iPhone 12'de Kullanılacak 5 nm'lik İlk A14 Yongaları Apple'a Ulaştı

37
5
2
1
0
Apple'ın gelecek yıl iPhone 12'de TSMC tarafından üretilen 5 nm'lik A14 yongalarını kullanacağı düşünülüyor. Gelen yeni bilgilere göre son teknoloji ilk yonga Apple'a ulaştı.

iPhone 11 henüz geçtiğimiz ay piyasaya sürüldü ancak şimdiden Apple'ın 5 nm'lik EUV tasarımıyla üretilen yeni A14 yongaları konuşuluyor. Teknoloji devi, A13 kadar karmaşık ve H1 kadar basit yapıdaki yongalar için kendi işlemci mikro mimarisini geliştirdi. Apple, özelleştirmeyi seviyor ve kendi işlemcilerini tasarlaması, şirketin ürünlerinin nasıl performans gösterdiğini ve bu performansın yazılım üzerinden nasıl düzenlenebileceğini sıkı bir şekilde test etmesini sağlıyor.

Apple, akıllı telefon işlemcilerinin mikro mimari ölçütlerini; önceki mimariyi geliştirmek yerine sıfırdan belirlediği için Android tarafındaki rakiplerinden çok farklı bir konumda. Şirket, A13'te görülebileceği gibi performansı önemli ölçüde artırdı ancak yeni işlemciler, aynı zamanda daha fazla güç tüketiyor. Apple; iOS ve Android cihazlar arasındaki performans farkını genişletmek istedi ve iPhone'un kalınlığını artırarak pil ömrünü azaltmayı seçti.

A14'te N5 yongalarından yararlanılıyor:

apple A14 yonga

Şimdiyse Apple'ın gelecek yılki iPhone'larında TSMC tarafından üretilen 5 nm'lik işlemciler kullanacağı öne sürülüyor. N5 olarak adlandırılan yonga, bu yılın başlarında üretime girdi ancak o zamanlar bu yonganın öncelikle 5G ve IoT ürünlerinde kullanılacağı düşünülüyordu.

Ortaya çıkan yeni detaylara göre TSMC'nin N5 kullanılarak üretilen ilk A14 işlemcisi, eylül ayının sonunda Apple'a teslim edildi. Yine de Apple'dan gelen bir sonraki mobil işlemcinin son teknoloji yongaları kullanacağını garanti edemeyiz. Apple, nihai ürünü elde etse bile TSMC üretimi artırıp ve verimi koruyamadığı sürece iPhone 12'de 5 nm'lik yongalara geçilip geçilmeyeceği bilemeyiz.

Bununla birlikte Tayvanlı üretici TSMC, analistlerle yaptığı son konferans görüşmesinde iyimser bir profil çizdi. Katılımcılara hitap eden TSMC'nin CEO'su Wu Wei, "N5 ile birlikte müşteri ürün portföyümüzü daha da genişletiyoruz. İlk parti hem mobil hem de HPC uygulamalarıyla gerçekleştirilecek. 5 nanometreden emin olacağız. Güçlü bir üretime sahip olacak ve TSMC için geniş ve uzun ömürlü bir devre olacak" dedi. 5 nm teknolojisi, Apple'ın daha küçük devrelere daha fazla transistör yerleştirmesine izin verecek olsa da yongaların maliyeti artacak. Henüz A14 ile ilgili somut bilgiler ortaya çıkmadığından iPhone 12'de geleceği öngörülen yeni teknoloji hakkında somut yorumlar yapılamıyor.

Kaynak : https://wccftech.com/a14-5nm-iphone-12-september/
37
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
37
5
2
1
0