Araştırma: Yapay Zeka, Yaratıcı İnsanlara Olan İhtiyacı Artıracak

12
2
0
0
0
Yapay zeka hakkındaki genel kanı, insan çalışanlara olan ihtiyacı azaltacağı yönünde; ancak IBM ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan bir araştırma, resmedilen bu geleceğe farklı bir perspektiften yaklaşıyor.

MIT-IBM Watson Yapay Zeka Laboratuvarı tarafından yapılan ‘Çalışmanın Geleceği: Yeni Teknolojiler, İşleri Nasıl Değiştiriyor’ adlı araştırma, otomasyon ve yapay zekanın bazı işlerin yapısını yeniden tanımlamaya başladığını ortaya koydu.

IBM'in başkan yardımcısı Martin Fleming, “Yeni teknolojilerin endüstri içinde kendine yer bulması, yalnızca iş süreçlerini değil, aynı zamanda toplumsal yapıyı da önemli oranda değiştirecek” diyor. 

Yapay zeka ve otomasyonun sektörleri nasıl değiştireceği, çok uzun zamandır tartışılan bir konu. Bazıları yapay zekanın istihdamı tehlikeye atacağını iddia ederken, bazıları ise yeni iş alanları yaratacağını düşünüyor. IBM ve MIT’nin ortak çalışması ise bu tartışmaya farklı bir bakış açısı kazandırıyor. 

otomasyon

Araştırmacılar, 2010-2017 yılları arasında ABD’deki 170 milyon iş ilanını analiz etmek için makine öğrenme teknolojisini kullandılar. Ortalama 20.000 farklı iş tanımının yedi yılda yüzde 3.7 oranında azaldığını tespit eden araştırmacılar, kaybolan işlerin yapay zeka veya makine öğrenme sistemleri tarafından üstlenildiğini ortaya koydu. 

Ancak aynı raporda, entelektüel beceri ve analiz gibi özel yetenek gerektiren işlerde insanlara olan ihtiyacın arttığı da ifade ediliyor. IBM-MIT, fiziksel esneklik, sağduyu ve konuşma becerisi gerektiren işlerin daha değerli hale geldiğini belirtiyor.

Çalışma, yapay zeka ile yaşanan değişimin nispeten yavaş olduğunu; ancak bu dönüşümün önümüzdeki yıllarda hız kazanacağını gösteriyor. Araştırmacılar, işverenlere insan kaynakları programlarını yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ederken, çalışanlara ise yaratıcı düşünme becerilerini güçlendirme çağrısında bulundu. 

Kaynak : https://venturebeat.com/2019/10/30/ibm-ai-will-change-every-job-and-increase-demand-for-creative-skills/
12
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
0
0
0