Türk Bilim İnsanı, Sualtı Fotoğraflarından Suyu Kaldıran Bir Algoritma Geliştirdi

156
84
8
6
3
MIT'den okyanus bilimci ve mühendis Derya Akkaynak, sualtı fotoğraflarından suyu kaldırarak gerçek renk ve görüntüler elde eden bir algoritma geliştirdi. Araştırma, sualtı fotoğrafçılığı adına devrim niteliğinde sonuçlar ortaya koyuyor.

Tatillerin olmazsa olmazları arasında artık deniz, kum, güneşin yanı sıra sualtı fotoğrafları çekmek de var. Eğer sualtı fotoğraflarında odağınızın önüne geçen mavi temadan memnun değilseniz, bir Türk mühendis, sualtı fotoğraflarından suyu kaldırabilecek bir bilgisayar programı geliştirdi. Bir manzara fotoğrafının berraklığının, doygunluğunun ve doğru renklerinin sualtında yakalandığını düşünün.

Sea-thru adı verilen devrim niteliğindeki teknoloji, Hayfa Üniversitesi'nden Tali Treibitz ile ortak çalışan MIT'den okyanus bilimci ve mühendis Derya Akkaynak tarafından geliştirildi. Fotoğraflardan suyu kaldıran teknolojinin nasıl çalıştığına ilişkin bilimsel açıklama yapılmasa da, Scientific American tarafından paylaşılan videoda ne kadar başarılı olduğu açıkça görülüyor.

sualtı fotoğrafı

Algoritma, ışığın bir su kaynağı boyunca hareket etmesiyle ortaya çıkan renk üstünlüğünü ve geri yansımayı otomatik olarak kaldırarak, sualtındaki manzaraları suyun dışında görüyormuş gibi gerçek renklerle yakalayabiliyor. Derya Akkaynak ve Tali Treibitz, Sea-thru'yu her biri kendi renk şemasını içeren, optik olarak farklı iki su kaynağından 1100'den fazla görüntü yakalayarak yarattı. Bu fotoğraflar daha sonra ışığın hem saçılımını hem de su tarafından emilimini dengeleyen bir modeli eğitmek için kullanıldı.

Derya Akkaynak, fotoğrafları elde etme yöntemini, "Büyük 3D yapılara sahip bir mercan gördüğümde, renk kartelamı mercanın bulunduğu yere yerleştirdim ve yaklaşık 15 metre uzaklığa yüzdüm. Sonra mercana doğru yüzmeye başladım ve ulaşana kadar farklı açılardan fotoğrafını çektim" sözleriyle açıkladı.

Program eğitildikten sonra, artık renk kartelası gerekli olmuyor. İhtiyaç olan tek şey, doğal ışık altındaki sahnenin çoklu görüntüleri. Derya Akkaynak'ın yaptığı araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/11/13/this-algorithm-can-remove-the-water-from-underwater-photos-and-the-results-are-incredible/
156
84
8
6
3
Emoji İle Tepki Ver
156
84
8
6
3