Sosyal Medyada Paylaşılan, Beyninizde Fırtınalar Koparacak Yeni Optik İllüzyon

54
19
10
8
6
Sosyal Medyada Paylaşılan, Beyninizde Fırtınalar Koparacak Yeni Optik İllüzyon
Sosyal medya bu aralar oldukça ilginç bir optik illüzyonun etkisinde. Bir Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılan video, basit bir Lissajous eğrisi temel alınarak yapılsa da, görenlerin aklını bir hayli karıştırıyor.

Görsel olarak algılanan görüntüler ile nesnel gerçekliğin farklı olduğu durumlar için kullanılan bir terim olan optik illüzyon, tarih boyunca insanoğlunun beynini her zaman bulandırmıştır. Eminim siz de kullandığınız sosyal medya platformlarında hayatınızda en az bir kez optik illüzyon görseline denk gelmişsinizdir. 

İlk etapta anlamlandırmakta zorlandığınız bu görseller veya GIF’ler, genellikle renk, ışık ve geometrik desenler gibi unsurlar kullanılarak oluşturuluyor. Twitter’da Berger Dillon adlı bir kullanıcı tarafından paylaşılan yeni bir optik illüzyon, sosyal medyada kaosa neden oldu. 

Sosyal medyada kaosa neden olan optik illüzyon:

Söz konusu optik illüzyonun, 2019’un en iyi illüzyonu olduğunu söyleyen Dillon, illüzyonun basit bir Lissajous eğrisi temel alınarak yapıldığını; ancak çift eksen yanılgısını yaratmak için akıllı ışıklandırma kullandığını belirtiyor. 

Söz konusu videoyu izlediğinizde, şeklin hangi yöne döndüğünü veya yatay mı yoksa dikey mi hareket ettiğini anlayamıyorsunuz. En azından çoğu kişi böyle düşünüyor. Bazı kullanıcılar, 9 saattir videoya baktığını söylerken, bazıları ise şeklin bir süre sonra balığa dönüştüğünü belirtiyor.

 

Berger Dillon adlı kullanıcı tarafından paylaşılan optik illüzyon, şu ana kadar 1 milyondan fazla insan tarafından izlendi. 20 bin retweet ve 67 bin beğeni alan paylaşıma yorum yağmaya devam ediyor.

Daha sonra bir paylaşım daha yapan Dillon, söz konusu optik illüzyonun algı ve bilişin sinirsel temelleri üzerine yapılan araştırmaları destekleyen kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan The Neural Correlate Society tarafından 2019’un en iyi illüzyonu seçildiğini söyledi ve yaratıcısının ise Frank Forse olduğunu ifade etti. 

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/yasam/201912171040859312-yeni-optik-illuzyon-beyinleri-felc-etti-9-saattir-bakiyorum-imdat/
54
19
10
8
6
Emoji İle Tepki Ver
54
19
10
8
6