OnePlus 7’nin Piyasadaki Devleri Utandıracak En İyi 6 Özelliği

87
10
9
4
3
Çin merkezli üretici OnePlus, her yıl yaptığı gibi yine devleri evlerine gönderecek yeni amiral gemisini tanıttı. OnePlus 7 ve 7 Pro, teknik açıdan bakıldığında tahtın yeni sahibi gibi görünüyor. Üstelik fiyat açısından rakiplerine kıyasla binlerce TL daha ucuz olacak. Gelin bu sanat eserine daha yakından bakalım.

Amiral gemisi katili tanımlamasıyla yıllardır piyasanın altını üstüne getiren OnPlus, yeni hamlesini yaptı. OnPlus 7 ve 7 Pro dün resmiyet kazandı. Firmanın en iyi akıllı telefonu, piyasadaki rakiplerine adeta meydan okuyor. Özellikle fiyatıyla, tüm zamanların en iddialı stratejilerinden birisine sahip bir cihaz görüyoruz.

Gelin bu canavara daha yakından bakalım.

Ekran tasarımı ve teknik özellikleri:

OnePlus 7’nin ekranı çentiksiz ve olabildiğince düşük ekran-gövde oranı için minimal bir şekilde tasarlanmış durumda. 7 Pro’nun ekranında ise OnePlus 6 ve 6T’de olduğu gibi su damlası çentik var. 

Ekran tasarımı dışındaki en dikkat çekici özellik ise her iki cihazın da 90 Hz yenileme hızına sahip olması. Piyasadaki diğer telefonlarda bu yenileme hızı 60 Hz frekansındayken, OnePlus 7’nin görüntüleri %50 daha fazla akıcı görünüyor. Ekran deneyim konusunda OnePlus 7’nin rakipsiz olacağını söylemek mümkün. Zira AMOLED paneli, ekran konusunda bir dönem iPhone X için Apple’a da destek veren Samsung tarafından üretiliyor.

OnePlus 7 6,41 inç, 7 Pro 6,71 inç ekranla geliyor. Arada büyük boyut farkı bulunmuyor.

Kamera performansı:

DxOMark testlerine göre OnePlus 7, genel kamera performansıyla 111 puan alıp 3 sıraya yerleşti. Sadece fotoğraf konusunda 118 puan alan cihaz, video konusunda 98 puana sahip. Özellikle otofokus ve renkler konusunda aldığı puanlarla rakiplerine taş çıkartıyor. Doku netliği ve gölge tonlaması konusunda da aynı konuda ciddi bir performansa sahip.

OnePlus 7 Pro’da 48 MP çözünürlüğündeki ve f/1,6 ana kamera sensörünü destekleyen 8 MP telefoto, 16 MP ultra geniş açılı 2 adet lens bulunuyor. Arka kamera performansı gözleri kamaştırıyor. Nitekim ön kamera konusunda, 86 puan alarak 6 sıraya yerleşiyor. Bu puan OnePlus 7’nin genel değerlendirmede zirveye oturmasını engelliyor. Gözlerimizi, yılın ilerleyen aylarında çıkacak OnePlus 7T’nin ön kamerasına çeviriyoruz.

OnePlus 7’nin ise 48 MP + 5 MP şeklinde iki arka kamerası varken, her iki cihazın da ön kamera sensörü aynı kalitede. 

Pop-up ön kamera:

OnePlus 7’nin 7 Pro’dan en önemli farklı Pop-up kamerası. Bu kamera tasarımı, ekranda çentik olmamasını sağlıyor. Ancak mekanik bir donanımla, cihazın kullanım ömrünü negatif olarak etkiliyor. OnePlus’a göre Pop-up kamera kızağı 300 bin defa açılıp kapanmaya dayanabiliyor. Açılma hızı ise çoğu akıllı telefonun kamera uygulamasının açılışından bile daha kısa vakit alıyor. Açıldığında karşımıza 16 MP f/2.0 özelliklerinde bir kamera çıkıyor. Diyafram açıklığı biraz daha düşük olsaydı, bu kamera kesinlikle piyasada daha üst sıralarda olurdu.

Firmanın bu konuda sunduğu en önemli yenilik ise, cihaz düşerken otomatik olarak Pop-up kameranın kapanması oluyor. Sensörler telefonun düştüğünü algılar algılamaz kamera kızağı kapanıyor. Bu arada eğer kızağı elinizle ittirerek kapatmaya çalışırsanız, cihaz ekranında bir uyarı çıkıyor ve “Lütfen elle kapatmayın, kızağa hasar verebilirsiniz” diyor. Çalışma sistemi ise bir zamanlar evlerimizde kullandığımız, DVD oynatıcıların disk bölümü gibi. 

Batarya:

OnePlus 7 Pro’nun 4.000 mAh, OnePlus 7’nin ise 3.700 mAh bataryası bulunuyor. Dayanıklılık konusunda Samsung cihazları şu sıralar ön planda olsalar da OnePlus, bu bataryalarla hemen hemen Galaxy S10 ailesiyle eşit süreler vadediyor. Ekran yenileme hızı ve çözünürlük tam bir enerji düşmanı. Buna rağmen OnePlus’un rakiplerine batarya konusunda ders vermesi lazım. Özellikle Snapdragon 855’in enerji verimliliği ve Android Q sürümünün bu konudaki yenilemeleri, OnePlus 7’nin zamanla bir adım öne çıkmasına neden olabilir. 

Tabii bu yenilikler diğer üreticiler için de geçerli. Eğer Apple ya da Samsung batarya konusunda adım atarsa, asıl değişimi o zaman yaşayacağız. 

5G:

Samsung, Galaxy S10’nun 5G’li sürümünü piyasaya sürdü ama çok da ön plana çıkarmadı. OnePlus 7’nin ise 5G’li sürümünün yakında netleşeceği söyleniyor. Belki de bu kez “T” sürümünün tamamen 5G ile geleceğini söyleyebiliriz. 

5G, yakında üreticiler için bir standart olacak. Bu konuda Apple ve diğer geride kalmış üreticilerin bir an önce atak yapması gerekiyor. 

Fiyatlar…

Geldik zurnanın zırt demekle kalmayıp kemençe sesi çıkardığı yere… Akıllı telefon piyasasındaki psikolojik fiyat barajı dolar bazında 1000 dolar, TL bazında ise 6000 TL’nin üzerine çıktı. Böyle bir ortamda amiral gemisi sıfatındaki tüm cihazların fiyatları, katlanarak artmaya devam ediyorken, OnePlus 7’nin etiketi çok şaşırttı. Cihaz 640 dolar seviyesinden 750 dolar seviyesine kadar değişen fiyat aralığına sahip. Rakiplerine oldukça yakın, ancak iPhone XS Max gibi rakiplerinden yüzlerce dolar daha ucuz bir fiyat. OnePlus, eğer vadettiklerini son kullanıcı için de karşılarsa satış rekorları kırabilir.

87
10
9
4
3
Emoji İle Tepki Ver
87
10
9
4
3