Yılda 1 Milyondan Fazla iPhone'u Parçalayan Dönüşüm Robotu Daisy Nasıl Çalışıyor?

41
4
4
2
0
Saatte 200, yılda 1,2 milyon iPhone’u parçalayan robot Daisy nasıl çalışıyor?

Bana 10 metrelik, beş kollu devasa bir robot verseler, bu robotun işinin makine parçalamak olduğunu söyleseler, bakıp bakıp da “O zaman adı papatya olsun” demem. Gelin görün ki bu dev robotun adı Daisy (Papatya).

Geçtiğimiz yıl tanıtılan bu robot, Apple tarafından Material Recovery Lab’de üretildi. Daisy’nin ana işlevi ise elektroniklerin geri dönüşümünü sağlamak. Daisy işini, geleneksel geri dönüşüm makinelerine kıyasla çok daha incelikle yapıyor.

Daisy akıllı cihazları, telefonları kırıp parçalamak yerine parçalayıp kırıyor. Yani doğrudan telefonu öğütüp sonra ayrıştırmak yerine telefonu dıştan içe doğru söküyor. Ekranları, vidaları, kabloları, plastikleri, kamera merceklerini vb teker teker ayıran bu dev robot, daha sonra dönüştürülecek olan malzemeleri öğütüyor.

Daisy sayesinde malzemelerin saflıkları daha iyi korunuyor ve Apple’ın geri dönüşümle kazandığı kullanılabilir materyal miktarı artıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Apple’ın çevre, politika ve sosyal etkileşimlerden sorumlu başkan yardımcısı Lisa Jackson, bütün ürünlerini geri dönüştürülmüş malzemeden üretmeyi planladıklarını, bunun da zaman ve inovasyon gerektirdiğini söyledi.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/how-apples-daisy-iphone-recycling-robot-works/
41
4
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
41
4
4
2
0