Bilim İnsanlarından Uykunuzu Kaçıracak 13 Teknolojik Kıyamet Senaryosu

29
13
7
6
5
Araştırmacılar, bilim insanları ve teknoloji analistleri, insan hayatını altüst edebilecek teknolojik kıyamet senaryoları ortaya koydular. İşte günümüzde yaşanan gelişmelerin insan hayatında oluşturabileceği tehlikeler.

Teknoloji günümüzde akılalmaz bir hızla ilerliyor. Teknolojik ve sosyolojik değişimin başa çıkılamayacak kadar hızlı olacağını ve insanların günlük yaşamlarının etkileneceğini öngören senaryolar sıklıkla konuşuluyor. Yapay zeka, sosyal medya, kendi kendini süren araçlar, genetik modifikasyonlar... En iyimser teknolojik gelişmeler bile artık nasıl kullanılacağını tahmin etmenin zorlaştığı bir noktaya doğru ilerliyor.

Teknolojinin karanlık tarafı hepimizin aramızda yaptığı 'Terminatör' şakalarıyla birlikte her zaman aklımızın bir köşesinde. Peki bilim bu konuda ne diyor? Bilim insanları, teknoloji uzmanları ve araştırmacılar, teknolojik kıyametler hakkında ilginç teoriler ortaya attılar.

Makineler çalışma alanlarında insanların yerini alacak

yapay zeka ve insan

Makine öğrenmesi sayesinde yapay zeka, bizi satranç ve Go gibi oyunlarda yenebiliyor. Bir yapay zeka diğeriyle karşılaştığında, ikisi de o kadar iyi olabilir ki insanların kazanma şansı neredeyse yok gibi görünüyor.

Rob Peterscheck'in endişesinin de tam olarak bu noktada başlıyor. Küçük Ölçekli Yapay Zeka başdanışmanı Petersheck'e göre iş arayanlar, özgeçmiş yazmak için yapay zeka tabanlı araçlar kullanmaya başlıyorlar ve bu başvurular işe alım sürecinde kendi yapay zekalarını kullanan işverenlere sunulacaklar. Özgeçmişleri değerlendiren AI, aynı anda özgeçmiş yazan yapay zekayı eğitme etkisine sahip. Yani bir insan asla bir yapay zeka kadar iyi özgeçmiş yazamayacak.

Sonuç olarak makine öğrenim sistemlerinin bir görev için eğitilebileceği senaryolarda, makineler kaçınılmaz olarak insanlardan daha iyi olacak. Eğer değerlendirmeyi bir makine yaparsa, insanların çalışabileceği alanlar büyük ölçüde azalacak.

Bir Drone sürüsü şehirlerin altyapısını kolayca yok edebilir

drone sürüsü

Drone'lar artık hayatımızda olağan hale geldi ve inşaat şirketleri, güvenlik firmaları, emlakçılar, kargo şirketleri tarafından kullanılıyorlar. J. Luke Bennecke, ulaştırma mühendisliği konusunda uzman ve aynı zamanda tekno-gerilim romancısı olan 30 yıllık bir inşaat mühendisi. Bennecke'e göre ulusal savunma altyapılarının zayıflığı, drone orduları karşısında tehlike oluşturuyor.

Teoriye göre ev yapımı malzemelerle bir Semtex patlayıcı yapılabilir ve drone'un altına sabitlenebilir. Ardından binalar, enerji santralleri, yollar; rotası programlanmış drone'lar yoluyla patlatılabilir.

Drone'lar saklandığınız yerleri bulabilir

drone saklambaç

Drone'lar ve diğer uzaktan kumandalı araçlar, daha akıllı, daha ucuz ve daha iyi oldukça, hayatımızda daha da yaygınlaşıyorlar. Shadow Foundry’nin önde gelen teknoloji uzmanlarından James Song, bu oyuncakların toplayacağı veriler kötü amaçlı kullanıldığında ortaya çıkabilecek kabus senaryosundan endişe duyuyor.

Ona göre askeri bilgisayarlara, evinize nasıl girildiğini ve sizi nasıl bulacağınızı öğretme potansiyeli olan oyuncaklar satın alıyoruz. Özellikle dronelar, kişisel saklanma yerleriniz gibi ayrıntıları ele verebilir. Song, yapay zeka sistemlerinin bunları öğrenebileceğini ve eğer katil robotlar konuşlandırılırsa evinizin düzenini ve nereye saklandığınızı bilmeye başlayacaklar.

