Manavgat’ın Uydu Görüntüleri, Yangının Neden Olduğu Zararı ve Sıcaklık Artışını Gözler Önüne Serdi

51
3
1
0
0
Gebze Teknik Üniversitesi’nde işlenen uydu görüntüleri, Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının ne kadar alana yayıldığını ortaya çıkardı. Harita görüntüleri, yangınlar nedeniyle artan yüzey ve deniz sıcaklıklarını da ortaya çıkardı.

Türkiye’de geçen haftadan beri ardı arkası kesilmeyen orman yangınlarının ilk ortaya çıkanlarından biri, Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan yangındı. Hâlâ sürmekte olan yangının bıraktığı hasar inanılmaz boyutlara ulaştı. 

Gebze Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, orman yangınlarının bölgedeki etkisini görebilmek adına optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak bir harita çıkardı. 30 bin 632 hektarlık alanı etkilediği anlaşılan yangının yüzey ve deniz sıcaklığına olan etkisi de ortaya çıkarıldı.

Yüzey sıcaklığı 95 santigrat dereceyi buldu

manavgat orman yangını

Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü İleri Uzaktan Algılama Teknoloji Laboratuvarı'nda optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak çıkarılan harita, Manavgat’taki orman yangınlarının ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. 28 Temmuz’dan bu yana devam eden yangınlar, görüntülerin alındığı güne kadar 30 bin 632 hektarlık alanı etkiledi. Yanan bölgelerin sınırlarını haritada seçmek kolay oldu. Neredeyse koca bir ilçenin yangının etkisi altında kalmış ve yangından zarar görmüş olduğu, görüntülere yansıdı. 

Orman yangınının bölgeye verdiği zararı saptamak için yürütülen çalışmada, termal uydu görüntüleri kullanılarak bölgenin sıcaklık değişimleri de saptandı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden (USGS) alınan 31 Temmuz tarihli Landsat-8 OLI uydu görüntüleri ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) alınan 30 Temmuz tarihli Sentinel-2 uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre; Manavgat’ta yüzey sıcaklığı 95 santigrat dereceyi buldu. Aynı bölgenin kıyısında deniz suyu sıcaklığı ise 27 santigrat dereceye ulaştı. 

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/manavgatta-30-bin-632-hektarlik-alanda-yangin-etkili-olmus-yuzey-sicakligi-95-dereceye-ulasti-41864609
51
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
51
3
1
0
0