Güvercin ve Tavuk Gibi Bazı Kuş Türleri Neden Başlarını Öne Sallayarak Yürür?

20
8
4
1
0
Güvercin ve Tavuk Gibi Bazı Kuş Türleri Neden Başlarını Öne Sallayarak Yürür?
Güvercinlerin ve tavukların, başını öne sallaya sallaya yürüdüğünü fark etmişsinizdir. Peki, bazılarımız için oldukça sevimli gelen bu hareketin nedeni ne olabilir?

Aslında tavuklar ve güvercinler, biz insanlar gibi, kafalarını hareket ettirdiklerinde görüş açıları sabit kalmaz. Yani onlar kafalarını salladıklarında, gözlerini bir yere sabitleyemezler. Bu kafa sallama hareketi, bıldırcınlar ve turnalar da dahil olmak üzere 27 kuş ailesinin 8'inde görülebiliyor. 

İnsanlar, bir şeyi görmek istediklerinde bir ileri bir geri gitseler dahi göz kasları, vestibulo-oküler refleks adlı bir hareketi yapacaktır. Bu hareket, bir şeyi görmeye çalıştığımızda odak noktamızı ayarlıyor. Peki madem tavuklar ve güvercinler bizlerden farklı, madem kafalarını hoplatıp zıplattıklarında görüş açıları aynı kalmıyor, o zaman ne diye kafalarını sallayıp duruyorlar?

Güvercinler ve tavuklar, kafalarını zıplata zıplata nereye yürüyorlarsa odak noktaları da orasıdır.

Yani bu hayvanlar, kafalarını bu şekilde yaparak aslında görmek istedikleri yöne gitmeye çalışıyor. Böylelikle görüş açılarının dışında kalan yerleri göremiyorlar. Hareketin sebebi de tamamen bu.

Yaptıkları bu hareketin arkasındaki asıl neden:

Kimilerimiz için baktıkça tebessüm ettiren bu hareketin arkasındaki neden; 1978 yılında Kanada’da bulunan, Queen’s Üniversitesindeki araştırmacıların yaptığı koşu bandı adlı deney aracılığıyla tespit edildi. Yapılan bu deney sonrasında, güvercinlerin esasen başlarını sallamadığı, sadece öne doğru götürmeye çalıştığı ortaya çıktı.

Bu canlıların yaptığı kafa hareketi iki aşamadan oluşuyor; itme ve tutma. Bu hareketlerden itme esnasında, hayvanların kafaları 5 cm öne gidiyor. Sonra tutma hareketi başlıyor ve baş sabit kalıyor. Hal böyle olunca da kafa, ileri giden vücuda göre sanki geri gidiyormuş gibi görünüyor.

Mesela bir güvercin, itme ve tutma hareketini saniyede 5 ila 8 kez yapabiliyor ve biz insanların gözleri için bu biraz fazla hızlı gerçekleşiyor. İşte bu hayvanların, başlarını salladıkları düşüncesi de böylelikle bir yanılsamadan ibaret oluyor.

Bu hareket, aslında bu canlılar için görme eylemini gerçekleştirebilmeleri adına fizyolojik bir zorunluluk.

Mesela eğer bu hayvanların kafaları, sadece tutma aşamasında sabit kalırsa bu, onların bulanık görmelerine yol açar. İşte bu nedenle, itme ve tutma hareketini dengeli biçimde yapmaları gerekiyor. Tavuklar ve güvercinler, başlarını sürekli sallasalardı etrafı hiç net göremezlerdi. En nihayetinde bu sevimli dostlarımız, kafalarını aslında sallamıyor, yaptıkları bu hareket nedeniyle bize sallıyorlarmış gibi geliyor. 

Aslında bu kafa sallama hareketini sadece bu hayvanlar yapmıyor. Biz insanlar da yapabiliyoruz. Nasıl mı? İnsanlar, boşlukta hareket ederken görüşünü düzeltmek için başını değil, göz küresini hızla hareket ettirir. Yani, insanların gözleri kesintisiz ve düzgün biçimde hareket etmiyor, bir noktadan ötekine atlıyor. Bu, hareketin adı ise sakkad.

Göz, bir sakkadın son noktasında gelince kısa süreliğine durarak beynin retinadaki görüntüyü işlemesi için retinayı bekler, bizler de retinamızı bu işlem için sabitlemiş oluruz. İnsanlar bu sabitleme hareketini en çok hızlı hareket ettikleri zaman yaparlar. Yani güvercinlerin gözleri 10-20 dereceye kadar hareket edebiliyor ancak başları daha hızlı hareket ediyor. Yani baş hareketini kullanarak görüş açılarını sabitlemeleri bu nedenle olağan diyebiliriz.

Kaynaklar: WiredEvrim Ağacı, Ungo

20
8
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
8
4
1
0