıları, iPhone 11’in çok sattığını görünce yeni stratejinin büyüsüyle Pro modellerine yönelecekler. 

Unutmayın iPhone bir kez tanıtılıyor, ancak tutarsa nereden baksanız 3 yıl boyunca seri şekilde üretilip satılıyor. Apple, bu başarıyı iPhone 7’den bu yana yakalayamadı ve yeni bir kana, yeni ihtiyaçlara hitap eden markaya ihtiyacı var. iPhone 11 ailesi de aslında teknik bir geliştirmeyi değil. İsme ve markaya bağlı değer algılarına dayanan kâr marjına odaklanıyor.

iphone 11 pro max mashable

Apple isimlendirme konusundaki kararsızlığını ilk kez iki yıl peşpeşe devam ettirdi. Geçtiğimiz ilk Max isimli telefonu, bu yıl da ilk Por isimli telefonu gördük. Artık tüketiciye yeni bir şeyler sunduk demek için her seferinde kulağa yabancı, eşsiz ve daha önce hiç gelmeyen kelimeler buluyor. Bu da bir pazarlama taktiği, bakalım seneye neler göreceğiz.

En niyahetinde karşımızda fiziksel bir üründen, işlevsel bir teknolojik cihazdan çok itibarı, kalite algısını ve en önemlisi de prestiji satan bir firma var. iPhone serisinde yaşanan isim değişikliklerinin en büyük nedeni de bu “tamamen duygusal” olan satış çabası.

Tarihin en iyi iPhone modeli iPhone 11 Pro Max: E bir zahmet… (A13 Bionic):

a13 bionic

Sıkı bir Apple hayranını bu cümleye ikna etmek zor olabilir. Ancak teknoloji tüketicileri, artık firmalara körü körüne bağlı olmuyorlar. Artık insanlar her çıkan telefon içi “en iyisini yaptık” sözlerine karınları tok. Kafanızı nereye çevirseniz hep en iyisini görüyorsunuz. Bu durum bir tüketici için heyecan vermenin dışında, artık biraz da rahatsız edici.

Apple, her yıl olduğu gibi yeni iPhone cihazlarını “en iyi iPhone” olarak tanımladı. Yahu tamam da sakın yeni olduklarından en iyisi olmasınlar? Sanki daha kötüsü için bir beklentimiz varmış gibi yapılan olumlamalar gerçekleri ne kadar yansıtırsa yansıtsın, tüketiciler için can sıkıcı. 

Apple’un “en iyi iPhone” tanımlamasını yapmasını sağlayan şey ise telefonların beyni olan A13 Bionic işlemci yongası. Apple yine çok detaylı bilgi paylaşmadı ama bu yonga hem serinin hem de mevcut pazarın en iyilerinden birisi oldu. Bak yine en iyisi dedik… Peki neden?

a13 bionic

A13 Bionic, Deep Fusion adı verilen bir harici görsel verilerden sorumlu arabirime sahip. Bu donanım hakkında çok bilgi paylaşılmasa da merkezi işlemcinin görsel yükünü alan bir sağ kolu olduğunu söyleyebiliriz. Bunun haricinde CPU ve GPU’ya eşlik eden Bluetooth 5.1 ve diğer bağlantı çipleri de yonganın içerisinde yer alıyor.

Tüketicinin karşısındaki Apple, Samsung, Huawei ya da kim olursa olsun artık böyle anlarda heyecan duyduğu şeyler sadece yenilik görmek. Aksi takdirde firmalar "en iyisi biziz" vurgusunu yaptıkça, klişeler döngüsü içerisinde yaşamaya devam edecekler.

Peki nedir artırılmış gerçeklik, Apple neden bu kadar önemsiyor?

iphone 11

Artırılmış gerçeklik, sanal gerçekliğin bir üst seviyesi. Sanal olmayan ortamlarla, yani gerçek dünya ile sanal nesneleri birleştiren bir teknoloji büyüsü… Bir telefon kamerası sayesinde gerçek olmayan şeyleri gerçekmiş gibi ekranda görebiliyorsunuz. Eğer bir Instagram filtresi ya da ön kameranızda güzellik modu kullandıysanız, artırılmış gerçeklikten nasibinizi aldınız demektir.

