Macaristan, Eğitim Materyallerinde ve Dizilerde Eşcinsel Bireylerin Olmasını Yasaklayan Yasayı Onayladı

420
99
32
4
1
Macaristan, eşcinsel bireylerin veya bu konuda karakter bulunduran içeriklerin, televizyonda veya okulda 18 yaş altına gösterilmesini yasaklayan yasayı onayladı. Bu yasa kapsamında 18 yaşından küçük bireylerin, bu tür içerikleri, hatta bir gökkuşağı bayrağını bile sadece 18 yaşını geçtikten sonra görmesine izin verilecek.

Macaristan’da iktidarda bulunan Fidesz partisinin (Macar Yurttaş Birliği), eşcinselliğin teşvik edilmesinin önüne geçmek amacıyla 18 yaş altına eşcinsel içerikli eğitim materyallerinin ve televizyon içeriklerinin yasaklanması teklifi, parlamentoda 157’ye 1 oyla kabul edildi.

Bu yasa ile Başbakan Viktor Orban, çocuk istismarının önüne geçmek istediklerini belirtti. Macaristan hükümetinin aldığı bu karar, ülkenin hem içinden hem de dışından oldukça büyük tepki topladı.

Çocuklar, evde de okulda da eşcinsel karakterler görmeyecek

macaristan

Bilgilere göre bu yasaya karşı çıkan oldukça fazla kişi oldu fakat Fidesz partisinin sayıca çoğunluğu karşısında pek etkili olamadılar. Macaristan hükümeti adına bir konuşmacı şu sözleri söyledi:

Belli bir yaşın altındaki çocukların yanlış anlayabileceği ve gelişimlerinde zararlı etkiler bırakacak olan, hatta daha basit bir şekilde, çocukların anlayamayacağı, bu sebeple de gelişmekte olan ahlaki değerleri, kendilerine veya Dünya’ya olan bakış açıları hakkında kafalarını karıştıracak olan içerikler bulunuyor.”

Yasanın onay almış olması, bu konuda sıkı önlemler alınacağı anlamına da geliyor. Bu yasa ile birlikte sadece resmi onay almış olan belirli kişiler veya kuruluşlar 18 yaşın altındaki bireylere cinsel eğitimlerini verebilecek. Bunun yanında 18 yaşın altındakilere de hitap eden şirketlerin, reklamlarında eşcinsel bireylere yer vermesi yasaklanacak.

Uluslararası Af Örgütü, yasanın onay almasını ‘LGBTI hakları ve Macaristan için karanlık bir gün’ olarak niteledi

macaristan

Uluslararası Af Örgütü’nün yöneticisi David Vig, Macaristan’ın bu hamlesinin kasıtlı olduğunu ve yöneticilerin, pedofili ile LGBTI bireyleri birleştirerek, diğer bireylerin daha küçük yaştayken bu düşünceden uzak kalmasını istediklerini söyledi.

David Vig dışında söylediğimiz üzere ülkenin içinden ve dışından birçok kişi, insan hakları ve değerlerini hiçe saydığı ifade edilen Macaristan’ın bu hareketini kınadı ve ülkenin kendi halkı da dahil olmak üzere herkes için utanç verici bir hamle olduğunu belirtti.

Bunun dışında yasa ile eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi ve cinsiyetini değiştirmiş olan kişilerin yasal olarak tanınması da yasaklanmış oluyor ki bu daha öncesinde cinsiyet değiştirmiş olan bireyleri de kapsıyor.

Dünya’nın neredeyse her yerinden bu yasaya karşı kınamalar gelmekte. Sosyal medya ise adeta yıkılıyor diyebiliriz. Fakat Macaristan hükümeti de kararından kolay kolay dönmeyecek gibi görünüyor. 

Kaynak : https://www.theguardian.com/world/2021/jun/15/hungary-passes-law-banning-lbgt-content-in-schools
420
99
32
4
1
Emoji İle Tepki Ver
420
99
32
4
1