Tünellerde Hız Sınırı Normale Göre Neden Daha Düşüktür?

14
5
1
1
0
Tünellerde trafik dengeli ve düz bir şekilde aktığı halde hız sınırının normale göre neden düşük olduğu hep merak konusu olmuştur.

Tünellerdeki kaza riski açık yoldaki kazalara kıyasla yaklaşık yarısı kadar azdır. Bunun en önemli nedeni, sürücülerin tünel içinde normal sürüş koşullarının değişmesi nedeniyle daha dikkatli davranmasıdır.

Ancak kaza sonucu tünelde oluşabilecek riskler çok daha yüksektir. Yangınla sonuçlanan kazalar trafik kazalarından daha az sıklıkta olsa da tünel içinde oluşabilecek yangın ve duman ile felaket potansiyeli normal bir araç kazasından daha yüksek olacaktır.

Tünellerden geçerken geriliyor muyuz?

Tünel

Karayolu tünellerinde sürücüler genellikle tünel girişine yaklaşırken ve çıkarken loş ışık durumuna ("kara delik") uyum sağlamak için yavaşlar ve sürüş sırasında tünel sağ duvarına yakın konumlarını arttırırlar. 

Ayrıca kapalı ortama girmek ve görsel ortamdaki ani değişiklik sürücünün göz bebeklerinin büyümesine ve kalp atışlarının artmasına neden olur. Araştırmalar tüm bunların sonucunda sürücülerin yol güvenliği üzerinde olumsuz etkisi olan gerginlik ve kaygı hissettikleri sonucuna varmıştır.

Kısa tüneller daha tehlikeli!

Konak Tüneli

Yapılan istastistiki çalışmalara göre kısa tünellerin uzun tünellere göre daha yüksek kaza oranları sergilediği bulunmuştur.

Bu kazaların çoğunlukla kısa tünellerde giriş ve çıkış zonlarında ani yavaşlama/hızlanma nedeniyle oluştuğu, uzun tünellerde ise dikkat eksikliğinin azalmasıyla tünel orta kısmında meydana geldiği tespit edilmiştir.

Tünelde en çok yapılan kaza çeşitleri:

Tünellerde arkadan çarpmaların, 2006–2008 yıllarında Singapur CTE tünel bilgilerine dayalı olarak tüm kazaların %70'i olduğu bilinmektedir. 

Polis araştırmalarına göre tünel kazalarına genellikle sürücülerin agresif şerit değiştirmeleri ve yüksek hızları arkadan çarpmalara neden olabilmektedir.

Tünelde başınıza gelebilecek en tehlikeli senaryo: Tünel yangını!

tünel yangın

Tünellerdeki yangın, tünelde bulunanların hayatını kaybetmesine neden olabilecek ısı ve zehirli dumanlar üretir. Bu tür kazalara itfaiye ve ambulansların olay mahaline ulaşması da daha zordur.

Güçlü bir yangın, tünelin yapısal durumuna da büyük zararlar verebileceği için tünelin tamamen veya kısmen kapanmasına neden olabilir.

Karayolu tüneli yangınlarındaki can kayıplarının ağır vasıtalarla güçlü bir ilişkisi vardır. Tünel yangınlarındaki can kayıplarının yaklaşık %71'i ağır vasıtaların, %24'ü normal taşıtların ve %5'i kamyon veya kamyonların dahil olduğu yangınlarda meydana gelmektedir.

Kaynaklar: ScienceDirectPLOS One

14
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
5
1
1
0