Kahramanmaraş Depremindeki Sismik Dalgaların, Amerika'ya Nasıl Ulaştığını Gösteren Çarpıcı Animasyon [VİDEO]

32
5
2
2
1
Kahramanmaraş Depremindeki Sismik Dalgaların, Amerika'ya Nasıl Ulaştığını Gösteren Çarpıcı Animasyon [VİDEO]
Kahramanmaraş'taki ilk yıkıcı deprem olan 7.7 büyüklüğündeki sarsıntının sismik dalgalarının Dünya'ya nasıl yayıldığını gösteren videolar paylaşıldı.

6 Şubat 2023 saat 04.17’de Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7’lik deprem, Türkiye’de tarihi bir felakete yol açtı. 9 saat sonra gerçekleşen 7.6’lık ikinci deprem ise adeta yıkılmayanı yıktı.

6 Şubat’ı karanlık bir güne çeviren 7.7’lik depremin dünyayı nasıl etkilediği ise EarthScope Consortium tarafından paylaşılan grafik videolarla ortaya kondu. Sismik dalgalar, Amerika Birleşik Devletleri’nin en batısında dahi kaydedildi.

7.7’lik depremin dalgalarının tüm Dünya’ya yayılımı:

Bu video bize ne anlatıyor? Dalgalar ne anlama geliyor?

Video, “Yer Hareketi Görselleştirmeleri” olarak adlandırılan bir teknik ile ortaya çıktı. Görselleştirme, dünya çapındaki sismometrelerin algıladığı zemin hareketinin bir canlandırması.

Ekranda gördüğümüz noktaların her biri birer sismografı ve yeryüzünün depremle birlikte nasıl hareket ettiğini temsil ediyor. Kırmızı nokta zeminin yukarı hareket ettiğini, mavi nokta ise aşağı hareket ettiğini gösteriyor.

Deprem merkezinden uzaktaki insanlar depremi hissetmez ama yeryüzü depremden etkilenir:

Deprem dalgaları, depremin meydana geldiği yerden uzaklaştıkça artık insanlar tarafından hissedilmiyor. Fakat hassas sismik aletler, deprem dalgalarının merkezden çok uzak noktalarda bile kayıt altına alabiliyor.

32
5
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
32
5
2
2
1