Sağlık Bakanlığı, Hastanede Koronavirüs Tedavisi Şartlarını Güncelledi

35
8
6
3
2
Sağlık Bakanlığı algoritmasında değişiklik yaparak hastanede koronavirüs tedavisi alacak hastalarda aranan semptomları güncelledi. Bakanlık, kişide solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk olması şartlarını getirdi.

Uzun süredir koronavirüse karşı büyük bir mücadele içinde olan Sağlık Bakanlığı, koronavirüslü hastanın hastanede tedavisi konusuyla ilgili yeni bir uygulama başlatacak. Hürriyet'in haberine göre Bakanlık, evde takip ve hastanede yatan hasta algoritmasında değişiklik yaptı.

Habere göre Sağlık Bakanlığı, bir kişinin hastanede yatabilmesi için kişide solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk olması şartlarını getirdi. Bakanlık, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu olan kişilerinse bundan böyle bakımlarının evde yapılacağını açıkladı.

Hangi hastalar hastanede tedavi görebilecek:

sağlık bakanlığı

Yapılan açıklamanın devamında yukarıdaki belirtilere solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk eklenmesi durumunda kişinin hastaneye yatışının yapılabileceği ve takibinin orada devam edeceği belirtildi. Evde takibi yapılacak kişiler hafif-orta pnömonili (zatürre) olarak tanımlanırken hastaneye yatan kişiler ağır pnömonili olarak tanımlandı.

Eğer kişide solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk belirtileri yoksa bakanlık bunu hafif-orta pnömoni olarak kabul edecek ve 5 gün süreyle hidrosiklorokin ya da favipravir tedavisine başlanacak. Hiçbir belirti göstermeyen ve testi pozitif çıkan hastalara da virüsü yok etmek ve bulaşma riskini azaltmak için 5 gün süreyle bu ilaçlar uygulanacak.

Tedavinin ardından Bakanlık, temaslı takibi başlatacak ve kişide semptom varsa örnek alacak. Sonuç pozitif çıkarsa hasta değerlendirilecek ve hastanın evde mi yoksa hastanede mi yatırılacağına karar verilmesi istenecek. Kişide semptom yoksa 14 gün evde izolasyon halinde kalması sağlanacak; semptom bu süre sonunda gelişmediyse izolasyon sonlandırılacak.

Evde takibinin daha yakından yapılması gereken hastalar:

sağlık bakanlığı

Bakanlığın algoritmasında ileri yaş olanların, bağışıklığı baskılanmış kişilerin (organ nakli yapılmış olanlar, immunosupresif ilaç kullananlar), kanser, KOAH, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon gibi hastalığı olanlar; obez, sigara içicisi ve hamile olanlarda hastalığın daha ağır seyredilme riski bulunduğu belirtilerek 'Bu hastaların evde takiplerinin daha yakından yapılması gereklidir.' ifadesi yer aldı.

Algoritmada hidrosiklorokinin QT aralığını uzatıp kalp ritminde sorun yaratma riskinden dolayı riskli hastalara öncelikle EKG çekilmesi ve gerektiğinde bazı hastalarda hidrosiklorokin kullanımından kaçınılması da ifade edildi. Aynı zamanda bu ilacın gebelerde, lohusa veya emziren annelerde kullanılmaması gerektiği de vurgulandı.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/saglik-bakanligi-hastanede-koronavirus-tedavisi-sartlarini-degistirdi-311271
35
8
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
35
8
6
3
2