İnsanlar yapay zeka tarafından ataş haline getirilebilir

ataşlar

Robot şirketi electroNeek'in CEO'su Sergey Yudovskiy, otomasyon konusunda endişeli ve 'ataş maksimize edici' deneyi onun korkulu kabusu. İlk olarak, mümkün olduğu kadar çok sayıda ataç yapmakla görevli bir yapay zeka robot hayal edin.

Robot, diğer tüm şartları göz ardı ederek görevini yapmaya başlayacaktır. Bu süreçte dünyadaki tüm yaşamı yok eder, çünkü başka hiçbir şeyin değerinin önceliği yoktur ve insanları da ataş haline getirir. Biraz saçma gibi görünse de aslında ataş burda sıradanlığı, tekdüzeliği temsil ediyor. Yani insanlar, bir dikkatsizlik sonucu bile kıyamete sürüklenebilirler. Ne de olsa makinelerin duyguları ve mantığı insanlarınki gibi işlemiyor.

Otonom araçlar hacklenebilir ve uzaktan kontrol edilebilir

kendi kendini süren araç

Otomobillerin çoğunun kendi kendini süreceği bir gelecek kaçınılmaz gibi görünüyor. Artık tüm büyük otomobil üreticileri bu alanda yatırımlar yapıyor. Ancak kendi kendini süren otomobillerin, 5G gibi mobil ağlara ve bağlı servislere bağlanmaları, arabaları kontrol edebilen hackerlar konusunda bir endişe kaynağı. Bennecke'e göre bir araba ağının kontrolü ele geçirilebilirse, sayısız ölümle sonuçlanan kazalar görülebilir.

Büyük bir fidye yazılımı saldırısı dünya ekonomisine zarar verebilir

hacker

Fidye yazılımı, teknoloji dünyasında önemli bir konu. Fidye yazılımı sayesinde siber suçlular, bilgisayarlara tüm dosyaları şifreleyen kötü amaçlı yazılım bulaştırır ve ardından açma kodu karşılığında fidye talep eder.

Güvenlik araştırmacısı Emsisoft'tan Michael Gillespie, "Böylesine büyük bir küresel fidye yazılımı saldırısı, WannaCry salgınının yanında gerçek bir kabus senaryosu olur." dedi. Geniş kapsamlı, iyi organize edilmiş bir fidye yazılımı saldırısı, dünya çapında yaklaşık 30 milyon cihaza ilişkin verileri şifreleyebilir ve sonuçları 193 milyar dolarlık bir ekonomik maliyeti doğurabilir.

5G ağlarına siber saldırıları artırabilir ve tüm şehirlerin çalışması durabilir

5g dünyası

Siber güvenlik firması A-LIGN'ın yardımcı yöneticisi Joseph Cortese, 5G'ye güvenmenin hayal edilemez derecede kötü sonuçlar doğurabileceği siber saldırılara hazırlıklı olmamız gerektiğini belirtti. Cortese'ye göre hizmet reddi saldırıları, 5G ağlarını hızlı bir şekilde aşırı yükleme ve kritik hizmetleri etkileme potansiyeline sahip.

Geçmişte, DDoS saldırıları Netflix ve Airbnb gibi hizmetlere sorun yaratmıştı, ancak gelecekte Nesnelerin İnterneti, trafik düzenini sağlamak ve acil servis çalışanlarına kritik bilgi sağlamak gibi alanlarda kullanılacak. Böyle bir saldırıda kentin altyapısının büyük kısmı kullanılamaz hale gelecek. Nesnelerin İnterneti'ne bağlı akıllı bir şehirde, tüm operasyonlar durabilir.

CRISPR, doğmamış çocuklara sinsice bulaşan bir virüsü yapmak için kullanılabilir

crispr

Araştırmacılar, CRISPR'yi mükemmel nesiller yaratmada bir araç olarak görülüyor ve bu son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu. CRISPR ile tıp bilimi yeniden yazılabilir, genetik yolla bulaşan hastalıkları ortadan kaldırılabilir, yüksek oranda hedeflenmiş ilaçlar oluşturulabilir ve daha fazlası yapılabilir. Ya da tam tersini...

Bennecke CRISPR ile vücudun su kaynağını silah olarak kullanmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Genetik modifikasyon ile erkek gametini değiştiren bir virüs yaratılabilir ve insanlığın sonunu getirebilecek genler ortaya çıkarılabilir.

Deepfake videoları politik ve kurumsal kariyerlere son verebilir

deepfake videoları

Deepfake, videodaki insanların yüzlerini değiştirebildiği gelişmiş sahte videolar oluşturan bir yapay zeka. Deepfake'in elbette kötü niyetli amaçlarla kullanılabilme ihtimali de yüksek. Ücretsiz ve kullanımı kolay olan teknoloji geliştikçe, tehlikeyi daha da büyütüyor.

