Bir Dönem Çocukların Elinden Düşürmediği Konuşan Kedi Oyunları Hakkındaki Karanlık İddialar

101
19
14
7
5
Teknolojinin getirilerinden biri olarak çocuklar artık sokakta oynamak yerine telefon ve tabletlerle oynamaya başladı. Bir dönem neredeyse her çocuk, elinde bir tabletle ‘konuşan kedi’ oyunu olarak hatırlayacağınız oyunları oynuyordu. Ancak bu masum görünen oyunlarla ilgili zamanla epey ilginç iddialar ortaya atıldı.

Bu oyunlardan ilki, orijinal ismiyle My Talking Tom; yani bizim bildiğimiz adıyla Benim Konuşan Tom'um'du. Çocuklar saatlerce bu oyundan çıkmıyor, nereye gitseler yanlarında Tom’u da götürüyorlardı. Basit bir oynanışa sahipti ve oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyordu. Bu sebeple ebeveynler çocuklarının ‘zararsız’ bir oyun oynadığına inanıyordu. Derken bir gün bu masum görünen oyunla ilgili her şey terse döndü.

Tom’un 2013 yılında piyasaya sürülen oyununun ardından 1 yıl sonra Talking Angela (Konuşan Angela) isimli yeni bir oyun piyasaya sürüldü. Bir önceki oyunla neredeyse aynı oynanış mantığına sahip bu oyun da hemen tüm çocukların tablet ve telefonlarında yerini aldı. Tom ve Angela tehlikeli görünmüyorlardı ama gerçekten öyle miydi? 

En baştan başlayalım: Tom ve Angela nasıl ortaya çıktı?

tom

Outfit7 Limited isimli bir şirket tarafından önce Tom, sonrasında ise kız arkadaşı rolüyle Angela geliştirildi. Benim Konuşan Angela’m uygulaması, Konuşan Tom ve Arkadaşları serisinin bir parçasıydı. Tıpkı Tom gibi konuşma botu uygulamasıydı ve yalnızca oyuncuların konuşmalarını kopyalıyordu. 

Angela’yla sesli konuştuğunuzda yalnızca sizin söylediklerinizi tekrarlıyor, yazılı olarak konuştuğunuzda ise size sorular soruyor, sohbet ediyordu. “Bir uygulamadaki kedi bana ne sorabilir ki?” diye düşünebilirsiniz ancak bir örnekle açıklayalım. Mesela Angela size adınızı sorabiliyor ve sonrasında size isminizle hitap edebiliyordu. Bu da oyunculara gerçekten birisiyle konuşuyormuş hissi veriyordu. Ancak iddialara göre oyunun çocuk modu bile düzgün çalışmıyor ve Angela tabiri caizse sapıtabiliyordu.

Angela'nın sorduğu sorular zaman zaman ilginçleşiyordu.

talking angela

-Tanıştığımıza memnun oldum, Stuart.

-Ben 18 yaşındayım. Sen kaç yaşındasın?

-Neden olduğunu boşver. Ne eğlenceli olurdu biliyor musun? Kıyafet değiştirme partisi! Hiç böyle bir partiye gittin mi?

Tek sorun Angela'nın soruları değildi, aynı zamanda bakışları da insanları rahatsız etmeye başladı. 

anggg

Oyuncuların iddialarına göre Angela ‘gözleriyle’ onları izliyordu. Angela'nın, kullanıcıları izlediği söylentileri kısa süre içinde yayıldı. Bazıları bu düşüncelerinin gerçek olduğundan epey emindi. 

Kullanıcıların bunu söylemesinin sebebi kısa süre içinde anlaşıldı: Angela'nın gözlerinde gerçekten de başka insanları görüyorlardı. Yukarıdaki resme dikkatli bakarsanız siz de bir odanın yansımasını görebilirsiniz. Hatta kullanıcıların ekran görüntülerinden bazıları şöyleydi: 

konuşan kedi angela

Oyuncular, Angela’nın gözlerinde kimi zaman sarışın, genç bir çocuk; kimi zaman boş bir oda veya kar maskesi takmış bir adam gördüklerini söylüyordu. Oyunun içinden alındığı iddia edilen bu ekran görüntüleri oldukça korkutucu görünüyordu. Bazıları Angela’nın gözlerinde görülen bu insanların, oyuncuları izleyen pedofili şüphelileri olduğunu bile düşündü.  

Elbette bu iddialara ulusal ve yerel haber kanallarında da yer verildi. Ebeveynler bu oyunla ilgili uyarıldı.  

