Kadınları Endişelendiren Araştırma: Regl ve Hamilelik Verileriniz Güvende Değil!

11
4
1
0
0
Yeni bir araştırma, çoğu kadının sıklıkla kullandığı regl ve hamilelik takibi uygulamalarının güvenlik ve gizlilik konusunda 'başarılı' olmadığını ortaya çıkardı. Uygulamalar, düşük güvenlik seviyelerine sahipler ve verileri kolluk kuvvetleriyle paylaşmaya sıcak bakıyorlar.

Regl ve hamilelik takibi uygulamaları, kadınlar arasında oldukça popüler ve basit birer 'hatırlatıcı' uygulamaları gibi görünüyor olsalar da işlevsel açıdan büyük kolaylık sağladıkları söylenebilir. Çoğu kadın bu uygulamaların sunmuş olduğu hizmetten memnun, peki sundukları güvenlik konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz?

Mozilla araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, regl ve hamilelik takibi uygulamalarının popüler diğer uygulamalara göre oldukça zayıf gizlilik ve güvenliğe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Her türlü tıbbi verinin gizliliğinin önemi tartışılmaz bir konudur ancak özellikle ABD gibi bazı 'kürtaj karşıtı' yasaların tartışıldığı ülkelerde regl ve hamilelik takibi uygulamalarındaki verilerin gizliliği, daha da önemli hale gelebiliyor.

İncelenen 25 uygulamadan 18'i gizlilik standartlarını karşılayamadı

regl takip uygulaması

Araştırmacılar, konuyla ilgili en sağlıklı verilere ulaşabilmek için regl ve hamilelik takip hizmeti sunan en popüler 25 mobil ve giyilebilir cihaz uygulamasını mercek altına aldı. Bu uygulama ve cihazların çoğu, kullanıcı verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşıp paylaşmayacaklarını ya da hangi şartlar altında paylaştıklarını söylemekten imtina etti. 

25 uygulamadan 18'i, Mozilla tarafından 'gizlilik' özellikleri nedeniyle uyarı etiketi aldı. Bu etiketler uygulamalara gizlilik, veri toplama politikaları, topladığı verileri nasıl paylaştığı ya da koruduğu konusunda 'riskli' uygulamalara veriliyor. İncelenen hizmetler arasında yer alan Garmin, Fitbit, Apple Watch, Oura Ring ve Whoop Strap ise Mozilla'nın standartlarını karşıladı ve herhangi bir etiket almadı.

Regl ve hamilelik takip uygulamaları, sunmuş oldukları hizmetler ile kadınlara fayda sağlamanın yanı sıra kürtajın yasak olduğu ülke ve bölgelerde resmi kurumların kürtaj yaptıran insanları tespit edebilmesini sağlayabilir. Ancak bu konuda suçluları(!) tespit etmek için kolluk güçlerinin elindeki tek araç bu uygulamaların sakladığı veriler değil; Google arama sonuçları ve hatta Facebook mesajları da kürtaj operasyonlarının tespitini sağlayabiliyor.

Kişisel verileriniz, hackerların eline geçebilir

Ancak bu konuda tek tehlike verilerin kolluk kuvvetleriyle paylaşılabileceği ihtimali değil. Sonuçta regl ve hamilelik takibi uygulamaları, 'sağlık' kategorisinde yer alıyor ve pek çok sağlık ve kişisel veri uygulamaya giriliyor. Zayıf güvenlik, bu verilerin hackerların elinde de kolaylıkla geçebileceği, verilerinizin dark web'de satışa çıkabileceği anlamına geliyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2022/8/17/23306570/period-tracking-apps-privacy
11
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
11
4
1
0
0