Rus Uçaklarının Yüzlerce Sivilin Saklandığı Bir Tiyatro Binasını Bombaladığı Açıklandı [Rusya-Ukrayna Savaşı CANLI]

426
144
86
24
20
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ı 22 Şubat'a bağlayan gece yaptığı açıklamayla Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararı aldı. Bu kritik gelişme sonrası Rusya ordusu Ukrayna'ya giriş yaptı, Rusya'ya yönelik yaptırımlar, Ukrayna işgali ve bu durumun Türkiye'ye etkileri de konuşulmaya başlandı.

Dünya, son yılların en 'sıcak' dönemlerinden birini yaşıyor. Rusya Federasyonu, Ukrayna'nın doğusunda bulunan ve ayrılıkçı grupların yönettiği sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıdığını açıkladı. Hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ordusuna Ukrayna'nın doğusuna giriş emri verdi. Tüm bu yaşananlar dünya çapında bir "3. Dünya savaşı mı geliyor?" endişesini beraberinde getirdi.

Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye tarafında ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararının 'kabul edilemez' olduğunu ifade eden Bakanlık, kararın reddedildiğini belirtti. İşte bu sabah itibarıyla Rusya'nın Ukrayna'yı resmen vurduğu savaşta şu ana kadarki tüm gelişmeler…

Ukrayna, Rus uçaklarının Mariupol’da bir tiyatro binasını bombaladığını açıkladı (16 Mart 22.25)

Ukrayna'nın Mariupol Belediye Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Rus uçakları, Mariupol'da bulunan ve içerisinde yüzlerce sivilin saklandığı bir tiyatro sahnesini bombaladı. Mariupol Dram Tiyatrosu’na düzenlenen bombardıman sonrası tiyatroda bulunan sığınağın girişinin çöktüğü ve içeride kalan siviller ile iletişim kurulamadığı açıklandı. Ayrıca ölü sayısının da henüz tespit edilemediği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya uçaksavar desteği vereceklerini açıkladı (16 Mart 20.20)

ABD Başkanı Joe Biden, devam eden Rusya - Ukrayna savaşına yönelik yeni açıklamalarda bulundu. Ukrayna'ya desteklerinin artarak devam edeceğini ifade eden Biden, 

"Dünya Putin'e karşı birleşti. Yaptırımlar Rusya'nın ekonomisine zarar verecek. Cumartesi günü yönetimim 200 milyon dolarlık ek bir destek paketi onayladı. ABD yeni güvenlik desteğini 1 milyar dolara çıkarıyor. Yeni destek paketi içerisinde aynı zamanda 9 bin yeni sistem de olacak. Aynı zamanda çeşitli silahlar, küçük silahlar, 20 milyon kurşun gibi malzemeler de olacak. Uçaksavar desteğiyle de Ukrayna hava sahasını koruyacak'' ifadelerini kullandı.

Putin'e savaş suçu soruşturması tasarısı onaylandı (16 Mart 10.07)

ABD Senatosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Ukrayna'ya askeri saldırılar düzenleyen Rus ordusunun savaş suçu işlediğini ve bunların uluslararası kurumların soruşturulması gerektiğini öngören tasarıyı onayladı. Tasarı, Putin'i de 'savaş suçlusu' olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden Rusya-Ukrayna savaşının 'nükleer çatışma olasılığı' oluşturduğu uyarısı (14 Mart 20.50)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın 'dünyanın gözleri önünde yok edildiğini' vurgulayan Guterres, Rusya'nın nükleer alarm seviyesini yükseltmesini 'tüyler ürpertici' olarak yorumlayarak ''Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden olasılık dahilinde'' ifadelerini kullandı.

Rus birliklerinin tahliye için kullanılan yolcu trenine saldırdığı bildirildi (13 Mart 12.55)

Ukrayna Demir Yolları Ukrzaliznytsia'dan yapılan açıklamaya göre Rus askeri birlikleri Donetsk bölgesindeki Brusyn istasyonunun yakınında yolcu trenine ateş açtı. Tren kondüktörlerinden birinin öldüğü, bir kişinin ise yaralandığı saldırıda sivil yolcuların kurtarılması için çalışmaların devam ettiği bilgisi verildi.

Açıklamada ''Ukrzaliznytsia bu dakikalarda hasar gören trenin mürettebatını ve Lyman tren istasyonunda kurtarılmayı bekleyen yaklaşık 100 çocuk da dahil tüm yolcuları tahliye etmek için her türlü çabayı sarf ediyor'' ifadelerine yer verildi.

Rus birlikleri Ukrayna Melitopol Belediye Başkanını kaçırdı, Zelenski açıklama yaptı (12 Mart 09.50)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Telegram kanalı üzerinden paylaştığı bir video ile kritik açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'u kaçırdığına dikkati çekti ve konu hakkında "Melitopol Belediye Başkanının kaçırılması, Ukrayna'daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100'ü bunu öğreneceğinden eminim."  ifadelerini kullandı.

Türkiye, Kiev Büyükelçiliği'ni boşaltıyor (11 Mart 17.30)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği'nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağını açıkladı. Türk elçilik personeli de Kiev'den ayrıldı.

CIA direktörü, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanabileceğini söyledi (10 Mart 22.25)

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Rusya'nın geçmişte de farklı yerlerde kimyasal silahlar kullandığına dikkat çekerek; benzer bir durumun Ukrayna'da da yaşanabileceğini söyledi.

Burns, bu konuda gelen bir soruya verdiği yanıtta ''Kimyasal silah kullanımı, Rusya'nın kullandığı taktikler arasındadır. Bu silahları kendi vatandaşlarına karşı kullandılar, Suriye'de kullanılmasını en azından teşvik ettiler; dolayısıyla bu durumu ciddiye alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği toplantıdan 'sonuç çıkmadı' (10 Mart 21.30)

Türkiye'de Antalya'da gerçekleşen ve Rusya ile Ukrayna'nın Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği toplantıdan sonuç çıkmadı. Rusya, Ukrayna'nın ateşkes çağrısına yanıt vermedi. 

Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği toplantı başladı (10 Mart 11.27)

antalya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşliğinde masaya oturdu. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşme gerçekleştirdiklerini de paylaştı.

Ukrayna'da sivillerin silah kullanması yasayla onaylandı (10 Mart 09.14)

ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinde savaş döneminde sivillerin silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı. Ukrayna'nın Savunmasında Sivillerin Yer alması isimli yasa, savaş döneminde sivillere silah ve mühimmatın dağıtılması ve iade edilmesini düzenliyor. Yasa, Ukrayna Parlamentosu tarafından 3 Mart'ta onaylanmıştı.

Rus birliklerinin Ukrayna'da bir doğum hastanesine doğrudan hava saldırısı gerçekleştirdiği açıklandı (9 Mart 22.30)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus birliklerinin Mariupol şehrinde bulunan bir doğum hastanesine doğrudan hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Zelenski'nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıya ait görüntülere de yer verildi.

Zelenski, tweetinde ''Burası Mariupol. Rus birliklerinin doğum hastanesine doğrudan saldırı anı. İnsanlar, çocuklar enkaz altında. Dehşet. Dünya daha ne kadar terörü görmezden gelen bir suç ortağı olmaya devam edecek? Hava sahasını hemen kapatın. Öldürmeyi bırak. Gücün var ama insanlığını kaybediyor gibisin.'' ifadelerini kullandı.

Rusya'da döviz satışı tamamen yasaklandı (9 Mart 08.53)

Rusya Merkez Bankası, Kremlin'in Ukrayna'ya saldırma kararının ardından uygulanan yaptırımlarla mücadele kapsamında 9 Eylül'e kadar döviz satışını askıya aldıklarını duyurdu. Paylaşılan açıklamada "9 Mart ile 9 Eylül arasında bankalar vatandaşlarına döviz satamayacak." ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Biden, Rusya'ya 'Akaryakıt ambargosu' uygulanacağını açıkladı (8 Mart 19:37)

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Rusya'ya yakıt ambargosu uygulayacağını açıkladı. Biden açıklamasında, " ABD'nin Rusya'dan petrol ve doğalgaz ithalatını yasaklıyoruz. ABD Ukraynalı mültecilerin sorumluluğunu diğer ülkelerle paylaşacaktır. Karar sonucunda ABD'de benzin fiyatları artacak. Ancak bunu dengelemek için elimden geleni yapacağım. Amerikan işyerlerini korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rusya'nın saldırılarıyla mücadele ederken fırsatçılara taviz göstermeyeceğiz. Putin hiçbir zaman Ukrayna'da zafer elde edemeyecek" diyerek uygulanacak ambargoyu resmen açıklamış oldu.