 Aynı şekilde kameralardaki derinlik efektleri de oyun ve uygulamalardaki daha zengin gerçeklik ögeleri de bu teknolojinin bünyesinde yer alıyor. A13 Bionic, iPhone 11 Pro ve Pro Max’in, artırılmiş gerçeklik konusunda son derece yüksek görsel performans sunmasını sağlıyor.

Tüm bunlar haricinde iPhone 11 Pro ve Pro Max, 4'er GB RAM ve 64, 256, 512 GB’lık hafıza seçeneklerine sahip. Her iki cihazın arasındaki tek fark 0,7 inçlik ekran büyüklüğü. Apple iPhone 11 Pro’yu küçük, Pro Max’i ise büyük ekran talep eden müşterilere özel olarak sunuyor. 

iOS 13 ile iPhone 11 Pro ve Pro Max birlikteliği:

ios 13

iOS 13 ile birlikte gelen iPhone 11 ve iPhone 11 Pro Max, bu işletim sisteminin bütün avantajlarını kullanılmak üzere tasarlanan iki cihaz. A13 Bionic teknik kapasitesini sonuna kadar kullanacak olan iOS 13, iPhone 11’in donanımlarıyla da üst düzey derecede uyumlu olacak şekilde tasarlandı. 

Elbette daha eski iPhone modellerine de iOS 13 gelecek, ancak bu bambaşka bir konu. iOS 13’ün artırılmış gerçeklik yeniliklerini ön plana taşıyan kodları, bundan haftalar önce ortaya çıkmıştı. Apple’ın iPhone 11 Pro ve Pro Max ile 3 arka kamera lensi sunması, iOS 13 ile büyük anlam kazandı.

Yeni iPhone cihazlarının kameralarında yer alan modlar, profesyonel düzeyde fotoğraf ve sinematik videolar çekmeyi garanti ediyor. Apple’ın aslında büyük bir kamera atılımıyla rekabeti kızıştırma çabası, muhtemelen ses getirecek. Bakalım uzun süreli kullanımlarda ne gibi detaylı özelliklerle karşılaşacağı, zaman gösterecek.

iphone 11

iOS 13’ün son kullanıcıya sağlayacağı tüm avantajları, 19 Eylül’de sunulacak güncellemenin ardından detaylı şekilde öğreneceğiz. Yapacağımız detaylı video incelemelerinde de bu konuya ayrıca parantez açmayı bekliyoruz. 

iPhone 11 Pro ve Pro Max Ekranı: TrueTone OLED ekran

iphone 11 ekran

Apple’ın ekran konusunda Samsung ve LG ile ortaklığı devam ediyor. Yeni üst segment iPhonelarda bulunan OLED ekranlar, birbirlerine alternatif olarak karşımıza çıktı. 5,8 inçlik iPhone 11 ve 6,5 inçlik iPhone 11 Pro Max’in ekranları aslında bileşen olarak birebir aynı. Sadece boyut farkından kaynaklanan çözünürlük farkları var.

4K ekran çözünürlüğü sunmak yerine renk doğruluğu, dengeli ışık ve piksel yoğunluğuna odaklanmayı seven Apple, üst segment telefonlarında bile maksimum Full HD+ seviyesini sunuyor. Zaten bu seviyeden daha yukarıda olan çözünürlükler, ölçülerin küçük olması dolayısıyla telefonlarda hissedilemiyor.

Kısaca söylemek gerekirse iPhone 11 Pro ailesinin ekranları kaliteli bir televizyon kadar iyi, ancak onların telefon boyutuna uyarlanmış versiyonları diyebiliriz. iPhone Pro’nun 2436 x 1125 piksel, Pro Max’in ise 2688 x 1242 piksel sunduğu detayını da verelim. Apple küsüratları seviyor, yapacak bir şey yok.

iphone 11 ekran

458 ppi piksel yoğunluğu ise OLED paneller için son derece yeterli bir seviye. Yüksek parlaklıkta iPhone 11 Pro’nun ekran performansının son derece tatmin edici olacağını, oyun ya da film gibi deneyimlerde de parasının karşılığını -dolar bazında- verebileceğini söyleyebiliriz. 

