Apple'ın A13 Bionic Çipi, En İyi Performansı En Düşük Güçte Vermeyi Amaçlıyor

27
7
4
0
0
Apple, A13 Bionic ile birlikte iOS 13'ü de getirdi. Oldukça performanslı olan A13 Bionic, bir önceki nesillerine fark atıyor. Bunda iOS 13'ün etkisi de oldukça fazla.

WIRED ekibinden Om Malik Apple'ın pazarlama şefi olan Phil Schiller ve yonga seti mühendisi olan Anand Shimpi ile A13 Bionic çipi hakkında konuşmak için bir araya geldiler. Aynı zamanda yeni iPhone'lar hakkında da konuştular.

Öncelikle A13 Bionic'in performansını ele aldılar. Söylediklerine göre 8,5 milyon transistör bulunuyor. Bu da A12'den yaklaşık olarak %23 daha fazla transistöre sahip olduğunu gösteriyor.

Altı çekirdekli işlemcinin 2 çekirdeği Lightning adında ve 2,66 Ghz hızında, diğer 4'ü ise Thunder adında verimliliği esas alan çekirdekler olarak karşımıza çıkıyor.

Apple A13

4 çekirdekli grafik işlemcisi ise Apple tarafından tasarlanmış bir görüntü işlemcisine sahip. 8 çekirdekli sinirsel motoru ise makine öğrenmesi yapabilmesi için özel olarak saniyede bir trilyon işlem yapabilecek şekilde tasarlanmış.

CPU, GPU ve sinir motorunda %20'ya varan bir performans artışı olacak.

A12'ye göre %30 daha verimli çalışan bir işlemci olacak.

Peki, gerçekten söylendiği kadar iyi mi?

A13 Bionic

Schiller, performans artışının en belirgin örneğinin text-to-speech özelliğinde olduğunu belirtti. iOS 13 ile birlikte text-to-speech özelliğine metinlerin konuşmaya dönüştürülmesinde belirgin bir hız ve performans artışı gelmişti. Bunlarla birlikte makine öğrenmesinin ve sinir motorları sayesinde daha doğal bir dil yapısına sahip olacak. Yani daha insansı sesler karşımıza çıkacak.

Shimpi ise A serisi işlemcileri tasarlarken ki politikalarını şöyle ifade etti: "Performanstan sıklıkla bahsediyoruz. Ama asıl önemli olan watt başına performans. Biz öncelikle enerji verimliliğine bakıyoruz ve verimli bir dizaynla işlemcilerimizi üretiyoruz. Böylece verimli bir dizaynla birlikte performanslı bir dizayn da elde etmiş oluyoruz."

Apple

Ayrıca Apple'ın yonga seti oluşturma ekibinin de iOS'de uygulamaların ne kadar enerji kullandığını ve ne kadar enerjiye ihtiyaçları olduğunu inceleyeceği gelen bilgiler arasında. Shimpi bunu şu şekilde açıkladı: "Ek performansa ihtiyacı olmayan uygulamaları geçen yılki enerji sarfiyatlarıyla aynı seviyede tutabileceksiniz. Bu sayede çok daha verimli bir performans ortaya çıkacak."

A13'teki makine öğrenme sisteminin de çok efektif olacağı söyleniyor. Özellikle pil ve performans alanında düzenli olarak yaptığı incelemeler optimizasyonda önemli bir yer edinmiş durumda. 

Kısacası Apple son zamanlarda yaptığı en başarılı işlerden birini üretmeyi başarmış gibi gözüküyor. Her ne kadar yeni iPhone'lar beğenilmemiş olsa bile performans açısından başarılı cihazlar karşımızda olacak. iOS 13'ünde gelmesiyle birlikte A13 Bionic'in gücüne güç kattığını söyleyebiliriz. Zamanla yapılacak olan karşılaştırmalarla beraber Apple'ın iddia ettiği kadar başarılı bir işlemci üretip üretmemiş olduğunu hep birlikte göreceğiz. Fakat kâğıt üstündeki veriler ve söylenenler gerçekten heyecan verici. 

Kaynak : https://www.macrumors.com/2019/09/19/a13-bionic-schiller-shimpi-interview/
27
7
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
7
4
0
0