Bilgisayar güvenlik şirketi IOActive'in COO'su Matt Rahman, bu teknolojinin politikacıların kariyerlerini bitirebileceğini, seçmenlerin kararını etkileyebileceğini ve özel sektördeki ciddi krizleri olumsuz yönlere çekebileceğini belirtiyor. Rahman, "Sahte bir video ortaya çıktığında ve medya kuruluşlarına yayıldığında halka açık bir şirket hissesi yüzde birkaç puan düşüş görebilir." diyor.

Deepfake demokrasiye ve basına tamamen zarar verebilir

Deepfake toplum için de önemli bir tehdit oluşturuyor. Sadece siber suçlular tarafından hedef alınan politikacılar ve kurumsal kimlikler değil, tüm sistem potansiyel olarak risk altında.

Betaworks Camp'ın genel müdürü Danika Laszuk, "Deepfake gerçeği tamamen baltalama potansiyeline sahip. Eğer halktan insanlar sevmedikleri bir videonun doğruluğuna dair şüphe uyandırmak için teknolojiyi kullanabilirlerse, halk gerçeği kurgudan ayırmaya çalışırken çıkmaza girer." diyor. Elbette bu tehlike basına da yansıyabilir ve dolayısı ile deepfake, tüm dünyada demokrasiyi baltalama potansiyeline sahip olabilir.

Reklamlara direnmek imkansız hale gelebilir

reklam hedefleri

Reklamlar hayatımıza gün geçtikçe daha da giriyor ve giderek kişiselleştiriliyor. Fiziksel özelliklerden, demografik bilgilere ve kişisel tercihlere kadar kimliklendirilen tüketiciler, reklamlara hedef oluyor.

Privitar'ın araştırma lideri Charlie Cabot, trendler devam ederse aşırı kişiselleştirilmiş reklamcılığın çok manipülatif olacağından endişe duyuyor ve, "Yapay zeka geliştikçe ve reklam modelleri daha fazla veriye erişebildiğinden, sizi satın alma konusunda ikna etme kapasitesi kabul edilemez seviyelere ulaşabilir." diyerek endişelerini dile getiriyor.

Otonom araçlar çarpışma hesabı yapabilir

kendi kendini süren araçlar kaza

Yapay zekanın kimin öleceğini ya da kaza riskini hesaplaması büyük tehlike oluşturabilir. Yapay zekaların çoğu, dar kullanım senaryoları için veya ciddi ancak beklenmedik sonuçları olan olaylar için eğitildi.

Lux Research'ün kıdemli analisti Shriram Ramanathan, tüm bu faktörlerin tahmin edemediğimiz şekillerde birleşmesinden endişe ettiğini söyledi.Kendi kendini süren bir otomobilin bir bireyin değerini belirlemek için LinkedIn ve Facebook verilerini analiz ederek hangi kişiye çarpacağına karar verdiğini düşünebilir misiniz? Ramanathan bu noktada yapay zekaya şüpheyle yaklaşıyor.

İnsanlar uzuvları protezle değiştirmeyi tercih edebilir

cyberpunk 2077 keanu reeves

Doğrudan sinir uçlarından sinyal okuyan protezlere entegre edilmiş bilgisayarlar sayesinde insanlar, protezlerle uzuvlarını doğal kollar ve bacakları gibi kontrol edilebiliyor. Cylance yazılım firmasında ürün yönetimi müdürü Hiep Dang, son teknoloji protezlerin gelişmeye ve iyileşmeye devam edeceğini hayal ediyor. Sonunda bazı insanlar teknolojiden yararlanmak için protezlerle vücutlarını güçlendirmek isteyebilirler.

Dang, "Protezlerde artan değişikliklerle birlikte, insanlar tamamen işleyen vücut uzuvlarının yerini almaları için elektif cerrahi yaptırmaya karar verebilirler. Protezler daha güçlü, daha dayanıklı, güvenilir ve hassas olmaya devam edecek. Organik bir vücudun sorumluluk halini alacağı bir noktaya ulaşacağız." diyor. Ne dersiniz? Sizce de Cyperpunk dünyası gerçek olabilir mi?

Kaynak : https://www.businessinsider.com/scary-technology-scenarios-scientists-drones-robots-ai-deepfakes-2019-10
29
13
7
6
5
Emoji İle Tepki Ver
29
13
7
6
5