True Tone, Haptic Touch gibi özelliklerin de yeni iPhonelar ile birlikte sunulduğunu söylemekte fayda var. Haptic Touch, hatırlarsanız iPhone X ile birlikte 3D Touch’ın yerini alan özellikti. Kendisi yeni iPhone ailesinde de yaşamaya devam edecek. Yine önceki iPhonelarda oldu gibi yenilerinde de ekrana dokununca uyanma modu da bulunuyor.

iPhone 11 Pro ve Pro Max Oyun Performansı: Bu grafikleri hâlâ bilgisayarda göremeyenler var

iphone 11 pro max

Apple oyun bilgisayarı ya da telefonu üretmiyor, üretmeyecek de… Ancak firmanın oyun deneyimi konusundaki en radikal adımı yeni iPhone cihazları oldu. Ayrıca ek ücretle abonelik sistemine bağlı şekilde satılacak Apple Arcade, tüm Apple cihazlarında oyuna özel bir ekosistem olarak sunuldu. 

Apple Arcade’in iPhone lansmanında karşımıza çıkması, firmanın mobil oyunculuk sektörünü alevlendireceğinin göstergesi. Bu da hem oyucular hem de Apple’a özel çeşitlilik sunacak geliştiriciler için iyi bir haber.

iPhone 11 Pro ve Pro Max’in işlemcilerinden ekranlarına kadar var olan tüm donanım kombinasyonları, yüksek grafiklerde donma sorunları yaşamadan oyun oynamayı garanti ediyor. Oyun performansının tam olarak anlaşılması ise biraz zaman istiyor. Şimdilik bu kalite seviyesinin neredeyse 10 yıl önceki üst düzey bilgisayarlar ile aynı olduğunu söyleyelim

Oyun için iPhone alan çok yok, ancak iPhone alıp oyun oynamak isteyen çok fazla insan var. Apple Arcade gibi ücretli ekosistemler, çoklu platform desteğine sahip online oyunlarla birlikte iOS 13, tam bir oyun cavanvarı olabilir. Zaten bu fiyata ve özelliklere bakınca pek de pohpohlamamak gerekiyor. Sonraki detaya geçiyoruz. 

Batarya ve kullanım süresi: 

iphone 11 batarya

Apple iPhone 11 için halefi olduğu iPhone XR ile arasında 1 saat ekstra kullanım süresi koydu. Bu artışlar, Pro ve Pro Max’te kendisini daha fazla hissettiriyor. iPhone 11 Pro iPhone XS’e kıyasla ekstra 4 saat standart kullanım ömrü sunuyor. Bugüne kadar gördüğümüz en ciddi batarya geliştirmesi ise serinin en büyüğünde.

iPhone 11 Pro Max, yerine geçtiği iPhone XS Max’ten 5 saat daha uzun ömürlü olma sözüyle geldi. Batarya boyutlarının ve kapasitelerinin artmasıyla bu artışlar son derece doğal. Ayrıca cihazların ekran ve işlemcileri de daha çok enerji tüketeceğinden, Apple’ın iyi bir optimizasyon sunma sözü verdiğini görüyoruz. 

Enerji tüketimi konusundaki optimizasyon farkını sunacak olan şey ise elbette iOS 13. Zira A13 Bionic’in daha verimli tüketim yapmasını sağlayacak arka plan ayarları, görsellik için çalışacak ekstra fiziksel işlemciler iOS 13 sayesinde söz konusu ek kullanım sürelerini vadediyorlar.

iphone 11 hızlı şarj

Apple’ın batarya ve enerji konusundaki asıl sürprizi ise kutulardan standart olarak çıkacak 18 Watt’lık hızlı şarj adaptörleri. Yani sonunda be Apple, onlarca rakibin yıllardır bunu kutuda sunuyor zaten, herhalde ayrıca satma girişimin başarısız oldu da tepkileri görüp adaptör konusunda söz dinlemeyi bildin. Neyse… Zaten o kadar para verince telefonunu SpaceX’in roketlerinin hızında şarj etmesini bekleyebilirsiniz.