Biden'ın Rusya'ya akaryakıt ambargosu açıklaması bekleniyor (8 Mart 17.03)

Günlerdir ABD ve AB tarafının Rusya'dan akaryakıt alımını yasaklamasına dair beklentiler, geçtiğimiz dakikalarda son derece güçlendi. ABD Başkanı Joe Biden, bugünkü programında son anda değişiklik yaptı ve Beyaz Saray'dan canlı açıklama yapılacağı açıklandı. Plandaki değişikliğin Biden'ın Rusya'dan akaryakıt satın alımı ambargosunu duyuracağından kaynaklandığı belirtiliyor.

"Ukrayna'da uzun ve zor bir yolculuğa hazırlanın" (8 Mart 07.06)

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kimseyi dinlemediğini belirterek, ''Dünyanın (Ukrayna'da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek'' ifadelerini kullandı. Greenfield, açıklamasına ''Son iki hafta bize Ukrayna halkının pes etmeyeceğini, Rusların çoğunun ise bu savaşa karşı olduğunu gösterdi ama maalesef Putin kimseyi dinliyor gibi görünmüyor ve dünyanın (Ukrayna'da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek.'' şeklinde devam etti.

ABD'den Rus petrolüne yasak açıklaması (8 Mart 03.09)

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya'dan ithal edilen petrole yasak getireceği iddialarıyla ilgili Psaki, "Rusya'dan gelen petrole ithalat yasağı getirilmesi konusunda henüz karar vermedik. Bu konuda, hem kendi içimizde hem de Avrupalı ortaklarımızla istişarelerimiz sürüyor." ifadesini kullandı.

Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu (8 Mart 01.30)

Ukrayna’ya saldıran Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi geçerek 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi konumuna geldi. Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai'nin verilerine göre, Rusya 22 Şubat'tan itibaren 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kaldı.

Rusya, 8 Mart günü Ukrayna'da 5 kentte sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan etti (8 Mart 00.05)

Rusya, gerçekleşen müzakereler sonrası yaptığı bir açıklama ile Ukrayna'da Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan ettğini bildirdi.

Rusya - Ukrayna arasındaki üçüncü tur müzakereler sona erdi (7 Mart 21.40)

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin üçüncü turu sona erdi. Ukrayna temsilcisi müzakerenin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Görüşmeden, durumu iyileştiren bir sonuç çıkmadı"  ifadelerini kullandı. Rusya heyeti ise "İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz.'' açıklamasında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Rusya'nın Suriyeli savaçlı topladığı haberlerini doğruladı (7 Mart 21.20)

The Wall Street Journal, Rusya'nın Ukrayna'da savaşmak üzere Suriyeli savaşçılar topladığı iddialarını ortaya atmıştı. Pentagon'dan bir üst düzey yetkili, bu iddiaları doğruladı.

Ukrayna, Rusya'nın Kiev yakınlarında bir ekmek fabrikasını vurduğunu açıkladı (7 Mart 20.00)

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birliklerinin başkent Kiev yakınlarında bulunan bir ekmek fabrikasına hava saldırısı düzenlediğini ve saldırı sonucunda 13 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rus ve Ukrayna bakanları Türkiye'de bir araya gelecek (7 Mart 15.40)

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile perşembe günü Antalya'da üçlü formatta toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Rusya, kendisine yönelik 'düşmanca' eylemde bulunan ülkeler listesini yayımladı (7 Mart 14.30)

rusya

Rusya, "Rus tüzel kişiliklerine ve bireylere karşı 'düşmanca' eylemlerde bulunan yabancı ülke ve bölgeler listesini yayımladı. Bu listede aşağıdaki isimler yer alırken Türkiye, listede yer almadı.

Avustralya, Arnavutluk, Andorra, Büyük Britanya, Avrupa Birliği ülkeleri, İzlanda, Kanada, Lihtenştayn, Monako, Mikronezya, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, San Marino, Kuzey Makedonya, Japonya, Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Tayvan, Singapur.

Wall Street Journal'dan çarpıcı iddia: Rusya, Ukrayna'ya Suriyeli savaşçılar gönderecek (7 Mart 08.59)

The Wall Street Journal tarafından ortaya atılan iddiaya göre Rusya, Ukrayna'da savaşmaları için şehir ortamlarında çatışmaya alışık Suriyeliler toplamaya başladı. Gazeteye konuşan 4 ABD'li yetkiliye dayandırılan haber, henüz kaç savaşçının toplandığının bilinmediğini aktardı.

Rusya, sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan etti (7 Mart 08.53)

Geçtiğimiz gün Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin tahliyesi için ateşkes eden Rusya, bugün Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için ateşkes ilan etti. Mariupol kentinde tahliyeler, ateşkes uygulandığı sırada bombardımanın devam etmesi nedeniyle ertelenmişti.

Kiev bölgesi valisi, Rus ordusuna bağlı Çeçen birliklerin bölgedeki Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesini ele geçirdiğini açıkladı (6 Mart 10.30)

Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçen lider  Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen ve Rus ordusuna bağlı olan birliklerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirdiklerini ve içerdeki hastaların ve hastane personellerini rehin aldığını açıkladı.

Kuleba açıklamasında "Borodyanka kentinden aldığımız bilgilere göre Kadirov'un askerlerinin ruh ve sinir hastalıkları hastanesine girip içerdekileri rehin aldığını öğrendik. Hastanenin etrafına mayın döşedikten sonra oradan Ukrayna askerlerinin üzerine topçu atışları gerçekleştiriyorlar. Hastanede, 100’ü yatılı, 500 civarında hasta mevcut. Personeller ve hastalar işgalcilerin elinde. Düşman, çocukların ve hastaların arkasına saklanıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya, sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu (5 Mart 10.05)

Rusya'dan gelen açıklamaya göre Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulanacak. Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada sivillerin çıkması için bölgede güvenli insani koridorların oluşturulduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler, işgalin başlangıcından beri Ukrayna'da ölen ve yaralanan sivillerin sayısını açıkladı (4 Mart 22:13)

Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başladığı 24 Şubat tarihinden beri toplamda 1000'den fazla Ukrayna'lı sivilin öldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

Karadağ, hava sahasını rus uçaklarına kapattı (4 Mart 20:25)

Karadağ, hava sahasını rus uçaklarına kapattığını açıkladı.

Putin'den 'ilişkileri kötüleştirmeyin' çağrısı (4 Mart 14.44)

Ukrayna'ya 'operasyon' emri veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, komşu ülkelere bir çağrıda bulundu. Putin, komşu ülkelere Rusya ile ilişkileri kötüleştirmemeleri çağrısında bulundu ve komşulara karşı art niyet beslemediklerini ifade etti. Ayrıca Putin, "Onlara durumu büyütmemelerini, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Rus güçleri nükleer santrali ele geçirdi (4 Mart 10.14)

rusya

Ukrayna Nükleer Düzenleme Devlet Müfettişliği, yaptığı açıklamada Zaporizhzhya nükleer santral sahasının Rus askeri güçleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Rusya, Ukrayna'da nükleer santrale saldırdı, büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü (4 Mart 09.00)

Rusya, 3 Mart'ı 4 Mart'a bağlayan gece yarısı yeniden tarihe geçti ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali 'Zaporizhzhia'yı bombaladı. Saldırı sonucunda santralde yangın çıktı. Ülke enerjisinin %25'ini karşılayan nükleer santralde çıkan yangın sonrasında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ruslara acilen saldırıyı durdurma çağrısı yaptı. Ukrayna itfaiye ekipleri, sabaha karşı yerel saatle 06.20'de yangını söndürdüklerini açıkladı.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, devam eden işgal ile ilgili açıklamalarda bulundu (3 Mart 22.35)

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rus askeri güçlerinin Çernobil'i ele geçirdiğini ve Zaporijya nükleer enerji santraline yaklaştığını belirtti. Bu gelişmenin ve bölgede atılacak adımların tüm dünya için ekolojik bir felaket olabileceğini ifade eden Bodnar, aynı zamanda Rusya cephesinden edindikleri son bilgileri de paylaştı.

Bodnar, Rusya'nın seferberlik ve sıkıyönetim için hazırlık yaptığını belirterek "Bu da savaşın uzun zaman devam edeceğine işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna'yı tek bir ulus olduğunu kabul etmediğini ve 'kararından vazgeçmeyeceğini' açıkladı (3 Mart 20.20)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı bir ulus olarak tanımadığı yönündeki açıklamalarına bir yenisini ekledi. Rusya ve Ukrayna'nın tek bir halk olduğunu söyleyen Putin, devam eden işgal ve neden olduğu savaş ile ilgili olarak da 'kararından dönmeyeceğini' ifade etti.

