Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Müsilajın Tehlikeli Atık Olmadığının Tespit Edildiğini Açıkladı

154
22
12
3
1
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün Marmara Denizi’nin arıtılması için düzenlenen uzun vadeli programa dair yapılan toplantı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, müsilaj kitlelerinin kendisinde toksik bir yapı bulunmadığını ve tehlikeli bir maddeyle karşılaşılmadığını açıkladı. Atıkları kontrol etmeye dayalı çalışmalar ve günlük temizlikler ise devam etmekte.

Bildiğiniz üzere ülke gündeminde 1 ayı aşkın süredir duran konular deyince akla kripto paralar, COVID-19 ve Sedat Peker’den sonra müsilaj sorunu geliyor. ‘Deniz salyası’ da denen bu kitleler Marmara’yı kapladığından beri ülkemiz ve dünya basınında konu hakkında endişe verici haberler yer aldı. Birçok öneriden sonra geçen hafta müsilajı temizlemek için çalışmalar başladı. Bugün ise Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan denizin şu anki durumu ve müsilajın yapısı hakkında yeni bir açıklama geldi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün gerçekleşen Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı’ndan sonra yaptığı açıklamalarda Marmara Denizi’nin 1 hafta önceki halinden çok daha temiz olduğunu belirtti. Ayrıca müsilaj oluşumunun içeriği hakkında da açıklamalarda bulunan Kurum, bu kitlelerde herhangi bir toksik madde ya da tehlikeli atık bulunmadığını duyurdu. Zira müsilajın asıl kaynağı kirlilik değil, kirlilik yüzünden dengesi bozulan deniz canlılarıydı. Murat Kurum’un açıklamalarının tamamı şu şekilde oldu:

"Müsilaj tehlikeli bir atık değil"

müsilaj

"Şunu çok rahat söyleyebilirim ki; yaptığımız bu çalışmalarla Marmara Denizimiz bugün, dünden, bir hafta öncesinden çok daha temiz durumda. Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde; bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediğini tespit ettik. Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz."

Müsilajın kendisinin zararlı olmadığı bilgisi, Marmara bölgesindeki turizm beldelerinin bir nebze hareketlenmesini sağlayabilir. Müsilaj kitleleri görünüşte her gün gittikçe azalıyor. Denizin genel temizliği konusundaki gidişatı ise takip etmeye devam edeceğiz ve umarız, Marmara’nın iyi haberlerini yakında alacağız.

Kaynak : https://www.haberturk.com/son-dakika-bakan-kurumdan-marmara-denizi-ve-musilaj-aciklamasi-3105169
154
22
12
3
1
Emoji İle Tepki Ver
154
22
12
3
1