Tüm bunlar yaşanırken bir çocuğun kaybolması akıllarda soru işaretleri bıraktı.

konuşan kedi oyunu

Eli Moreno isimli 7 yaşındaki çocuk, sabah okula gitmek için babasıyla birlikte hazırlanmaya başladı. Eli, hazırlanırken annesinin telefonunu alarak daha önce indirmiş olduğu Talking Angela uygulamasına girdi. Anne duştan çıktığında ise Eli artık evde yoktu. Aile hemen polise başvurdu. Ancak iddialara göre Eli'nin yaptığı son şey ise Angela uygulamasını indirmek ve Angela'yla konuşmaktı. 

İddialara göre Eli'nin uygulamadaki son konuşmaları oldukça çarpıcıydı. Angela, Eli'ye ebeveynlerinin evde olup olmadığını ve ne giydiği gibi sorular sormuştu.  Bu olaydan sonra Eli'den bir daha haber alınamadı. Hatta o dönemki haberlere göre yine aynı mahalleden bu oyunu oynayan başka çocuklar da kaybolmuştu.

talking angela

Kaybolan çocukların sayısı gün geçtikçe artarken insanlar Angela'yı suçluyordu. Elbette bu durum ulusal çapta büyük bir yankı buldu; haberlerde kayıp çocuklar ve Angela'nın görüntüleri verildi, ebeveynler uyarıldı. 

Talking Angela, ülkemizde de haberlere konu oldu:

talking angela

Geliştirici firma Outfit7, sonunda iddialara yanıt verdi.

talking angela

Outift7 Limited şirketinden David Mikkelson’ın söylediklerini kısaca özetlemek gerekirse; Angela’nın kullanıcıların ad, soyad, yaş gibi kişisel bilgilerini istediğini doğruladı fakat bu bilgilerin tamamen anonimleştirildiğini açıkladı. Bununla birlikte 13 yaş altındaki bireylerin kişisel bilgileri ise kesinlikle tutulmuyor ve siliniyordu. 

Angela’nın gözlerinden ‘insanları izlediği’ iddialarına ise yalnızca “Gülünç!” diyerek yanıt verdi. Aynı zamanda oyunun programcılarından biri olan Bruce Wilcox, Angela’nın korkutucu soru-cevaplarının sebebini fazla gerçekçi bir sohbet botu olmasına bağladı. 

Uygulamanın yaratıcı ekibinden Graham Cluley ise yaptığı açıklamayla Eli'nin kaybolmasına ilişkin haberlerin tamamen uydurma olduğunu dile getirdi. Söylediğine göre Eli'nin kaybolması ile uygulama arasında hiçbir bağlantı yoktu. 

Geliştiricinin bu açıklamalarının ardından tüm dünyaya korku salan oyuna bir dizi güncelleme getirildi.  

angela

Angela’nın sohbet özelliği kaldırıldı ve gözlerinde yansımalara sebep olduğu iddia edilen hatalar giderildi. Ancak Angela’nın gözlerindeki yansımanın sebebi hiçbir zaman net bir şekilde açıklanmadı.  

Günümüzde de hala bu yansımalardaki kişilerle ilgili söylentiler dolaşmaya devam ediyor. Bazıları bu yansımalarda görülen kişilerin o an oyuncuyu izleyen kişiler olduğunu bazıları ise aynı anda oyunu oynayan diğer insanları gördüklerini iddia ediyor.  

Günümüzde de bu oyunlar hala oynanabiliyor.

talking tom

Telefonunuzun uygulama mağazasından bu uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayabilirsiniz. Zira oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyor. Oyunda sohbet özelliği tamamen kaldırılmış olsa da hala pek çok ebeveyn, Angela ve Tom’u korkutucu buluyor. Bu sebeple de bir dönem uygulama mağazalarının en çok indirilen oyunları arasında olsa da eski şaşalı günlerinden eser kalmadı. 

Henüz gelişme çağında olan, gördüklerini süzgeçten geçiremeyen çocuklar için günümüz dünyasında birçok tehlike var. Tabii ki çocuklar söz konusu olduğunda masum kalplerini tüm kötülüklerden korumak istiyoruz ancak bunu yaparken de oldukça dikkatli olmamız gerekiyor. İnternette hemen her uygulamada karşımıza çıkan 'çocuk modunu' kullanmak da bu konuda yardımcı olabilir. 

Şiddet içerikli oyunların çocuklar üzerindeki etkileri hakkındaki bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz: 

101
19
14
7
5
Emoji İle Tepki Ver
101
19
14
7
5