Hayatını kaybeden askerler ile ilgili konuşan Putin, askerlerin ailelerine ve yakınlarına destek olacaklarını ve 'para ödeneceğini' ifade etti. Açıklamada yer alan bilgilere göre hayatını kaybeden askerlerin ailelerine 7 milyon ruble tazminat ödenecek.

Putin'le telefonda görüşen Macron: ''Amacı Ukrayna'nın tamamını kontrol altına almak'' (3 Mart 19.20)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 1,5 saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Macron, Putin'in amacının "Ukrayna'nın tamamının kontrolünü" almak olduğunu belirtti. Ayrıca Macron, Ukrayna'nın 'şartları reddetmesi' durumunda ülkede 'çok daha kötüsünün' yaşanacağını ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı: Bazı ülkeler Rusya'ya savaş açmaya hazırlanıyor (3 Mart 12.57)

sergei lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, düzenlediği basın toplantısında "Bazı yabancı ülke liderlerinin Rusya’ya karşı savaş hazırlığında olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı. Lavrov, açıklamasında Ukrayna'daki krizin çözümün bulunabileceğine dair hiçbir şüphesi olmadığını da söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Rusya’nın Batı ile diyaloğu ortak saygı çerçevesinde olmalı. Moskova, Washington’dan emir alan Ukrayna’dan askeri tehditlere hoşgörü göstermeyecektir."

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'daki savaş hakkında soruşturma başlattı (4 Mart 09.25)

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim AA Khan, Ukrayna topraklarında işlenen suçların soruşturulması için Mahkeme'ye taraf 39 ülkenin müracaat ettiğini açıkladı. Khan, bu başvurular neticesinde Ukrayna'daki savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçuna ilişkin delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

Kiev'de tren istasyonunun ve sıcak su taşıyan boru hatlarının vurulduğu bildirildi (3 Mart 01.30)

Akşam saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama seslerinin geldiği açıklanmıştı. Ardından da şehirde bulunan tren istasyonunun yakınlarında büyük bir patlama olduğu bilgisi gelmişti: Bu gelişmelerin ardından Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, Rusya'nın, sivillerin savaştan kaçmak için yoğun şekilde kullandığı ve Bağımsızlık Meydanı'na yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Güney Tren İstasyonu ile Ibis Otel arasına bir füze attığı bilgisi paylaşıldı.

Gelen açıklamada ayrıca Rusya'nın şehre sıcak su taşıyan boru hatlarını vurduğu ve şehir sakinlerinin bir kısmının ısınma ihtiyacını karşılayamıyor olabileceği bildirildi. 

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yeniden patlama sesleri yükselmeye başladı (2 Mart 23.00)

Ukrayna'da devam eden Rus işgaline yönelik yeni bir gelişme yaşandı. Başkent sokaklarında yeniden patlama seslerinin yükseldiği; tüm şehirde verilen siren seslerinin ardından büyük bir patlama sesi duyulduğu aktarıldı. Şehirde bulunan tren istasyonunun yakınında bir bölgenin vurulduğu bildirildi.

ABD, Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırım kararlarını açıkladı (2 Mart 22.05)

ABD tarafından yapılan yeni yaptırım açıklamasında  "Toplamda 22 Rus savunma şirketi yaptırım listesine alınacaktır. Bu şirketler arasında Rus ordusu için muharebe uçakları, zırhlı muharebe araçları, elektronik savaş sistemleri, füzeler ve insansız hava araçları yapan firmalar da var." ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca yaptıırmlar düzenlenirken Rusya ve Belarus ordusuna destek veren şirketlerin hedef alındığı, bu listeye Rus ve Belarus güvenlik servislerine, ordularına ve savunma sektörlerine destek veren şirketlerin gelecekte de ekleneceğine değinildi.

Beyaz Saray'dan Rus enerjisine yaptırım açıklaması (2 Mart 19.25)

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya yönelik işgal adımlarının ardından pek çok yaptırımın uygulanmaya başladığı Rusya'ya enerji sektörü özelinde uygulanacak yaptırımların değerlendirildiğini açıkladı. Psaki, enerji sektörüne yaptırım seçeneğinin masada olduğunu belirttiği açıklamasında "Bu yaptırımların küresel enerji piyasalarına ve Amerikan halkının enerji ödemelerine etkilerini en aza indirgemek istiyoruz. Kendimizi değil Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus ekonomisini yaralamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AB, 7 Rus bankasını SWIFT'ten çıkardı (2 Mart 17.15)

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılmasına yönelik karar alan Avrupa Birliği, bugün 7 Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkardı. Bu bankalar arasında Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTN de yer aldı. Sistemden çıkarılan bankaların VTB, Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank ve VEB olduğu belirtildi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ve Gazprombank ise kararın dışında bırakıldı.

Sergei Lavrov'dan 3. dünya savaşı uyarısı (2 Mart 13.29)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, geçtiğimiz dakikalarda yaptığı açıklamada olası bir üçüncü dünya savaşının "nükleer ve yıkıcı" olacağını açıkladı. Lavrov, Ukrayna'ya nükleer silah yerleştirilmesi durumunda Rusya'nın tehlikeye gireceğini ifade etti. Rusya, şu anki 'operasyonunu' Batı'nın Rus sınırlarını silahlandırmamasını istediği için zorunlu olarak yaptığını savunuyordu.

Rusya'da 10 bin dolar üzeri dövizle ülkeden çıkmak yasaklandı (2 Mart 10.27)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı yeni kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı. Putin, Rus ekonomisini korumayı amaçlayan bir kararnameyi imzalamıştı.

ABD, Rus uçaklarına hava sahasını kapattı (2 Mart 10.05)

ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada ABD hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını duyurdu. ABD, böylelikle Avrupa ülkeleri ve Kanada'nın arasına katılmış oldu.

Belarus liderinin tepki çeken haritası (2 Mart 09.58)

belarus harita

Rusya'nın Ukrayna'nın işgalini destekleyen Belarus'un lideri Aleksandr Lukaşenko, güvenlik konseyi toplantısında tartışma yaratan görüntülere yer verdi. Lukaşenko'nun gösterdiği haritada Moldova'nın doğu sınırında bir bölümünün işaretlendiği görüldü. Ayrıca bu bölüme Ukrayna'nın Odessa kentinden ok çıkarılmıştı.

Bu işaretleme, pek çok kişi tarafından Moldova'nın da Rusya tarafından hedef alınabileceği şeklinde yorumlandı.

Rus askerleri Harkov'u bombalıyor (2 Mart 00:56)

Rus askeri jetleri Ukrayna'nın Harkov şehrini bombalıyor.

Rusya işgalindeki Ukrayna, Avrupa Birliğine aday oldu (1 Mart 22:19)

Günlerdir Rusya işgalindeki Ukrayna'nın 'Avrupa Birliğine aday ülke' statüsünü kazandığı açıklandı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ard arda patlamalar oluyor (1 Mart 18:17)

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ard arda patlamaların olduğu açıklandı. Ayrıca Kiev'deki televizyon kulesinin yanında bir patlama olduğu açıklandı.

Vladimir Putin hakkında korkutan iddia: Ailesini nükleer sığınağa gönderdi (1 Mart 17.40)

Moskova'da yaşayan Rus profesör Valery Solovey, Vladimir Putin hakkında korkutan bir iddia ortaya attı. Solovey, Vladimir Putin'in ailesini Altay Dağları'ndaki bir nükleer sığınağa gönderdiğini öne sürdü.

Solovey, bazı Ruslar tarafından komplo teorisyeni veya 'sahtekar' olarak görülüyor. Kendisinin geçtiğimiz hafta Putin'in tıbbi ve zihinsel durumu hakkında yaptığı bir iddia nedeniyle Rus makamları tarafından yedi saat sorguya çekildiği öğrenildi.

Ukrayna, Türkiye'den daha fazla SİHA alınabileceğini açıkladı (1 Mart 15.00)

bayraktar

Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone'ları ile ilgili Türkiye'de hali hazırda eğitim aldıklarını açıkladı. Prystaiko'nun açıklaması şu şekildeydi:

"Daha fazla saldırı drone’u konusunda Türkiye ile temas halindeyiz. Türkiye bize bunları sağlıyor ama drone’ları etkili bir şekilde kullanmaktan halen uzağız. Yeterli ölçeğe ulaşabilmiş değiliz. Elimizde yeterince drone operatörü var ve bunlar şu anda halen Türkiye’de eğitim alıyorlar."

