iPhone’ların Şarj Ömrünü Uzatmak İçin 13 Basit Yöntem

41
16
10
3
2
iPhone marka akıllı telefonunuzun şarjının gün içinde kısa sürelerde bitmesinden sıkıldıysanız bu yazımızda verdiğimiz tavsiyelerle telefonunuzu tek şarjda daha uzun süreler kullanmaya başlayabilirsiniz.

iPhone kullanıcıları için telefonun ayarlarını doğru yapmak, yüksek performans için çok önemlidir. Özellikle eskiyen modelleri hızlandırmak için geçiş animasyonlarını kapatmak gibi birçok yöntem vardır. Bizler de özellikle iOS 13 işletim sistemine sahip iPhone kullanıcılarının, daha uzun ömürlü bir bataryaya sahip olmak için kullanabileceği tavsiyeleri bir araya getirdik ancak bazı tavsiyeler, daha eski işletim sistemlerinde de batarya ömründe bir artış sağlayacaktır. Dilerseniz lafı fazla uzatmadan önerileri sıralamaya geçelim.

Yazıya geçmeden önce ufak bir bilgi vermiş olalım. Bildiğiniz üzere iOS 13 şu anda beta aşamasında. Bu yüzden de işletim sisteminde oluşan bazı hatalar sonucu cihazın batarya ömrü kısalabilir. iOS 13 betasının son sürümünü kullanıyorsanız bu yazıda vereceğimiz tavsiyelerle telefonunuzun şarjının daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

1. Uygulamaları kapatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Birçok iPhone kullanıcısı, telefonları yavaşlamadığı için çıktıkları uygulamaları kapatma gereksinimi duymaz ancak bu, telefonun batarya sağlığı açısından çok da doğru bir hareket değil. Öncelikle Ayarlar > Pil dizinine giderek “son 24 saat” ya da “son 8 gün” seçeneklerine basarak telefonunuzda hangi uygulama daha çok güç harcıyorsa bunu analiz edebilirsiniz. Sonrasında da bu uygulamaların sürekli olarak çalışmasına ihtiyacınız yoksa uygulamadan çıktıktan sonra, ana ekran tuşuna iki kere basarak uygulamaları yukarı kaydırabilirsiniz.

2. Karanlık Mod'u kullanın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Karanlık Mod, aydınlık moda oranla gözleri daha az yoruyor. Kimi kullanıcılar, Karanlık Mod'un görünüşünü de daha çok seviyor. Tüm bunların yanında Karanlık Mod, aslında Aydınlık Mod'a oranla daha az güç tüketiyor. Karanlık Mod'u kullanmak için Ayarlar altında bulunan Ekran & Parlaklık seçeneğine tıklayarak Karanlık Mod'u seçebilirsiniz.

3. Düşük Güç Modu'nu kullanın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Telefonunuzda bulunan tüm arka plan uygulamalarının sürekli çalışarak bildirim göndermesine ihtiyaç duymadığınız zamanlarda Düşük Güç Modu'nu açarak batarya ömrünü yüksek oranda uzatabilirsiniz. Düşük Güç Mod'u birtakım farklı özellikleri de devre dışı bırakarak telefonun yüksek güç tüketimini engelliyor. Bu modu açmak için Ayarlar > Pil dizininde bulunan modu açabilirsiniz.

4. Uyandırmak İçin Kaldır'ı kapatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Uyandırmak İçin Kaldır, aslında çok pratik bir özellik olsa da telefonun sürekli olarak hangi pozisyonda olduğunu kontrol etmesinden dolayı güç tüketimine sebep oluyor. Telefonunuzun daha uzun süreler dayanması, sizin için daha önemliyse bu ayarı kapatmanızda fayda var. Kapatmak için, Ayarlar > Ekran & Parlaklık dizininde bulunan “Uyandırmak İçin Kaldır” seçeneğini kapalı hâle getirebilirsiniz.

5. Wi-Fi ve Bluetooth’u, Ayarlar'dan kapatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

iPhone’larda bulunan kontrol paneli üzerinden Wi-Fi ve Bluetooth özellikleri kapatılabiliyor ancak oradan kapatıldığı zaman aslında telefonun arka planında çalışmaya devam ediyorlar. Bu özelliklerin tamamen kapalı ve güç tüketmeyen bir durumda olduğundan emin olmak için Ayarlar > Wi-Fi ve Ayarlar > Bluetooth dizinlerinden bu özellikleri kapatabilirsiniz. Telefonunuzun şarjının daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız bu işlemi alışkanlık hâline getirmenizde fayda var.

6. Otomatik İndirmeler ve Otomatik Güncellemeler'i kapatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

iCloud’a bağlı cihazlarınızdan bir tanesine bir program indirdiğiniz zaman, iCloud’a bağlı diğer cihazlarınıza da bu uygulama yükleniyor ve bir güncelleme yayınlandığı zaman otomatik olarak indiriliyor. Bu çok pratik bir özellik olabilir ama batarya ömrünü ciddi derecede kısaltan bir unsur. Bu özelliği kapatmak için Ayarlar > iTunes & App Store dizininde bulunan “Uygulama Güncellemeleri” ve “Otomatik İndirmeler”i kapalı konuma getirin.

