Akdeniz ve Çevresindeki Erkeklerde Göğüs Kılı Neden Daha Fazladır?

40
23
22
6
5
Göğüs kılı ya da halk arasında bilinen adıyla döş kılı, Akdeniz ve çevresinde daha fazladır. Peki bunun neden olduğunu hiç düşündünüz mü? Bugün sizlere neden Akdeniz bölgesindeki erkeklerin daha fazla göğüs kılına sahip olduğunu açıklayacağız.

İnsanlar bundan milyonlarca yıl önce tıpkı maymunlar gibi yoğun kıl tabakasına sahipti.. Evrimsel süreçle birlikte bu kılların çok büyük bir kısmından arınmış olsak da özellikle erkeklerde göğüs bölgesinde yoğun kıl görünebiliyor. Özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerdeki erkeklerin göğüs kılı konusunda yüksek orana sahip olduğunu görüyoruz. Bu oranı ülkemizdeki göğüs kılı oranına bakarak da rahatlıkla görebiliriz. 

Peki neden erkeklerde hala göğüs kılı var ve özellikle bu kıllı insanlar Akdeniz ve çevresinde bulunuyor? Bugün sizlere evrimsel süreçte bazı insanların neden göğüs kıllarını koruduğunu açıklayacağız.

Öncelikle ne olduklarını tanıyalım: Halk arasında döş kılı olarak da bilinen göğüs kılı nedir?

Döş kılı

Vücut kılı türlerinden biri olan göğüs kılları ya da halk arasında bilinen adıyla döş kılları, boyun ve karın bölgesi arasında bulunur. Ergenlikten sonra çıkmaya başlayan bu kıllar androjenik saç tipleri ile birlikte gelişir. Genelde erkeklerde çıkan bu kıllar bazı durumlarda kadınlarda da çıkabilir. Androjen seviyesine bağlı olarak gelişen bu kıllar aynı zamanda cinsel özellik olarak da görülebilir.

Peki neden erkeklerde göğüs kılları çıkıyor?

Döş kılı

İnsan evrimi çok uzun zamandır devam ediyor. Uzun yıllar önce tıpkı diğer primat kuzenlerimiz gibi bizde de kürk derecesinde yoğun kıllar vardı. İnsanlığın belki de en büyük evrim sıçrayışı olan iki ayak üzerinde durma pek çok şeyi olduğu gibi kıllanma yapısını da değiştirdi. İki ayak üzerinde duran insan zamanla avlanmanın sadece yemek ihtiyacını karşılamadığını fark etti. Soğuktan korunmak için avladıkları hayvanların postlarını kullanan insanların vücutlarını kaplayan bir kürk ihtiyacı ortadan kalkmaya başladı. Doğal seçilimle zaman içerisinde daha kılsız insanlar oluşmaya başladı.

Günümüzde insanlarda hala yüz ve göğüs kıllarının bulunmasının asıl sebebi cinsel seçilim olarak görülüyor. İnsanlar vücut kıllarını kaybettikleri noktada kadınlar göğüs kılı olan erkeklerden daha fazla hoşlandı ve erkeklerin evrimi bu şekilde gerçekleşti. Erkekler ise vücudunda kıl bulunmayan kadınları tercih etti. 

Asıl konuya geçiyoruz: Akdeniz ve bölgesindeki erkeklerin neden daha fazla göğüs kılı bulunuyor?

Göğüs kılı haritası

Öncelikle yukarıda gördüğünüz harita yerli insan popülasyonlarında erkeklerin ortalama vücut kıllarını gösteriyor. Haritadan gördüğünüz gibi Akdeniz ve çevresinde insanların daha fazla kıla sahip olduğunu görüyoruz. Amerika yerlilerinde ise kıl oranı çok daha az.

Evrimin belki de en önemli yapı taşı olan cinsel seçilim göğüs kılında da önemli bir rol oynamış oldu. Elbette cinsel seçilim farklı etnik gruplarda farklı şekilde ilerledi. Mesela Amerika'nın yerlileri olan kadınlar göğüs kılı bulunan erkeklerden ziyade kılsız erkekleri daha ilgi çekici buldu. Bunun sonucunda da bu bölgede evrimleşen insanlar daha az kıllı oldu.

kızılderili

Bu durumun tersi ise Akdeniz ve bölgesinde yaşandı. Akdeniz kökenli erkekler arasında daha çok göğüs kılı bulunan erkekler genetiklerini gelecek nesillere aktarabildi. Göğüs kılı bulunmayan erkekler ise doğal seçilim sırasında genetiklerini aktaramadılar. Aynı şey sadece göğüs kılı için de geçerli değil. Akdeniz ve çevresindeki erkeklerin daha çok saç ve sakala sahip olması da benzer cinsel seçilimden geliyor. Ayrıca Çin, Kore gibi bölgelerde erkeklerin genelde sakalsız olmasını da bu örnekler arasına ekleyebiliriz.

Bugün sizlere Akdeniz ve çevresinde yaşayan insanların neden daha fazla göğüs kılına sahip olduğunu açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

40
23
22
6
5
Emoji İle Tepki Ver
40
23
22
6
5