Başkent Kiev'e ilerleyen onlarca kilometrelik Rus konvoyu görüldü (1 Mart 08.57)

rus konvoy

Maxar Technologies tarafından çekilen yeni uydu görüntüsü, daha önce 27 kilometre uzunluğunda görülen Rus askeri konvoyunun 64 kilometreden uzun olduğunu gösterdi. Konvoy, zırhlı araçlar, tanklar, çekili toplar ve diğer askeri araçlardan oluşuyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, müzakerelerden henüz istedikleri bir sonucun çıkmadığını açıkladı (1 Mart 01.35)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, gerçekleşen müzakereler hakkında ilk açıklamasını yaptı. Başkan, Rusya ile gerçekleştirilen müzakereler sonrası henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını belirtti.

ABD Başkanı Biden, nükleer savaş endişesine gerek olmadığını söyledi (1 Mart 01.00)

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın son hamleleri sonrası alevlenen 'nükleer savaş' konusunda bir soru yanıtladı. "Amerikalılar, Rusya'nın Ukrayna işgalinin daha büyük bir nükleer çatışmayı doğuracağından endişe etmeli mi?" sorusunu yanıtlayan Biden, nükleer çatışma endişesine gerek olmadığını ifade etti.

Rusya Birleşmiş Mlletler temsilcisi, NATO'yu Ukrayna'ya silah gönderme konusunda uyardı (28 Şubat 21.20)

Rusya'nın Ukrayna işgali ve Ukrayna'nın farklı bölgelerinde çatışmalar devam ederken; Rusya Birleşmiş Milletler temsilcisi Vassily Nebizia "NATO varlıklarını Ukrayna'da konuşlandırmanın" Rusya tarafından düşmanca kabul edilecek bir hareket olacağını belirtti. 

Ukrayna'ya yapılacak silah yardımlarını "utanç verici ve gerekçesiz" olarak niteleyen Nebizia, ayrılıkçı Donbas bölgesini hakkında "Güvenlik garantisi istedik ve taleplerimiz karşılanmadı." şeklinde konuşarak işgalin gerekçesi olarak yine aynı noktaya işaret etti.

Putin'in Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmesinde 'Ukrayna ile anlaşma' koşullarını açıkladığı bilgisi geldi (28 Şubat 20.55)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bugün bir görüşme gerçekleştirdiği biliniyordu. Gelen son haberlere göre Putin bu görüşmede Ukrayna ile anlaşmalarının ancak Kiev'in tarafsız olması, askersizleştirilmesi, 'Nazi ideolojisinden arındırılması' ve Kırım üzerindeki Rus kontrolünün resmen tanınması durumunda mümkün olabileceğini söyledi.

Ukrayna'nın AB üyeliği için başvurusu Zelenski tarafından imzalandı (28 Şubat 19.00)

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülkesinin Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunu imzaladı.

Rusya - Ukrayna arasında yapılan müzakereler sona erdi (28 Şubat 17.45)

Rusya ve Ukrayna arasında bugün Belarus'ta gerçekleştirilen müzakereler sona erdi. Ukrayna Devlet başkanlığı Ofisi Danışmanı Oleksiy Arestovych, müzakerelerde Ukrayna cephesinin pozisyonu ile ilgili olarak  "Ukrayna, ateşkes ve tüm Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi konusunda ısrarcı" ifadelerini kullandı.

"Pozisyonumuz çok net, ön koşul ve ültimatom yok" diye de sözlerine ekleyeln Arestovych, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun ortak bir bildiri yayınlamadan müzakerelere ait detayların hiçnir şekilde kamuoyuna açıklanmayacağını da bildirdi.

Rusya, Kiev halkına şehri terk etmeleri çağrısında bulundu (28 Şubat 17.30)

Rus haber ajansı RT'nin aktardığı bilgiye göre Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı sivilleri Kiev'i terk etmeye çağırdı. Ayrıca Rusya'nın sivillerin şehri terk etmesi için güvenli koridor oluşturduğu da bildirildi.

Bu güvenli koridorun, başkentin 20 kilometre güneybatısındaki Vasilkov kentine giden karayolu olduğu ifade edildi.

Rusya, birçok Avrupa ülkesine hava sahasını kapattı:

Rusya, hava sahasını Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve 23 ülkeye daha kapattı. Bu açıklamayla birlikte Rusya'nın hava sahasını kapattığı ülke sayısı şimdilik 36'ya çıktı.

Rusya - Ukrayna heyetleri arasındaki görüşme başladı (28 Şubat 13.35)

Rusya - Ukrayna heyetlerinin beklenen görüşmesi geçtiğimiz dakikalarda başladı. Ukrayna heyeti, Belarus sınırına ulaştı ve Rus heyetiyle bir araya geldi. Görüşmeden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor.

Ukrayna lideri Zelenski, dün "Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” demişti.

Kiev'de sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi (28 Şubat 10.00)

kiev

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de geçtiğimiz gün devreye giren sokağa çıkma kısıtlaması, bu sabah itibarıyla sona erdi. Sokağa çıkma kısıtlaması, şehirde bugün 22.00'da yeniden devreye girecek.

Rus askerlerinin Ukrayna'ya ait dünyanın en büyük uçağını yok ettiği açıklandı (27 Şubat 23:35)

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna'ya ait olan ve dünyanın en büyük uçağı olan Mriya'nın (Hayal) Rus askerleri tarafından yok edildiğini açıkladı. Mriya, yıllar boyunca farklı ülkelere ilaç ve tıbbi koruyucu ekipman taşıması ile biliniyordu.

Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası'nın tüm işlemlerini yasakladı (27 Şubat 21:45)

Reuters'in verdiği bilgilere göre Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası ile yapılacak tüm işlemleri yasakladı.

Avrupa Birliği Rusya'nın haber ve medya kanallarını yasakladı (27 Şubat 19:39)

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı von der Leyen, Sputnik ve Russian Today gib Rus haber ve medya kanallarını yasakladıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö hakkında açıklama yaptı (27 Şubat 18:05)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö sözleşmesi hakkında açıklamada bulundu. Bakan Çavuşoğlu, '“Ukrayna’daki durumun savaşa dönüştüğü kanaatine vardık. Montrö hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacağız.' dedi

Putin, Rusya'daki 'nükleer güçlere' hazır olmalarını söyledi (27 Şubat 16:44)

Rusya Devlet Başkanı Putin'in ülkesindeki nükleer silahlara sahip olan 'caydırıcı güçlerine' özel bir göreve hazır olmalarını söylediği aktarıldı.

Ukrayna, müzakereler için Rusya ile görüşmeyi kabul etti (27 Şubat 15.50) 

Rus medyasında paylaşılan haberlere göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, müzakereler için Rus heyeti ile Belarus'ta görüşmeyi kabul etti. Görüşmelerin Belarus'un Gomel bölgesinde olacağı aktarıldı. 

Ukrayna, Harkov'un kontrol altına alındığını duyurdu (27 Şubat 14.20)

Bu sabah saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'a giriş yaptığı ve bölgede sıcak temasın sürdüğü ifade edilmişti. Şimdi ise bölge valisinden yeni açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalara göre Ukrayna ordusu, Harkov'u kontrol altına aldı. 

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, Rus araçların Bayraktar SİHA'ları ile vurulma anını paylaştı (27 Şubat 11.53)

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, sosyal medya üzerinden Rus askeri araçlarının vurulma anını paylaştı. Yapılan açıklamalarda Rus araçlarının Bayraktar SİHA'ları ile vurulduğu ifade edildi.

Zelenski'den önemli açıklamalar (27 Şubat 10.40)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çok zor bir gece geçirdiklerini ifade etti. Başkan, Rusların sivilleri ve sivil altyapıları bombaladığını sözlerine eklerken müzakerelerin Ukrayna'ya saldırgan tavır içinde olmayan yerlerde yapılabileceğini kaydetti. Açıklamalara göre Rusya'ya müzakerelerin Varşova, İstanbul ve Bakü'de yapılması teklif edildi, Belarus'un ise yaşananlar sebebiyle müzakereler için uygun olmadığı aktarıldı.

Bir Rus heyeti müzakereler için Belarus'ta (27 Şubat 10.20) 

Gelen açıklamalara göre Kremlin, bir Rus heyetinin Belarus'un Gomel şehrine ulaştığını duyurdu. Bu heyetin müzakerelere başlamak için orada bulunduğu ifade edildi. 

Zelenski, yurtdışından savaş için gelecek gönüllüler ile ilgili konuştu (27 Şubat 10.06)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus saldırıları devam ederken yurtdışından gelecek insanlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda, savaş için gelecek olan gönüllüler için yabancı bir birlik oluşturulacağı aktarıldı.

Rus askerleri Harkov'a girdi (27 Şubat 09.04)

Dün gece Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'dan patlama ve çatışma seslerinin geldiği aktarılmıştı. Şimdi gelen haberler ise Rus askerlerinin ve araçlarının şehre girdiğini gösterdi. Harkov valisi de yaptığı açıklamalarda şehirde çatışmaların gerçekleştiğini; bu yüzden de vatandaşların sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmaları gerektiğini ifade etti.