Ses performansı: Sinema salonunun sanal versiyonu olan mekansal ses teknolojisi (spatial audio):

iphone 11 ses

Ses konusu müzik, film ve oyunlar için bir numaralı aracımız olan akıllı telefonlar için çok önemli. Stereo hoparlörler akıllı telefonlar var olduğundan beri piyasada, ancak yazılımlar giderek gelişmeye devam ediyor. 

iPhone 11 Pro ve Pro Max’in dışarıya ses vermesi için geliştirilen çift hoparlörlerden birisi kulaklık diğeri mikrofonun olduğu yerde. Bu da telefonu yan çevirdiğinizde surround ses deneyimini arttırıyor. Açıkçası HTC’nin Desire 816 ile uygulamaya başladığı hoparlör tasarımının üzerine çıkmak bu ekran standartlarıyla zor. 

Apple yine de yazılımsal olarak bazı avantajlı özellikler sunuyor. Örneğin sinema salonlarındaki birden ya da ikiden fazla noktadan ses gelmesi deneyimini, “spatial audio” adını verdiği bir sistem sayesinde sanal olarak taklit ediyor. Hoparlör sayısı iPhone 11 Pro ailesinde iki ancak ses kaynağında sanal olarak bir artış söz konusu.

iphone 11

Dolby Atmos, 2012’de sinema sektöründe hayatımıza giren bir ses teknolojisiydi. Kendisine iPhone 11 Pro’da da rastlıyoruz. Eğer film ya da dizi izlerken soldaki karakterin sesi sol hoparlörden duymanızı, karakter yer değiştirdikçe sesin de ona uyum sağlasını sağlayan şey Dolby Atmos.

iPhone 11 Pro Max’in neden 3 arka kamerası var?

iphone 11

Apple, iPhone 11 modellerini tanıttı. iPhone 11 çift arka kamera ile gelirken iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max 3 arka kameraya sahipti. Tasarım açısından eleştirilere maruz kalsa da Apple, üç sensörle daha önce rakiplerinden alışık olduğumuz bir deneyim sunmayı amaçladığını söyledi.

iPhone 11 Pro ve Pro Max'te yer alan üç kameranın biri geniş açılı, biri ultra geniş açılı ve biri de telefoto lenslere sahip üç sensörden ibaret. Bu ve benzeri sistem bir süredir çeşitli Huawei, Samsung ve Xiaomi telefonlarında karşımıza çıkıyordu. Yani Apple biraz geriden gelerek daha emin adım atmak istediğini gösterdi. 

Kamera konusunda son yılların en iyi geliştirimelerinden birisini yapan Apple, daha geniş açılar ve odaklama imkanını aynı anda kullanılabilir kılmış durumda. Sol üst köşedeki geniş açılı kamera, 26 mm odak aralığına sahip. Aynı zamanda optik görüntü sabitleyici sayesinde titremeyen geniş açılı videolar çekmeyi sağlıyor. Diyafram açıklığı f/1.8 olup bu sayede, düşük ışıkta bir nebze de olsa düzgün fotoğraf çekebiliyor

iphone 11

Sağda, iç tarafta bulunan ultra geniş açılı kamera ise 13 mm odak açıklığında ki bu da 120 derecelik bir görüş açısı sağlıyor. Diyafram açıklığı f/2.4 olan bu kamera, gece çekimlerinde avantaj sağlamak yerine daha çok geniş açılı fotoğraflarda kullanılmak için var. Eğer gece şartlarında geniş açılı fotoğraflar çekecekseniz, yapay zekâ yardımınıza koşuyor.

Solda ve en altta yer alan üçüncü lens ise 52 mm odak açıklığına sahip olan, derinlik yaratmak için kullanılan telefoto lens. Aynı zamanda telefoto lens sayesinde optik yakınlaştırma, yani görüntüdeki netlik bozulmadan nesneye yaklaşmak mümkün.

