Yapay Zekâ da Bir Yere Kadar: Askerler, Pentagon'un Geliştirdiği Robottan Kartonla Saklandı

28
2
1
1
1
ABD ordusunun geliştirdiği robot, askerlerin basit taktiklerine yem oldu. İnsanları algılamak için eğitilen robot, oyunlardan fırlama taktiklerle alt edildi.

Robotların silahlandırılması dünya çapında ses getirmeye devam etse de bu teknolojinin önüne geçilemiyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde yapılan bir paylaşım, bu robotların kabiliyetini dalga konusu yaptı.

Pentagon politika analisti ve yazar Paul Scharre’nin Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence kitabından bir kesit, ABD ordusunun silahlı robotları kartonların ardına saklanarak kandırmayı başardığına işaret etti.

Robottan kaçma taktikleri 101: Karton kutu

metal gear solid

  • Metal Gear Solid'de bunu yaparak milletten kaçıyorduk, kısmen gerçek oldu.

Henüz yayınlanmayan kitaptan söz konusu kesit, The Economist yazarı Shashank Joshi tarafından paylaşıldı. Kesit, robotların insan ve düşman tespiti için yapılan eğitiminde yaşanan bir olayı anlatıyordu.

Yazarın aktardığı bilgilere göre 8 ABD askeri, silahlı robotun yapay zekâsını öyle gelişmiş, karmaşık kamuflajlarla değil; birbirinden yaratıcı yöntemlerle kandırdı. Bunların içinde karton kutuya saklanmak bile vardı.

Askerlerden bir kısmı 300 metre boyunca taklalar atarak ilerledi, bir kısmı ise basit bir karton kutunun ardına saklandı. Hatta bir diğeri köknar ağacından bir parça kopararak yürüdü. Yapay zekâ, askerlerin hiçbirini algılayamadı.

Elbette bunun nedeni, yapay zekânın insanları normal bir şekilde yürür halde tespit etmek için eğitilmesiydi. Böylesine basit yöntemlerle yapay zekânın kandırılabilmesi de yeni bir tartışmaya yol açtı.

Üstelik söz konusu robot, Pentagon tarafından yönetilen DARPA tarafından geliştirilmiş ve eğitilmişti.

Yine de, yapay zekânın insanların onu beslediği kadar zeki olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaynak : https://twitter.com/shashj/status/1615716082588815363
28
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
28
2
1
1
1