Harkov şehrinde patlamalar duyuluyor (27 Şubat 03.05)

Gelen haberlere göre Kiev'in ardından Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov'da da şiddetli çatışma ve patlamalar yaşanıyor. Ayrıca, Kiev yakınlarında bir petrol deposunda yangın çıktığı da gelen haberler arasında yer alıyor. 

Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor (27 Şubat 01.20)

Rusya'ya yapılan yaptırımlar kapsamında Avrupa Birliği'nin, Birleşik Krallık'ın ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı Rus bankalarını uluslararası finansal işlemlerde kullanılan SWIFT sisteminden çıkarmak için anlaştığı bildiriliyor. 

Kiev yakınlarında çatışma başladı (27 Şubat 00:41)

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakında çatışma sesleri ve patlamalar duyuluyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Cumurbaşkanı Erdoğan'a Twitter üzerinden teşekkür etti (16:27)

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkürlerini sunudu, Zelenski, 'Dostum Erdoğan ve türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rus savaş gemilerinin Karadeniz'den geçişinin yasaklanması ve Ukrayna için askeri ve insani destekleriniz son derece önemli. Ukrayna halkı bunu asla unutmayacak.' dedi 

Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi (26 Şubat 15.00)

Gece boyunca çatışma ve patlamaların yaşandığı Kiev'de sıcak temas hâlen sürüyor. Şimdi de yetkililer, başkentte saat 17.00-08.00 arasında sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini duyurdu. Açıklamalara göre Ukrayna Ordusu, yasağa uymayan insanlara müdahale edecek.  

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği'nden açıklama (26 Şubat 14.20) 

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, ülkedeki sıcak temasın sürdüğü sıralarda açıklamalarda bulundu. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamalarda, "Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA'ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyunu etkisiz hâle getirdi" ifadelerine yer verildi.

Zelenski, Kiev'in kontrol altında olduğunu açıkladı (26 Şubat 13.30)

Açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, başkent yakınındaki önemli yerlerin Ukrayna kontrolü altında olduğunu, Rus askerlerinin başarıyla püskürtüldüğünü ifade etti. Zelenski ayrıca Ukrayna'yı savunmak isteyen herkesi ülkesine davet ettiğini kaydederek bu insanlara silah sağlanacağını belirtti ve çocukların, vatanın ve ülkenin geleceğine sahip çıkıldığını sözlerine ekledi.

Ukrayna, saldırılarda şu ana kadar 198 sivilin öldüğünü duyurdu (26 Şubat 11.40)

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın saldırıları sonucu hayatını kaybeden sivillere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda şu ana kadar gerçekleştirilen saldırılar sonucunda 3'ü çocuk 198 sivilin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Kiev Belediye Başkanından başkente yönelik saldırılar hakkında açıklama (26 Şubat 11.05) 

Dün gece birçok patlama ve çatışmanın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşandığı, hâlen devam ettiği duyurulmuştu. Şimdi de şehrin belediye başkanından yaralananlar ile ilgili açıklama geldi. Başkan, gece yaşanan çatışmalar sonucu 2'si çocuk 35 kişinin yaralandığını ifade etti. 

Ukrayna, Rusya'ya ait birçok askeri aracın ve askerin etkisiz hâle getirildiğini açıkladı (26 Şubat 11.01)

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda etkisiz hâle getirilen Rus askeri sayısı duyuruldu. Yapılan açıklamalarda şu ana kadar 3500'den fazla askerin etkisiz hâle getirildiği ifade edildi. Bunun yanı sıra Rusya'ya ait 14 uçak, 8 helikopter, 102 tankın vurulduğu da Genelkurmay Başkanlığı tarafından duyuruldu. 

28 Ülke, Ukrayna'ya malzeme yardımında bulunmayı kabul etti (26 Şubat 10.35) 

Gelen haberlere göre Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de dahil olduğu 28 ülke, Ukrayna'ya daha fazla askeri ve tıbbi malzeme yardımı yapmayı kabul etti. Bunun yanı sıra Ukrayna Başkanı Zelenski'nin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile konuştuğu aktarıldı. Zelenski açıklamalarında, "Savaş karşıtı koalisyon işe yarıyor. Partnerlerimizden gelen silah ve ekipmanlar yolda" ifadelerini kullandı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Melitopol şehrinin ele geçirildiğini duyurdu (26 Şubat 10.12) 

Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece yapılan açıklamalarda Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Melitopol şehrine giriş yapıldığını açıklamıştı. Bakanlık tarafından yapılan yeni açıklamalarda ise, Melitopol şehrinin tamamının kontrol altına alındığı ifade edildi. 

Zelenski, paylaştığı bir video ile halka seslendi (26 Şubat 08.57)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, sosyal medya üzerinden paylaştığı bir video ile halka seslendi. Sahte haberlere inanılmaması gerektiğini vurgulayan başkan açıklamalarında şunları söyledi: "Herkese günaydın. Sahte haberlere inanmayın, ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız, devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür. Burası bizim toprağımız, bizim çocuklarımız. Bunların hepsini koruyacağız" 

Kiev, gece boyunca çatışmalara ve patlamalara sahne oldu (26 Şubat 08.20) 

Gelen haberlere göre Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gece boyunca çatışma ve patlama sesleri duyuldu. Başkan Zelenski'nin Kiev'in kaybedilmemesini açıklamasının ardından gelen haberlerde gece boyunca farklı bölgelerinde çatışmaların yaşandığı ifade edildi. Bunun yanı sıra Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamalarda, Rusların başkente yönelik saldırısının geri püskürtüldüğü aktarıldı. Buna ek olarak Kiev'de bulunan yetkililer, devam eden çatışmalardan dolayı vatandaşlara sığınacak yer bulma çağrısında bulundu. 

Zelenski'den ABD'nin tahliye talebine sert yanıt (26 Şubat 07.46)

Gelen haberlere göre Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'ye kendisini tahliye edebileceğini söyledi. Ancak Zelenski bu karara tepki gösterdi. Kiev'de bulunan 44 yaşındaki başkan, yaptığı açıklamalarda 'savaşın burada' olduğunu ifade etti ve 'tahliye edilmeye değil, mühimmata' ihtiyacı olduğunu aktardı.  

Rusya, Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Melitopol şehrine girdiğini açıkladı (26 Şubat 00.30)

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Melitopol şehrine girdiklerini duyurdu. Ayrıca yapılan açıklamalarda şehre girerken herhangi bir direnişle karşılaşılmadığı ifade edildi. 

Avrupa Birliği'nden Putin'e yaptırım kararı (25 Şubat 21:15)

Avrupa Birliği yetkilileri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov'u yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

NATO Genel Sektereteri açıklama yaptı (25 Şubat 20:51)

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya askeri olarak destek sağayacağını ve Ukrayna'ya daha fazla silah gönderileceğini açıkladı. Stoltenberg ayrıca 'Putin’in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya’nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır' dedi. 

Ukrayna Başkanı bir video paylaşarak Kiev'de olduğunu açıkladı (25 Şubat 20:00)

Ukrayna Başkanı Zelenski, sosyal medyada bir video paylaşarak "Biz buradayız Kiev'deyiz. Ukrayna'yı savunuyoruz." mesajını verdi.

Ukrayna'daki Türk vatandaşları karayolu ile tahliye ediliyor (25 Şubat 18:52)

Kiev Konsolosluğu, Ukrayna'da bulunan Türk vatandaşlarının otobüsler ile tahliye edilmeye başlandığını açıkladı. Ukrayna'da yaşayan bazı vatandaşlar ise sosyal medyadan paylaşımlarda bulunarak tahliyenin başladığını doğruladı. Buna ek olarak ilerleyen saatlerde Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşların tahliyesine yönelik prosedürleri paylaştı. 

Putin'den Ukrayna ordusuna darbe çağrısı (25 Şubat 17.56)

Rusya Devlet Başkanı Putin,  Ukrayna'ya saldırmasının bir gün ardından, Ukrayna ordusunu ülkelerinde iktidarı ele geçirmeye çağırdı. Rusya Güvenlik Konseyi Toplantısı'nda konuşan Putin, şu açıklamalarda bulundu:

"Ukrayna silahlı kuvvetlerinin askeri personeline bir kez daha sesleniyorum: Neo-Nazilerin ve Ukraynalı radikal milliyetçilerin çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlılarınızı canlı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Gücü kendi elinize alın. Böylece, anlaşmaya varmamız daha kolay olacak."

