Yerden Yere Vurulsa da Devamı Gelen ve Darphane Gibi Para Basan 11 Popüler Film Serisi

36
21
12
5
4
Sinema, estetik ve yaratıcılığın ön plana çıktığı bir sanat dalı olsa da para kazanma kaygısı günden güne etkisini hissettiriyor. Mesela bir film tutar tutmaz devamı çekiliyor ve yeni filmlerde para kazanma amacı güdülüyor. İşte böyle film serilerine "Cash cow" deniyor. Peki bugüne kadar sırf ilk filmi tuttuğu için devamı çekilip para basan seriler hangileri? Gelin birlikte bakalım.

Yönetmenlerin amacı her ne kadar sanatlarını ortaya koymak olsa da çoğu zaman stüdyolar ve yapımcılar, filmlerden kazanabilecekleri paraları ön planda tutar. Bu durumda da bitmek bilmeyen uzun film serileriyle ve bazı kötü filmlerle karşılaşırız. Günümüzde hâlâ devam eden bazı "hızlı ve öfkeli" film serileri, ilk filmle yakalanan başarının ekmeğini yemeye devam ediyor.

Bu içeriğimizde para basma makinesine dönüştürülen popüler film serilerine yakından bakıyoruz. Avengers gibi dünyanın en çok hasılat yapan ünlü film serileri ise zaten en başta seri olarak çekilmeye başlandığı için listede bulunmuyor. Listede sadece ilk filmi başarılı olunca "Tutar bu yea" diye yola çıkılan seriler var.

Yapımcılarını zengin eden ünlü film serileri:

  • Transformers
  • Saw (Testere)
  • Halloween (Cadılar Bayramı)
  • Paranormal Activity (Paranormal Aktivite)
  • Jaws (Denizin Dişleri)
  • The Conjuring (Korku Seansı)
  • Jurassic Park
  • Pirates of the Caribbean (Karayip Korsanları)
  • The Terminator
  • Fast & Furious (Hızlı ve Öfkeli)
  • Star Wars (Yıldız Savaşları)

Transformers

transformers serisi

  • İlk film IMDb puanı: 7/10
  • İlk film hasılatı: 709,7 milyon dolar

Çizgi romandan uyarlama ve televizyonlarda çizgi filmleriyle uzun zamandır yer alan Transformers serisi, 2007 yılında ilk defa beyaz perde ile buluştu. Dönemin en büyük yapımlarından olan ve 150 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen ilk Transformers filmi neredeyse 710 milyon dolarlık bir hasılat elde ederek yapımcıların beklentisini kat kat karşıladı.

Listemizdeki diğer film serileri gibi önce tek film olarak çekilen Transformers, bu başarının ardından şaşırılmayacak bir şekilde ardı arkası kesilmeyen bir film serisine dönüştürülmüş ve hayranlarından tepki toplamıştı. Neyse ki serinin kaderi 2018 yılında çıkan ve oldukça beğenilen Bumblebee spin-off’u ile birlikte değişmeye başladı.

Saw (Testere)

saw testere

  • İlk film IMDb puanı: 7,6/10
  • İlk film hasılatı: 103,9 milyon dolar

2004 yılında ilk olarak vizyona girdiğinde Saw, 2000’li yılların en beğenilen korku filmlerinden biri olmuştu. Hikâyesi, çekimleri ve atmosferi ile izleyicilerin ve eleştirmenlerin olumlu geri dönüşlerini alan Saw, gişede de 1,2 milyon dolarlık bütçesine rağmen mükemmel bir hasılat elde etmişti. Tabiii durum böyle olunca ikinci filmin gelişi gecikmedi.

Hemen ilk filmden 1 sene sonra gelen Saw 2, ilk filmden daha iyi olmamasına rağmen 147,7 milyon dolarlık hasılat elde ederek gişede ilk filmin önüne geçmeye başardı. Bu başarının ardından hâlâ 2021 yılına kadar çıkmaya devam edecek sonsuz Saw filmleri ile karşılaşmaya başladık.

Halloween (Cadılar Bayramı)

halloween serisi

  • İlk film IMDb puanı: 7,8/10
  • İlk film hasılatı: 60 milyon Dolar

1970’lerin meşhur olan "Slasher" korku filmleri furyasının öncülerinden olan Halloween, sinema dünyasının en ünlü karanlık figürlerinden olan Michael Myers karakterinin doğduğu film. Kendisine verilen 350.000 dolarlık bütçenin 200 katına çıkıp 60 milyon dolarlık hasılat yakalayan bir film ortaya çıkaran yönetmen John Carpenter, sinema dünyasına uzun soluklu bir para basma makinesi de kazandırmış oldu.