Huawei’nin P30 Pro’da yer alan yatay periskop lens ile 5x optik zoom özelliği sunmasına karşılık olarak Apple bir yanıt vermedi. Zira iPhone 11 Pro ve Pro Max, sadece 2x optik zoom seçeneğine sahip. Bu durum son model Samsung telefonları içinde geçerli.

iphone 11 kamera

Bir diğer önemli nokta ise bu lensin bokeh efekti dediğimiz arka planı bulanıklaştırma işlemleri için donanımsal destek sağlaması. Telefoto kameranın f/2.0 diyafram açıklığı ve optik görüntü sabitleyici özelliği sayesinde arka planı bulanık olan fotoğraflar ya da videlar çekmek için ideal bir seçenek olduğunu söyleyelim.

Tüm iPhone 11 modellerinde bulunan ön kamera da neler var?

iphone 11 ön kamera

Apple en son 7 MP çözünürlüğe sahip ön kamera sunmuştu. Arka kamerada yaşanan gelişmelere ek olarak ön kamerada da bu kez üst düzey bir performans sunmak için 12 MP’lik sensör tercih ediliyor. Geniş açılı olan bu tek sensörün yanında, FaceID gibi özelliklerin sunulmasını sağlayan TrueDepth sistemi yer alıyor. 

iPhone 11’in ön kamerası ayrıca 4K çözünürlüğünde saniyede 30 karelik videolar çekme imkanı sunuyor. Buna ek olarak daha düşük çözünürlüklerde “slowfie” adı verilen yavaş çekim videolar şeklindeki çekimleri de yapmak mümkün.

Instagram ve benzeri uygulamalar sayesinde ön kameranın artırılmış gerçeklik için önemli bir aktör haline gelidiğini söyleyebiliriz. Apple ise tamamen bu açıdan olaya yaklaşıp, TrueDepth’in de desteğiyle üst düzey bir AR performansı sunmaya odaklanmış durumda.

iPhone 11 ön kamerasına eşlik eden bir flaş yok. Ne yazık ki önceki cihazlarda olduğu gibi ekranın aniden beyaz şekilde parlamasıyla, kısa süreli aydınlık yaratılıp performans artışı sağlanıyor.

iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max arasında ne fark var?

iphone pro max

  • Ekran,
  • Batarya, 
  • Boyut.

Açıkçası bu kısmı uzun uzadıya anlatmak çok zor. İki cihaz arasında teknik açıdan herhangi bir fark yok, daha çok fiziksel farklar var. Apple iPhone 11 Pro’yu en küçük ekranlı seçenek olarak sunarken, iPhone 11 Pro Max ise en büyük ekranlı seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Aralarındaki 0,7 inçlik fark ise fiyatlara yansıyor. 

Ekran dışında ise bir diğer önemli fark ise bataryada bulunuyor. Bataraya performansı iPhone 11 Pro Max’te bir önceki nesle göre 5 saat artarken, iPhone 11 Pro’da bir önceki nesle kıyasla 4 saatlik artış var.

Elbette ekran boyutundaki artış, cihazların boyutlarında da önemli bir farka neden oluyor. iPhone 11 Pro tek elle kullanıma daha uygunken, iPhone 11 Pro Max tek elle kullanımlarda sorunlar yaşatabilir. Apple’ın böylesine büyük bir ekranda dokunmatik kalem desteğini sunmaması da anlaşılabilir değil.

iphone 11 pro

Bu ik üst düzey cihaz ile iPhone 11 arasında ise daha çok fark var. iPhone 11 boyut açısından ortanca, fiyat açısından da en uygun seçenek. Ayrıca iPhone Pro ve Pro Max’in OLED ekranları, doğal olarak iPhone 11’in LCD ekranlarından çok çok daha kaliteli. Dolayısıyla üst segmentin görsel açıdan da temsil edilğini söyleyelim. 

iPhone 11’in arka kamera modülü yani yuvarlak köşeli kara bölüm gövde ile aynı renge sahipken, iPhone 11 Pro ve Pro Max’te de modülün rengi gövde ile aynı. Ayrıca iPhone 11 Pro ve Pro Max, gece yeşili, altın, siyah ve uzay grisi seçeneklerine sahip.

iPhone 11 Pro özellikleri:

