Uber'in Rakibi Lyft'in Hisse Fiyatları Neden Düştü?

8
3
1
0
0
Uber'in rakibi olan Lyft, geçtiğimiz mart ayında halka açılarak piyasaya 72 dolarlık hisse fiyatı ile giriş yaptı. İlk coşkunun sona ermesinden önce 87 dolara kadar yükselen hisseler, ardından sürekli değişiklik halindeydi. Şu an ise ilk açılış fiyatının altında. Peki bunun sebebi ne?

Lyft'in şu anki hisse değeri, ilk halka arz edildiğindekinden daha düşük seyrediyor. Bunun en büyük ve geçerli sebebi ise, şirketin hâlâ para kaybettiren bir oluşum konumunda olması. Hatta öyle ki, geçen yıl 911 milyon dolar kaybetti. Burada sorabileceğiniz soru, "E Tesla da çok para kaybediyor, o neden böyle değil?" olabilir. Cevap ise basit: Hisse senetleri çok cezbedici ve bu yüzden de yüksek meblağlarda.

Tesla'da olduğu gibi büyüyen bir markette kendine yer edinmeye çalışan Lyft'in en çok zorlandığı konu bu olurken, halka arz gerçekleştirdikten sonra yatırımcılar tarafından "hisse senedi alınabilir" olarak değerlendirilmişti. 

Lyft'in avantajı ise, Uber'e kıyasla şoförlerine daha adil davranması ve daha dürüst işler yapması konusunda üne sahip olması. Peki bu durumlar, hisse senedi değerlendirmelerine nasıl yansıyor?

Navigant Research’ün kıdemli analisti Sam Abuelsamid "Hem Lyft'in hem de Uber'in sınırlı karlılık oranı göz önüne alındığında, değerlerinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu sektörde kullanıcıların şirket değiştirmeleri için sıfır maliyet gerektiği için fiyatlar sürekli düşme eğiliminde olacak" diyor.

Bu yeni taşımacılık mantığının elektrikli ve otonom araçlarla beraber yavaş yavaş yayılıp artacağı düşünülse de neler olacağını elbette zaman gösterecek. Fakat Lyft'in daha sağlıklı gelir elde etmesi için rakibi Uber'e karşı bazı adımlar atması gerekiyor.

Kaynak : https://www.autoblog.com/2019/04/27/lyft-ipo-stock-price-uber-analysts/
8
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
1
0
0