Araştırmacılar, 400 Senelik Kitapların Yer Aldığı Bir Kütüphanede Arsenik Zehrine Rastladı

32
1
1
0
0
Danimarka'da görev yapan araştırmacılar, 16. ve 17. yüzyıldan kalma kitapların kapaklarında dünyanın en tehlikeli zehirlerinden olan arseniğe rastladılar.

Güney Danimarka Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, yüksek enerjili X-Ray ışınlarıyla kütüphanelerinde bulunan bütün kitapları taramadan geçirdiler. Bu tarama sonrasında bazı ciltlerin kapaklarında oldukça zehirli olan arsenik zehrine rastlandı.

İlk olarak yeşil renkle yazılmış latince ve okunması güç metinler gören araştırmacılar, daha sonrasında bu maddenin arsenik zehri olduğunu fark ettiler. Zehre rastlanan kitapların ortak bir yönü bulunmuyor olması oldukça ilginç. Nitekim bunun kasten yapılmış olması durumunda kitaplar arasında bir bağ bulunması gerekirdi. Ayrıca kitaplarda başka bir zehirden ziyade arseniğe rastlanması da oldukça manidar.

Arsenik zehri diğer hiçbir zehre benzemez; bunun gerekçesi ise üzerinden binlerce yıl dahi geçse bu maddenin bulunduğu yerdeki ölümcül etkisini sürdürüyor olması. Diğer herhangi bir zehir bu kitap kapaklarında olsaydı, şimdiye değin etkisi ihmal edilecek kadar azalmış olmalıydı.

Araştırmacılar doğal olarak bu zehirli kitapları başka bir yere taşıyıp karantina altına aldılar. Kitaplar tarihi eser niteliği de taşıdığı için herhangi bir şekilde dokunulmayacak ve eksik ciltlerin bulunması beklenecek.

Kaynak : http://www.iflscience.com/chemistry/university-discovers-its-library-books-hold-a-deadly-secret-/
32
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
32
1
1
0
0