  • Ekran: 5,8 inç OLED, 2436 x 1125 piksel, 458 ppi piksel yoğunluğu
  • İşlemci: A13 Bionic
  • RAM: 4 GB RAM
  • Depolama: 64 GB, 256 GB, 512 GB
  • Arka kamera: 12 MP, f/1.8 + 12 MP, f/2.0 + 12 MP, f/2.4, 120 derece geniş açı üç sensör
  • Ön kamera: 12 MP TrueDepth
  • Batarya: 3.190 mAh ve 18 Watt hızlı şarj adaptörü
  • Bağlantı: Lightning şarj ve veri aktarımı, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 4G LTE
  • iPhone 11 Pro renkleri: Midnight Green (Gece Yarısı Yeşili), Space Grey (Uzay Grisi), Silver (Gümüş), Gold (Altın)

iPhone 11 Pro Max özellikleri:

  • Ekran: 6,5 inç, 2688 x 1242 piksel, 458 ppi piksel yoğunluğu
  • İşlemci: A13 Bionic
  • RAM: 4 GB RAM
  • Depolama: 64 GB, 256 GB, 512 GB
  • Arka kamera: 12 MP, f/1.9 + 12 MP, f/2.0 + 12 MP, f/2.4, 120 derece geniş açı üç sensör
  • Ön kamera: 12 MP ve FaceID için TrueDepth sensörleri
  • Batarya: 3.500 mAh ve 18 Watt hızlı şarj adaptörü
  • Bağlantı: Lightning şarj ve veri aktarımı, Wi-Fi 6, kablosuz şarj, Bluetooth 5.1, 4G LTE
  • iPhone 11 Pro Max renkleri: Midnight Green (Gece Yarısı Yeşili), Space Grey (Uzay Grisi), Silver (Gümüş), Gold (Altın)

iPhone 11 Pro ve Pro Max Türkiye fiyatı:

  • iPhone 11 Pro 64 GB: 10.999 TL
  • iPhone 11 Pro 256 GB: 12.299 TL
  • iPhone 11 Pro 512 GB: 13.999 TL
  • iPhone 11 Pro Max 64 GB: 11.999 TL
  • iPhone 11 Pro Max 256 GB: 13.299 TL
  • iPhone 11 Pro Max 512 GB: 14.999 TL

Sonuç: iPhone 11 Pro Max neden satın alınmamalı?

Apple, her zaman para konusunda sıkıntısı olmayan tüketici kesmine hitap eden, ancak diğer kesimlerden de hayranlık duyan insanlar için ürün geliştirdi. iPhone 11 ailesi içinde farklı bir durum söz konusu değil. Ülkemizde her ne kadar pahalı olması beklense de en ucuz modelinin bile alternatifleri uzun süredir kullanımda. 

Elbette yeni bir iPhone almak isteyenlere itirazımız yok. Gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ancak Apple’ın yeni telefonlarında nispeten daha iyi bir işlemci ve daha iyi kamera dışında sunduğu çok fazla yenilik bulunmuyor. 

Eğer Apple Türkiye, eski iPhone değişim kampanyasıyla daha uygun fiyatlı teklifler sunarsa değelendirebilirsiniz. Ancak onun dışında, iPhone 7 kullanıcılarının bile değiştirmek için borca girmesini tavsiye etmiyoruz. Özellikle iPhone 11 Pro ve Pro Max’in için bu önerimizin altını çizmek istiyoruz.

iphone 11 pro

iPhone 11 cihazlarını almamak için bir diğer sebep ise 5G. 2020’de neredeyse bütün üreticilerin amiral gemilerinde 5G desteği bulunacak. Apple henüz bu konuda bir adım atmış değil, 5G’nin 2020 model iPhone cihazlarıyla karşımıza çıkması bekleniyor. Böyle bir durumda ise maksimum 2, hadi bilemediniz 3 yıla yeni bir telefon almak zorunda kalabilirsiniz. 

Son olarak, iPhone 11 Pro ve Pro Max’in tüm seçenekleri, söz konusu fiyatları karşılamakta zorlanmayacak kişiler için son derece uygun görünüyor. Böyle bir tüketici kitlesinin ülkemiz şartlarında giderek daha az kişiyi ifade ettiğini düşünürsek, iPhone 11 Pro ve Pro Max mantıklı bir tercih olmaktan uzaklaşıyor.

84
16
10
2
1
Emoji İle Tepki Ver
84
16
10
2
1