AB Yetkilisi: Putin'in Avrupa'daki varlıkları donduruldu (25 Şubat 16.10)

putin

Avrupa Birliği adına konuşan bir yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov'un Avrupa'daki varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

Rus medyası, Putin'in müzakereye hazır olduğunu açıkladı (25 Şubat 15.16)

Rus medyası RIA, Putin’in Rusya'nın Ukrayna ile üst düzeyde müzakereye hazır olduğunu söylediğini duyurdu. Çin kanalı CCTV de Putin'in Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bugün yaptığı görüşmede "Üst düzey görüşmelere istekliyiz" dediğini aktardı.

Geçtiğimiz saatlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakere masasına oturma teklifi yapmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ciddi, kararlı bir duruş sergilemedi (25 Şubat 14.20)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya krizine yönelik yeni açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "NATO'nun daha kararlı bir adım atması gerekirdi" diyerek şu şekilde devam etti:

"Şu anda Avrupa Birliği ve bunun yanında Batıcı bütün zihniyetler maalesef ciddi, kararlı bir duruş sergilemediler."

İtalya Başbakanı: Zelenski, Kiev'de bir yerde ailesiyle saklanıyor (25 Şubat 13.57)

İtalya Başbakanı Draghi, Ukrayna Başkanı Zelenski'nin Kiev'de bir yerde ailesiyle saklandığını açıkladı. Draghi, Zelenski'nin Ukrayna'nın vakti kalmadığını söylediğini aktardı. Ayrıca Telefonla randevularının olduğunu ancak aramanın gerçekleşemediğini, Zelenski'nin artık müsait olmadığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna silahlarını bırakırsa Rusya müzakerelere başlar (25 Şubat 13.36)

lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Lavrov'un açıklamaları şu şekildeydi:

"Bağımsız bir devleti destekliyoruz, çok kültürlülüğü çeşitliliği destekliyoruz. NATO manipülason yapıyor. Ukrayna'yı işgal etmiyoruz. Bizi eleştirenlerin geçmişte yaptıklarına bakın.

Daha önce de söylemiştik; Gürcistan NATO üyesi olamaz demiştik. Almanya ve Farnsa doğrudan üyelik yerine bir imtiyaz vermeye karar vermişti.

Biz Ukrayna'da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ukrayna halkı yeterince acı çekti. Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor.

Biz her zaman diplomatik çözümleri savunduk ve bizim görevimiz diplomatik çabaları sürdürmekti. Minsk'te nelerin yapılması gerektiği söylenmişti ve bu kararları değiştirmek istediler. Toprak bütünlüğünün sağlanması gerekiyordu. Ekonomik bağları var bu bölgelerin Rusya ile.

Ateşkes olması lazım. Ekonomik engellerin kaldırılması lazım ve aynı zamanda seçimlerin de Ukrayna'da doğru koşullarda olması gerekliydi ki bu taleplerimiz reddedildi. Batı bizi dinlemedi.

Ukrayna ordusu teslim olur ve silahlarını bırakırsa Rusya müzakerelere başlar."

Rusya, İngiliz uçaklara hava sahasını kapattı (25 Şubat 12.15)

Rusya, dün İngiltere'nin açıkladığı yaptırımlara yanıt olarak kendi hava sahasını tüm İngiliz uçaklarına kapattığını açıkladı.

Rus ordusu karadan Kiev'e girmeye çalışıyor (25 Şubat 11.09)

Ukrayna Savunma Bakanı tarafından paylaşılan bilgilere göre Rusya'nın kara kuvvetleri, Kiev şehir merkezine doğru ilerlemeye başladı.

Gleen bilgilere göre Rusya, Kiev'e hem kuzey hem de doğu yönünden saldırıyor.

Ukrayna Başkanı: Bir numaralı hedef benim (25 Şubat 08.00)

Ukrayna Başkanı, yaptığı açıklamada "Beni bir numaralı hedef olarak işaretledim. Ailem iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna'yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı'ndan boğazlar hakkında açıklama (25 Şubat 07.40)

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Türkiye'den boğazları kapatmasını talep etmesine yönelik bir açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, "Montrö Antlaşması’nın maddeleri gayet açık ve net. Bugüne kadar Türkiye Montrö Antlaşması’nı tereddütsüz her seferinde uygulamıştır." diyerek şunları söyledi:

"Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. Savaş halini kabul edersek, Montrö bağlamında savaş gemilerinin geçişini yasaklayacağız.

Ama yasaklasak da Rusların böyle bir hakkı var. Sözleşme yapılırken, Rusya kendisince madde koydurmuş. 19., 20. ve 21. Madde bunları düzenliyor. En sonunda diyor ki, kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verilir."

Ukrayna Başkanı: Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi (25 Şubat 03.40)

zelenski

Ukrayna Başkanı, yaptığı yeni açıklamada Rusya'ya ait sabotaj gruplarının başkent Kiev'e girdiğini duyurdu. Zelenski, "Düşman sabotaj grupları Kiev'e girdi. Bu nedenle Kievlilerden ricam, dikkatli olun, sokağa çıkma yasağı kurallarına uyun." uyarısında bulundu. Ayrıca açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizin savunmasında yalnız bırakıldık. Kim bizimle savaşmaya hazır? Bunları görmüyorum. Kim Ukrayna'ya NATO'ya katılma garantisi vermeye hazır? Herkes korkuyor."

Ukrayna'da genel sefererlik ilan edildi (25 Şubat 01.45)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, ülke çapında genel seferberlik ilan edilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladı. Bu gece itibarıyla yürürlüğe girecek olan kararnamede "Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı" ifadelerine yer verildi.

THY, Ukrayna, Moldova, Belarus ve Rostov seferlerini iptal ettiğini açıkladı (25 Şubat 01.10)

THY, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada Ukrayna, Moldova, Belarus ve Rostov seferlerinin iptal edildiğini açıkladı. Açıklamada "2 Mart (dahil) tarihine kadar Rostov-na-Donu çıkışlı/varışlı uçuşlar, 26 Şubat'a (dahil) kadar Belarus çıkışlı/varışlı seferler ile 4 Mart'a (dahil) kadar Moldova çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle 25-26 Şubat tarihli Ukrayna çıkışlı ve varışlı uçuşların da iptal edildiği bilgisi de paylaşıldı.

Ukrayna, Hostomel Havaalanının kontrolünün geri alındığını açıkladı (25 Şubat 00.25)

Ukrayna, bu akşam saatlerinde Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıklamıştı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç tarafından gelen son açıklamalara göre havaalanının kontrolü geri alındı ve bölgedeki Rus çıkarma kuvvetleri 'yok edildi'.

Ukrayna, Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıkladı (24 Şubat 22.20)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayl Podolyak, Kiev bölgesindeki Hostomel Havaalanının kontrolünü kaybettiklerini açıkladı. Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform'a yapılan açıklamada, 'çetin bir savaş' sonrası havaalanının kontrolünün kaybedildiği bildirildi.

Biden, Rusya'ya yaptırım kararlarını açıkladı (24 Şubat 22.00)

ABD başkanı Biden, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin değerlendirilmesi için ulusal güvenlik konseyini topladı. Gerçekleştirile toplantının ardından ilk açıklamayı yapan Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya 'yıkıcı yaptırımlar' uygulayacağını açıkladı. Biden açıklamasında "G7 liderleri Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı" ifadelerini kullandı.

Açıklanan yaptırım kararları ise şöyle;

  • Rusya'nın dolar, paound ve yen üzerinden işlem yapması engellenecek.
  • Rus merkez bankasını engellenecek. 1 trilyon dolar değerindeki varlığı dondurulacak.
  • Rusya'nın dört büyük bankası engellenecek ve tüm varlıkları dondurulacak.

Ukrayna, Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini açıkladı (24 Şubat 21.35)

Bu akşam geçtiğimiz saatlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski Rusya'nın Çernobil bölgesine giriş yaptığını ve bölgede çatışmalar olduğunu duyurmuştu. Gelen son haberlere göre Ukrayna, Çernobil'in kontrolünü kaybettiklerini açıkladı. 

ABD Apache helikopterleri Letonya'daki Lielvarde askeri havaalanına iniş yaptı (24 Şubat 20.15)

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal operasyonları devam ederken, ABD'ye ait Apache taarruz helikopterlerinin Letonya'da bulunan Lielvarde askeri havaalanına iniş yaptığı görüntüler geldi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken Putin'den açıklama geldi (24 Şubat 19.50)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'da iş dünyasından şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda güncel duruma yönelik açıklamalarda bulundu. "Değerli iş arkadaşları, her ne kadar önceden planlamış olsak da sizinle yaptığımız bu toplantı hafif tabirle 'standart dışı koşullarda' gerçekleşiyor" sözleriyle konuşmaya başlayan Putin, "En önemli husus, şu anda yaşananların zorunlu önlem olduğunun anlaşılması. Bize başka şekilde hareket etme şansı bırakmadılar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Çernobil Nükleer Santrali'nin etrafında çatışma çıktığını açıkladı (24 Şubat 19.35)

Zelenski, yaptığı açıklamada ülkeye Belarus üzerinden giriş yapan Rus güçlerinin Yabancılaşma Bölgesi'ne girdiğini ve bölgede çatışma çıktığını açıkladı. "Rusya işgal güçleri Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalışıyor. Askerlerimiz 1986'daki trajedinin tekrarlanmaması için can veriyor" ifadelerini kullanan Zelenski, savaşın tüm Avrupa'ya karşı açıldığını belirtti.

Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi (24 Şubat 18.20)

Kiev Belediye Başkanı, şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğin duyurdu.

Odessa açıklarında Türk gemisi vuruldu (24 Şubat 17.25)

türk gemisi

Odessa açıklarında bulunan ve YASA Denizcilik'e ait YASA Jupiter'in vurulduğu öğrenildi. Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi:

"Odessa açıklarında Marshall Adaları bayraklı Türk sahipli Yasa Jüpiter gemisine bomba isabet ettiği bilgisi üzerine yapılan görüşmede geminin yardım talebi olmadığı, Romanya kara sularına intikal halinde olduğu, can kaybı olmadığı ve güvende olduğu öğrenilmiştir."

Rusya, 4 Bayraktar İHA'sını düşürdü:

bayraktar

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbas’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

Rus askerleri Kiev bölgesine girdiği söyleniyor (24 Şubat 15.23)

AFP'ye konuşan Ukrayna Sınır Birlikleri, Rus güçlerinin Kiev bölgesine girdiğini açıkladı. Bölgeden olduğu söylenen bazı görüntüler de şu şekildeydi:

Kiev şehir merkezinde henüz bir hareketlilik gözükmüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklamalar geldi (24 Şubat 14.35)

"Rusya'nın bugün erken saatlerinde Ukrayna topraklarına başlattığı askeri hayatı kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi belirterek başlamak istiyorum. Bölgenin barış, huzur ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir.

Her ikisini de dost ülkeler olarak gördüğümüzü, Rusya ve Ukrayna'nın karşı karşıya gelmesinden samimi olarak üzüntü duyuyoruz. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğimi Sayın Zelenski'ye ilettim. Minsk Mutabakatı'nı çerçevesinde görüşmelerin sürmesi gerektiğini hatırlatıyoruz."

NATO Genel Sekreteri: 100'den fazla jet teyakkuzda bekliyor (24 Şubat 14.25)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada yeni değerlendirmede bulundu. Stoltenberg:

"100'den fazla jet şu an teyakkuzda bekliyor. 120'den fazla gemi de kuzeyden Akdeniz'e kadar bekliyor. Biz ittifakı saldırıdan koruyacağız. Özgürlük her zaman saldırganlığa karşı kazanacaktır."

Rusya, saldırıların 'işgal' olmadığını savundu (24 Şubat 14.23)

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın işgal edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Peskov, Rusya'nın amacını şu şekilde anlattı:

"Hiç kimse Ukrayna'nın işgal edilmesinden söz etmiyor. Putin, Ukrayna'dan ne beklediğini ortaya koydu, tarafsız statüsünü devam ettirmesini ve saldırı silahları konuşlandırmamasını istiyor.

İşgal ifadesi kabul edilemez, bizim istediğimiz Ukrayna'nın özgürleşmesi, Nazileri temizlemesi, operasyonumuz bu hedefleri başarmayı amaçlıyor."

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya'ya yönelik açıklama (24 Şubat 14.06)

türkiye ukrayna

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'a olan saldırıları sürerken yeni bir açıklama paylaştı:

"Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik olarak başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir.

Ülkelerin toprak bütünlükleri ve egemenliklerine saygı duyulması gerektiğine inanan Türkiye, sınırların silah yoluyla değiştirilmesine karşıdır. Rusya Federasyonu'nu da bu haksız ve hukuksuz eylemi bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğimiz devam edecektir."

Beştepe'deki toplantı sona erdi (24 Şubat 13.48)

Gelişmelerin ardından Beştepe'de güvenlik zirvesi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki toplantı 1 saat 45 dakika sürdü. Zirvede Ukrayna'daki son gelişmeler ve ülkedeki Türk vatandaşlarının durumu ele alındı. 

NATO'dan bildiri geldi (24 Şubat 13.46)

NATO, gerilime ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildiride şu ifadeler de yer aldı:

"Rusya'nın eylemleri Avrupa güvenliğini tehdit ediyor ve stratejik sonuçlar doğuracak. Müttefiklerimizi korumak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz."

"İttifakın doğu kanadına ilave savunma kuvvetleri ve deniz kuvvetleri göndereceğiz ve güçlerimizin acil bir durumda müdahaleye hazır olma seviyesini yükselteceğiz."

Ukrayna'da bankalardan döviz çekmek yasaklandı (24 Şubat 13.29)

Rusya'nın saldırıları başlatmasının ardından Ukrayna'da uzun ATM kuyruklarının oluştuğu görülürken, Ukrayna Merkez Bankası'ndan önemli bir açıklama geldi. Merkez Bankası Başkanı Kyrylo Szewczenko, döviz cinsinden nakit para çekmenin tamamen yasaklandığını duyurdu.

Reddit'te paylaşım yapan Nataliya Vasilyeva, yerel bankanın ATM'sinde dövizin bittiğini ifade etmişti.

Ukrayna Lideri: Ülkesini savunmak isteyen herkese silah vereceğiz (24 Şubat 13.08)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: "Ülkeyi savunmak isteyen herkese silah vereceğiz. Ukrayna'yı şehirlerimizin meydanlarında desteklemeye hazır olun."

Ukrayna, Rusya ile ilişkisini tamamen kesti (24 Şubat 12.39)

Ukrayna, Rusya ile ilişkisini resmen kestiğini açıkladı.

Ukrayna'da saldırı bildirilen yerler harita üzerinde böyle gözüküyor:

ukrayna

AB'den uygulanacak yaptırımlar hakkında açıklama (24 Şubat 11.22)

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'deki Rus varlıklarını donduracaklarını, Rus bankalarının Avrupa finans piyasasına erişimini durduracaklarını, Rusya'nın ekonomisini zayıflatacaklarını açıkladı.

Ukrayna: Türkiye'ye boğazların kapatılması talebimizi ilettik (24 Şubat 10.20)

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye’den İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın Rus savaş gemilerine kapatılması taleplerini Türkiye'ye ilettiklerini açıkladı.

Ukrayna içinden çarpıcı görüntüler gelmeye devam ediyor:

"Ukrayna'nın hava savunma becerisi yok edildi (24 Şubat 09.47)

Rus ordusu tarafından paylaşılan açıklamaya göre Rus ordusu, Ukrayna'nın hava savunma kapasitesini etkisiz hale getirdi.

NATO ve AB'den de kınama geldi:

nato

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, paylaştığı açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." yorumunda bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ortak açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

BM üyeleri Rusya'yı kınadı (24 Şubat 09.37)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi şiddetle kınadı. Üyeler, Rusya'nın hareketini "uluslararası hukuka ve BM ilkelerine saygısızlık" olarak nitelendirdi.

100'lerce Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği açıklandı (24 Şubat 09.19)

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi: “Rusya'nın başlattığı askeri harekatta yüzlerce askerimiz öldü."

Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk vatandaşlara uyarı (24 Şubat 09.06)

Rus zırhlıları Belarus'tan da girmeye başladı (24 Şubat 08.40)

ukrayna

Rus zırhlılarının Belarus'tan Ukrayna'ya girdiği anlar paylaşıldı.

Ukraynalılar Kiev'i terk etmeye başladı (24 Şubat 08.30)

Ukrayna halkı, başkent Kiev'i terk etmeye başladı.

Ukrayna'da sıkı yönetim ilan edildi (24 Şubat 08.05)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine saldırması nedeniyle sıkıyönetim ilan ettiklerini duyurdu. Zelenski, paylaştığı video mesajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas'a özel operasyon, Ukrayna'nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirtti.

Ukrayna Büyükelçiliği: Türkiye'nin desteğini bekliyoruz

Ukrayna Büyükelçeliği, paylaştığı açıklamasında "Türkiye'nin desteğini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

THY ve Pegasus, Ukrayna seferlerini iptal etti (24 Şubat 07.07)

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile bugünkü tüm Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Pegasus'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise, "Ukrayna hava sahası kapatılması nedeniyle 24.02.2022 tarihli Ukrayna seferlerimiz iptal edilmiştir. Değişiklik ya da iade işlemlerinizi; https://flypgs.com/bilet-islemleri ve mobil uygulamamızdan ya da 0850 250 67 02 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden ücretsiz olarak yapabilirsiniz." ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Biden'dan açıklama (24 Şubat 06.34)

Biden: "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır.“

Ukrayna vurulmaya başladı (06.20)

ukrayna

Putin'in kararının ardından Ukrayna'nın Kramatorsk, Odessa, başkent Kiev, Kharkiv ve Mariupol, Harkov şehirlerinde ve bölgelerinde büyük patlamalar duyuldu.