En son 2018 yılında çıkan ve seriyi yeniden başlatan Halloween (2018) filmi yine 255 milyon dolarlık bir hasılat elde ederek, ilk filmin üzerinden 42 sene geçmesine rağmen serinin popülerliğini kaybetmediğini göstermiş oldu. Son olarak 2018’de vizyona giren Halloween’de Haluk Bilginer’in de oynadığını belirtmekte fayda var.

Paranormal Activity (Paranormal Aktivite)

paranormal aktivite

  • İlk film IMDb puanı: 6,3/10
  • İlk film hasılatı: 193,4 milyon Dolar

Döneminin bütçesine göre en çok para kazanan filmi olan ve bir neslin yatak odalarına kamera sistemi kurdurtan film Paranormal Activity, Blair Witch ile başlayan Found Footage (Buluntu Film) furyasının en başarılı örneği. 15 bin dolarlık bütçeyi 193,4 milyon dolar olarak yapımcılarına hediye eden film, ilk filmin hemen ardından kaçınılmaz şekilde bir seri hâline getirildi.

Her ne kadar devam filmleri eleştirmenler tarafından yerden yere vurulsa da Paranormal Activity yıllar boyunca büyük kitleleri sinema salonlarına çekerek yapımcılarını zengin etmeye devam etti.

Jaws (Denizin Dişleri)

jaws filmi

  • İlk film IMDb puanı: 8/10
  • İlk film hasılatı: 470,7 milyon Dolar

Hepimizin bildiği, “Summer Blockbuster” terimini sinema dünyasına kazandıran, bir dönemin kült gerilim ve korku filmi olan Jaws, dönemine göre olağanüstü bir hasılat elde etmişti. Sinema biletlerinin günümüz fiyatlarının neredeyse 10’da biri olduğu dönemde 470 milyon doları toplamayı başaran filmin tabii ki de seriye dönüştürülmesi kimseyi şaşırtmamıştı.

Normalde insanları çok nadir öldüren köpek balıkları bu filmden sonra da insanları çok nadir öldürmeye devam etti. Ancak insanların bakış açısı değişmişti bir kere... Filmden sonra patlak veren köpek balığı avları nedeniyle neredeyse büyük beyaz köpek balıklarının neslinin tükeniyordu. Jaws, sinema filmlerinin toplum üzerinde ne denli büyük etkiye sahip olduğunu da bizlere gösteren bir film.

The Conjuring (Korku Seansı)

the conjuring evreni

  • İlk film IMDb puanı: 7,5/10
  • İlk film hasılatı: 319,5 milyon dolar

İlk filmiyle büyük başarı sağlayan ve 2000’li yılların en iyi korku filmleri arasında yerini alan The Conjuring (Korku Seansı), gerçek olaylara dayanan hikâyesi ve ünlü Ed ve Lorraine Warren çifti sayesinde birçok izleyiciyi kendisine hayran bırakmıştı.

Bu yakaladığı başarı ile devam filmleri çekilen The Conjuring, ünlü film serisi olmaktan çıkıp kendi evrenini de yarattı. The Conjuring evreni olarak geçen bu sinematik dünyaya, birçok spin-off ve devam filmi çekildi ve ne yazık ki bu filmlerden birçoğu istediği başarıyı yakalayamadı. Annabelle serisi ve The Nun The Conjuring evrenin en ünlü yan yapımları olarak değerlendirilebilir.

Jurassic Park'tan hallice Jurassic World

jurassic park afişi

  • İlk film IMDb puanı: 8,1/10
  • İlk film hasılatı: 1,033 milyar dolar

İlk olarak 1993 yılında vizyona giren ve dijital efektleri ile bir devri başlatan Jurassic Park, sinema dünyasının en çok hasılat yapan filmlerinden birisi. Bir neslin kült filmi olan ve bizleri dinazorlara meraklı yapan Jurassic Park’ın başarısı günümüze kadar 27 yıllık süreçte birçok kötü Jurassic Park filminin vizyona girmesine neden oldu. Her ne kadar filmler beğenilmese de Jurassic Park serisinin ekmeğini yiyenlerin cebini doldurmaya devam etti.

Her yeni filmle beraber serinin eski filmlerinden oyuncuları ve olayları seriye tekrar dâhil etmeye çalışan Jurassic Park’ın yıldızı ne yazık ki son dönemlerde parlamıyor. Son filmleri bir hâyli eleştirilen serinin yeni hamlesi ne olacak hep beraber ilerleyen dönemlerde görebileceğiz.

Pirates of the Caribbean (Karayip Korsanları)

karayip korsanları filmleri

  • İlk film IMDb puanı: 8/10
  • İlk film hasılatı: 654 milyon dolar

Orijinalinde Walt Disney’in New Orleans’da bulunan ve 1967 yılında faaliyete giren ünlü tema parkı olan Pirates of the Caribbean, beyaz perde yolculuğunda oldukça başarılı olmuş yapımlardan ve Disney’in en çok sevilen serilerinden birisi.

