NASA'nın Mars Helikopterleri, İlk Uçuşlarını Başarıyla Tamamladı

17
11
5
1
0
NASA'nın Mars gezegenini daha hızlı keşfetmek için tasarlamış olduğu özel helikopter ilk uçuş denemelerini başarıyla tamamladı.

Bilindiği üzere NASA uzun zamandır Mars yüzeyinde ve yörüngesinde çalışmalar yaparak bu gezegeni keşfetmeye çalışıyor. Mars'a seyehatler, koloni kurma gibi istekler ve insanoğlunun Dünya'dan başka bir gezegende yaşam sürdümeyi istemesi gibi sebepler göz önünde bulundurulduğunda anlaşılan o ki NASA bu süreci hızlandırmak istiyor.

Şu an ki keşif araçlarının yavaş olması sebebiyle harekete geçen NASA, Mars üzerini hızla dolaşabilecek bir helikopter üretti. Bu helikopter sayesinde daha hızlı keşif yapılabilecek. Ocak ayı sonunda ortaya çıkan verilerde üretilmiş olan bu hafif helikopterin ilk uçuşlarda başarılı olduğu gözlendi, ayrıca "Mars'ta kullanıma uygundur" sertifikası alması da an meselesi. Yapılan araştırmalar sonucunda Mars sıcaklığının yaklaşık olarak eksi 90 santigrat derece olduğu ve yer çekiminin Dünya'ya göre bir hayli düşük olduğu (Dünya üzerindeki 100kg kütle, Mars'ta 38kg'ye tekabül ediyor) biliniyor.

Ekip, bu ortamı JPL uzay simülatöründe sağladı. Mars'taki yerçekimini gerçekleştirebilmek adına helikopterin tepesine motorlu bir halat bağlandı. 75 dakikadan daha fazla uçuş testi yapan ekip, herhangi bir sorunla karşılaşmadı. 2021 Şubat ayından önce helikopterin sertifikayı alması, MARS 2020 isimli uzay aracıyla birlikte Marsa gönderilmesi ve birkaç ay sonrada göreve başlaması planlanıyor.

Kaynak : https-www-slashgear-com-nasa-mars-helicopter-passes-flight-tests-on-the-way-to-mars-certification-29571433
17
11
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
11
5
1
0