Putin, Donbass'a operasyon kararı aldı (24 Şubat 05.56)

Vladimir Putin, Donbass'a askeri operasyon kararı aldı. Putin:

"Kim Rusya'yı tehdit etmeye çalışırsa cevabını alacak! Bizi engellemeye çalışanlar askeri bir karşılık alacak, bu yanıt sizin karşılaşmadığınız sonuçlara yol açacaktır. Her şeye hazırız."

Ukrayna hava sahası sivil uçuşa kapatıldı (05.06)

Yayımlanan NOTAM bildirisiyle birlikte Ukrayna hava sahası, sivil uçuşlara kapatıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçemeyiz (23 Şubat 14.19)

rusya türkiye ukrayna

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı yeni açıklamasında "İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil. Bizim derdimiz, öyle bir adım atalım ki hiçbirinden vazgeçmeden bu işi çözelim." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da OHAL ilan edildi (23 Şubat 13.13)

Ukrayna, Donetsk ve Luhansk hariç tüm bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti. OHAL'in 30 gün süreceği açıklandı.

Ukrayna'da 18-60 yaş arası erkekler orduya alınmaya başladı (23 Şubat 11.30)

Gelen bilgilere göre Ukrayna'da 18-60 yaş arasındaki erkekler, orduya alınmaya başladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Ukrayna’nın egemenlik gibi bir hakkı yoktur” (22 Şubat, 13:12)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, savaşın Ukrayna geneline yayılacağının yeni sinyallerinden birisi olan bu açıklamayı yaptı: Ukrayna'nın egemenlik gibi bir hakkı yoktur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'nın kararı kabul edilemez (22 Şubat 12:59)

rusya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, krize ilişkin ilk kez açıklamada bulundu. Erdoğan'ın açıklaması şu şekildeydi:

"Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrımızı yineliyoruz."

Rus tanklarının Donetsk'te konuşlandığı bilgisi geldi, bölgeden ilk görüntüler de geldi (22 Şubat, 03:30)

Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı bölgelere askerlerini göndermesine yönelik anlaşmaların imzalandığı ve Rus birliklerinin bölgeye 'koruma' amaçlı sevklerin başladığı bilgisinin ardından son olarak Rus tanklarının Donetsk'te konuşlandığı bilgisi geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın resmi olarak tanıdığı sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri ile ticareti yasaklayan kararnameyi imzaladı (22 Şubat, 03:01)

Biden Rusya Ukrayna açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaşanan son gelişmeler sonrası yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Başkan Biden, (Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı) sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişilerin yeni yatırım, ticaret ve finansal işlem yapmalarını yasaklayan bir Başkanlık Kararnamesini yayımlayacak." ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından da Biden'ın söz konusu kararnameyi imzaladığı bilgisi geldi. İmzalanan kararnameye göre Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı sözde yönetimlerle ABD arasında yatırım ve ticaret yapılması yasaklandı. Durum, kararnamede "kapsanan bölgelerden herhangi bir mal, hizmet veya teknolojinin doğrudan veya dolaylı olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne ithal edilmesi" ifadeleriyle belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti. (22 Şubat, 01:30)

Yaşanan gelişme hakkında açıklama yapan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı yazılı açıklamada Rusya'nın aldığı kararın kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bakanlık ayrıca, Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızın devam ettiğini vurguladı.

Rusya, bağımsızlığını tanıdığı ayrılıkçı bölgelere 'koruma' amaçlı asker gönderme kararı aldı (22 Şubat, 00:45)

Rusya ordusu

Putin'in açıklamaları sonrası Rusya, Ukrayna'nın doğusunda yer alan ve bağımsızlığını tanıdığı bölgelere, bölgeleri 'korumak' amacıyla asker gönderme kararı aldı. Bu gelişme sonrası Rusya'nın Ukrayna topraklarını resmen 'işgal ettiği' ifade edilmeye başlandı.

Reuters'ın aktardığına göre Rusya'nın tanıdığı ayrılıkçılarla imzalanan anlaşmalar kapsamında Rusya, doğu Ukrayna'da ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde askeri üsler inşa edebilecek. Konuşmasında Donbas temas hattı ve çevresinde Ukrayna'nın sivilleri hedef aldığını öne süren Putin, "Kiev'de gücü elinde bulunduranlar askeri hamlelere son vermelidir. Eğer vermezlerse kanın dökülmeye devam etmesi sorumluluğunu almayı kabul etmiş olacaklardır" ifadeleriyle bölgedeki çatışmaların sorumlusu olarak Ukrayna'yı işaret etti.

Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıyan kararnameyi imzaladı (21 Şubat, 22.35)

Putin Ukrayna açıklama

Bu akşam Putin tarafından Olağanüstü Güvenlik Konseyi Toplantısı’nın ardından yapılan açıklamada pek çok farklı başlık dikkat çekti. Putin, ülkelere SSCB'den ayrılma hakkı verilmesini büyük bir hata olarak değerlendirirken, SSCB'nin dağılmasından Bolşeviklerin sorumlu olduğunu ifade etti.

Ayrıca Putin, Ukrayna'nın ABD ve dış güçler tarafından kontrol edildiğini, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden kalan altyapı ve Batı'nın teknolojik desteğiyle kolaylıkla nükleer silah geliştirebileceğini de açıklamlarına ekledi.

Ancak yapılan açıklamalarda en çok dikkat çeken konu başlığı, Putin'in Ukrayna'nın doğusunda yer alan ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıması kararı oldu. Rusya'nın "bağımsızlığını tanıdığını" açıkladığı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri hakkındaki bu karar, tüm dünya siyasetini harekete geçirdi. Rusya'nın kararnameyi imzalaması sonrası. NATO ve AB kınama ve yaptırım açıklamaları yaparken, bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Söz konusu Rusya yanlısı ayrılıkçılar olan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, 2014 yılında Ukrayna topraklarında iki ayrı yönetim oluşturmuştu. Bu yönetimlerin Rusya tarafından tanınması, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne bir saldırı olarak değerlendirildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı olası işgali, Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Rusya - Ukrayna geriliminin ve yaşanması olası savaşın tüm dünya üzerinde sarsıcı etkileri olacağı kesin. Türkiye de her iki ülke ile ve NATO ile olan bağları sebebiyle bu savaştan pek çok farklı noktada etkilenecek. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yayımlanan bir analizde yer verilen olası etkiler, Karadeniz'de artacak gerilimden Türkiye için sarsıcı ekonomik etkilere kadar geniş bir alana yayılıyor.

Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nde (FPRI) Aaron Stein imzalı analizde de benzer şekilde özellikle Karadeniz'deki kırılgan dengelerin sarsılması üzerinde durulurken, Eski Avrupa Komisyonu Türkiye delegasyonu Başkanı Fransız diplomat Marc Pierini'nin kaleme aldığı bir başka analizde ise "Moskova'nın seçenekleri bulunuyor. Ukrayna tarafından kullanılan Türk yapımı askeri teçhizata karşı eylem; Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar (Rusya'nın turizm ve tarım ithalatı geçmiş krizlerde durdurulmuştu) Suriye'nin kuzeyinde Türk birliklerine ve Türkiye sınırına yakın ülke içinde yerinden edilmiş Suriyelilere karşı sert bir duruş." ifadelerine yer veriliyor. 

Ortadoğu uzmanı Zvi Bar'el ise "Türkiye ekonomisi Rusya'ya yakından bağlı. Bunlar arasında Rusya'da faaliyet gösteren yüzlerce Türk şirketi, Rus turistlerin Türkiye'de harcadığı milyarlar, Suriye'de işbirliği ve Türkiye'nin Rus S-400 savunma sistemleri satın alması yer alıyor." ifadeleriyle, yatırım, turizm ve askeri teçhizat anlaşmaları gibi pek çok farklı konu başlığında Türkiye'yi zor günlerin beklediğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar son gelişmeleri nasıl yorumluyor?

Türkiye'nin Akıncı İHA'larının motorlarını Ukrayna'dan alıyor oluşu gibi durumlara dikkat çekiliyor

Ekonomi nasıl etkilenecek?

426
144
86
24
20
Emoji İle Tepki Ver
426
144
86
24
20