Birçoğumuzun çocukluğunun filmi olan; fantastik hikâyesi, engin okyanuslarda yer alan film seti ve tabii ki Johnny Depp’in mükemmel karakteri Jack Sparrow ile bizleri ekran başına kilitleyen film, bu denli başarının ardından bir seri hâline geldi. İlk iki film oldukça güzel geri dönüşler alırken seriyi gereksiz uzatan ve serinin birçok hayranını hayal kırıklığına uğratan filmlerle devam eden Disney, 6. filmle beraber seriyi tekrar toparlamayı hedefliyor.

The Terminator

terminatör filmleri

  • İlk film IMDb puanı: 8/10
  • İlk film hasılatı: 78,3 milyon dolar

1984 yılında yayınlanan ilk Terminator filmiyle aslında ortalama bir başarı elde eden film, daha sonradan kült bir yapım hâline geldi ve serinin 2010 yılına kadar 3 milyar doların üzerinde para kazanmasına neden oldu. 1980’lerin bilim kurgu sinemasında bir devrim niteliğinde olan Terminator, başarılı bir şekilde çeşitli sanat dallarında yer alan yapımlarıyla kendi evrenini de yaratmayı başardı.

Geçtiğimiz seneye kadar film çıkarmaya devam eden seri, en son 2019 yılında çıkan Terminator: Dark Fate ile serinin orijinal oyuncularını geri döndürerek güzel bir başarı elde etti. Yakın zamanda bitecek gibi görünmeyen Terminator serisinin sinema endüstrisinden daha çok milyon dolar toplayacağını ise önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Fast & Furious (Hızlı ve Öfkeli)

hızlı ve öfkeli filmleri

  • İlk film IMDb puanı: 6,8/10
  • İlk film hasılatı: 207,3 milyon dolar

Para ve ünlü film serileri kelimeleri yan yana geldiğinde ilk akla gelen isimlerden olan Fast & Furious, yapımcıları için tam bir para basma makinesine dönüşmüş bir film serisi. Daha önce işlenmemiş konusuyla ve Need For Speed benzeri hikâyesiyle birden çok nesli kendine hayran eden Hızlı ve Öfkeli, 2001’de ilk vizyona girdiğinde insanların ilgisini çeken gerçekten özgün bir yapımdı.

Fakat Call of Duty oyunları gibi her sene bir Fast & Furious filmi çıkmaya başlayınca, doğal olarak filmlerin kalitesi düşmeye ve filmin özgün konusu daha sıradan B sınıfı aksiyon filmleri tarzına indirgenmeye başladı. Son filmleriyle hayal kırıklığı yaratsa da Fast & Furious serisi, efsane Paul Walker ile hayranlarının kalplerinde ayrı bir yer taşıyor. Bu yüzden de hâlâ bu seri, en çok para kazandıran ünlü film serilerinin başında geliyor.

Star Wars (Yıldız Savaşları)

star wars serisi

  • İlk film IMDb puanı: 8,6/10
  • İlk film hasılatı: 775,5 milyon dolar

Star Wars filmlerinin yaratıcısı ve yönetmeni George Lucas, ilk filmi THX 1138 vizyona girdikten sonra Flash Gordon tarzı bir kahramana ev sahipliği yapacak bir uzay filmi üzerinde çalışmaya başlamıştı. Bu çalışmaları nihayetinde Star Wars filmini ortaya çıkaran Lucas, 1977 yılında ilk film Star Wars’un yayınlanmasının ardından devasa bir başarı elde etti. Daha sonra seri devam ettikçe Star Wars IV: A New Hope olarak adlandırılan ilk film, o kadar büyük bir başarı elde etti ki hâlâ günümüzde Star Wars ismi hem sinema endüstrisinde hem de diğer sektörlerde en çok satan isim olarak karşımıza çıkıyor.

Şu an toplam 9 ana filme ve birçok spin-off film, dizi, çizgi film ve karikatür serisine sahip olan Star Wars, Disney’e geçmesinin ardından bile oldukça tartışılan bir isim hâline gelse de hâlâ tereddütsüz bir şekilde para basmaya devam ediyor. Disney’in ise Star Wars serisini yakın zamanda sonlandırmak gibi bir niyeti yok. Önümüzdeki yıllarda daha çok Star Wars filmi ve dizisi göreceğiz gibi duruyor.

Yapımcılarını zengin eden, stüdyoların kirasını elektriğini suyunu ödeyen ünlü film serileri listemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sinema sektörünün bu para makinesi seriler sayesinde içerisinde bulunduğu durum ve çıkan filmlerin kalitesi biz izleyicilere ise zaman zaman hayal kırıklığı yaratabiliyor. Sizler çok para kazandıran ünlü film serileri hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

36
21
12
5
4
Emoji İle Tepki Ver
36
21
12
5
4