7. Bildirim göndermesini istediğiniz uygulamaları siz seçin:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Telefonda bulunan tüm uygulamaların istedikleri zaman bildirim göndermelerinin bazen sinir bozucu, bazense dikkat dağıtıcı bir durum olması bir yana, bu durum aynı zamanda adeta bir batarya düşmanı. Buna engel olmak için gerçekten bildirim göndermesine ihtiyaç duyduğunuz uygulamaları kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu işlemi Ayarlar > Bildirimler dizininde bulunan uygulamaların yanlarındaki tuşları açık hâle getirerek gerçekleştirebilirsiniz.

8. Arka Planda Uygulama Yenile özelliğini kapatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Arka Planda Uygulama Yenileme, iPhone cihazlardaki uygulamaların daha hızlı açılmasını sağlıyor. Amacınız performans ise açık tutmanız gereken bir özellik ancak amacınız güç tüketimini engellemekse bu, ilk olarak kapatmanız gereken özelliklerden biri. Bu özellik, Düşük Güç Modu'na geçildiği zaman otomatik olarak devre dışı bırakılıyor ancak eğer Düşük Güç Modu'nu kullanmayacaksanız bu işlemi yine de gerçekleştirebilirsiniz. Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile bölümünde bulunan “Arka Planda Uygulama Yenile” tuşuna basarak açılan menüden “Kapalı” seçeneğine tıklayın.

9. Ekran & Parlaklık menüsünü kişiselleştirin:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Bu menü üzerinden yapılabilecek bir ayarı dördüncü maddede verdik. Şimdi gelin bu menüde yapabileceğiniz diğer işlemlere bakalım. Öncelikle en basitinden başlayalım. Telefonunuzun ekranını hangi parlaklıkta kullandığınız çok önemli. Özellikle son dönemlerde telefonlarda oldukça kaliteli ekranlar kullanılması, bunları bataryanın düşmanı hâline getiriyor. Telefonunuzun parlaklığını yeteri düzeyde kullandığınızdan emin olun.

Bunun dışında yine aynı menüde bulunan “Otomatik Kilit” seçeneğine tıklayarak telefonunuzun ekranının ne kadar süre işlem yapılmazsa kapatılacağını seçebilirsiniz. Film izlerken, oyun oynarken ve hatta uyurken bile bazen telefonun ekranı açık kalabiliyor ve fark edildiğinde şarjınız çoktan azalmış oluyor. Bunun önüne geçmek için “Otomatik Kilit” seçeneğini 30 saniye ya da 1 dakikaya sabitlemekte fayda var. Bu şekilde bataryanızı %10 ve %20 oranlarında daha uzun ömürlü hâle getirebilirsiniz.

10. Konum Servisleri'ni kapatın

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Gizlilik endişeleri bir yana Konum Servisleri, bataryayı da oldukça zorlayan bir özellik. Kullanımda olmadığı sürelerde bu özelliği kapalı tutmak en doğrusu. Bazen bir uygulama izin istediği zaman bu özellik açılıyor ancak sonrasında uygulamadan çıkılınca kapatmak unutulabiliyor. Sonrasında da cihazın şarjı gereksiz yere azalıyor. Konum özelliğini, Ayarlar > Gizlilik dizininde bulunan “Konum Servisleri” seçeneğine tıklayarak açılan ekrandan kapalı hâle getirebilirsiniz.

11. Widgetları etkisiz hâle getirin:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Widgetlar, her ne kadar bataryayı büyük oranda etkilemese de kapatıldığı zaman faydalı oluyor. Ana ekranda parmağınızı sağa kaydırarak kullandığınız widgetları görebilirsiniz. Sayfanın en aşağısına inerek “Düzenle”ye basın ve kullanmadığınız uygulamaların widgetlarını kaldırın. Batarya ömrünü kritik seviyelerde arttırmasa da bir miktar faydası olacaktır.

12. Telefonunuzu yeniden başlatın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Telefonu düzenli aralıklarla yeniden başlatmak, RAM üzerine binen gereksiz yükü azaltmasının yanı sıra cihazın kendi kendini en verimli hâle getirmesine olanak tanıyacaktır.

13. Telefonunuzu sıfırlayın:

iphone şarj ömrü nasıl uzatılır

Bu seçeneği son çare olarak düşünmenizde fayda var. Her şeyi yapmanıza rağmen telefonunuzun batarya ömründe mantıksız kısalmalar olduğunu düşünüyorsanız telefonunuzu teknik servise yollamadan önce varsayılan ayarlara dönmeyi denemenizde fayda var.

iOS 13 işletim sistemli iPhone’larda batarya ömrünü uzatmak için kullanabileceğiniz tavsiyeleri sıraladığımız yazımızın sonuna geldik. Yaptığınız her şeye rağmen telefonunuzun batarya ömrünü uzatamıyorsanız, iOS 13’ün kararlı sürümünün yayınlanmasını beklemenizde fayda var. Çünkü beta ve kararlı sürüm iOS’ların arasında batarya ömrü farkı bazen şaşırtıcı derecede yüksek olabiliyor.

Kaynak : https://www.igeeksblog.com/how-to-improve-ios-13-battery-life/
41
16
10
3
2
Emoji İle Tepki Ver
41
16
10
3
2