Orion Uzay Aracı, Apollo 13'ün Rekorunu Kırdı: Gitmişken Bize de Bir Selfie Gönderdi! [Video]

14
2
2
1
0
Orion Uzay Aracı, Apollo 13'ün Rekorunu Kırdı: Gitmişken Bize de Bir Selfie Gönderdi! [Video]
Artemis 1 görevi ile Ay’a gönderilen Orion adlı uzay aracı, uzaydaki yolculuğuna rekor kırarak devam ediyor. Bu görüntülerin en sonuncusunda ise Dünya’nın Ay’ın arkasında kaybolmaya başladığı bir selfie yer alıyor.

NASA’nın Ay’a dönüş amacıyla başlattığı Artemis görevi ile uzaya gönderilen Orion uzay aracı, Ay yörüngesindeki yolculuğundan çok sayıda fotoğraf ve video paylaşıyor. Bu videolardan sonuncusu ise adeta bir Hollywood yıldızı gibi çekilmiş bir selfie içeriyor.

16 Kasım’da gerçekleştirilen fırlatmanın ardından Orion, çok sayıda fotoğraf ve video paylaşmıştı. Bu videolar sadece halkla ilişkiler açısından faydalı değil, aynı zamanda aracın sağlıklı bir şekilde yolculuğuna devam ettiğini de gösteriyor.

Gülümseyin, çekiyor!

22 Kasım tarihli videoda ilk olarak aracı ve Ay yüzeyini görüyoruz. Aracın Güneş panellerinin üzerinde bulunan küçük kameralardan biri ile alınan görüntüye daha sonra Dünya da dahil oluyor. Ardından da kamera, Orion aracının üzerine dönüyor.

25 Kasım’da Ay’ın diğer tarafında en uzak noktaya kadar ulaşan araç, NASA’nın Apollo 13 görevinden bu yana uzayda en uzak noktaya giden ve en uzun süre kalan insanlı yolculuğa uygun araç rekorunu da kırmayı planlıyor. Aslında Ay’a inmesi gereken ancak bir sorun nedeniyle iniş yapamayıp Ay etrafında turlayan Apollo 13, bir anlamda kazara bu rekora sahip olmuştu.

Orion, şu andaki konumunda yaklaşık 1 hafta daha geçirecek ve 1 Aralık’ta da dönüş için motorlarını ateşleyecek. Bir sorun çıkmaması halinde Orion aracı 11 Aralık’ta Kaliforniya açıklarında Pasifik okyanusuna inişini gerçekleştirecek. NASA, 25 günlük bu görevde elde edilen bilgileri kullanarak SLS adlı roketini ve Orion aracını insanlı görevler için hazırlayacak.

Güncelleme: Orion'dan rekor geldi

Apollo 13, felaketin eşiğinden döndüğü yolculuğunda 400 bin kilometreden biraz daha fazla bir mesafe kaydedebilirken, bu mesafe rekoru Orion uzay aracı tarafından kırıldı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Gerçekten büyük yörüngeyle birlikte, Ay üzerinde yüksek irtifada, Apollo 13'ün rekorunu aşmayı başardık. Ama daha da önemlisi, keşfin ve uzay araçları göndermenin sınırlarını daha önce hiç yapmadığımız kadar zorlamaktı." ifadesi kullanıldı. 

Kaynak : https://www.space.com/artemis-1-orion-spacecraft-selfie-earth-moon
14
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
2
2
1
0