Araştırmacılar Kertenkelelerin Genlerini Düzenleyerek Albino Olmalarını Sağladı

25
9
6
2
1
Yapılan bir araştırmada CRISP-CAS9 gen değiştirme yöntemi kullanılarak kertenkelelerin genetiği değiştirilip albino olmaları sağlandı.

University of Georgia’dan bilim insanları, dünyanın ilk genetiği değiştirilmiş sürüngenlerini tanıttı. Araştırma ekibi, CRISPR-CAS9 gen değiştirme aracını kullanarak dört tane albino kertenkele oluşturdu. CRISPR (Düzenli Aralıklarla Bölünmüş Palindromik Tekrar Kümeleri) aracıyla yeni döllenmiş yumurtalara veya tek hücreli bir embriyoya değiştirilmiş genler enjekte edildi.

Gerçekleştirilen bu enjektasyonun ardından oluşan hücrelerin genlerinde bir mutasyon oluşması sağlandı. Ekip bunun hiç de kolay olmadığını belirtti. Örneğin spermler dişinin yumurta kanalını geçemediği veya uzun periyodlar yüzünden döllenmenin gerçekleşmediği durumlar mevcut.

Sürüngen yumurtasının fizyolojisi gereği (hassas kabuklu olması ve içerde hiç hava olmaması yüzünden) embriyo üzerinde değişiklik yapmak da bir hayli zor. Ekibin üzerinde çalıştığı sürüngen ise bir Anolis Sagrei, bilinen adı ile kahverengi anol kertenkeleleriydi. Ekip tirozinaz genlerini hedefleyen CRISPR proteinlerini kertenkelelerin yumurtalıklarındaki henüz olgunlaşmamış yumurtalara mikro enjeksiyon yöntemi ile enjekte etti. Sonrasında 21 kertenkeleden alınan 146 oosit hücrelerini enjekte ederek doğal bir şekilde döllenmenin tamamlanmasını beklediler.

Ekip özellikle bu tür kertenkeleleri tercih etti. Bunun sebebiyse Karayip adaları civarında bu türden çok fazla bulunması. Çalışmanın devamında, genetiği değiştirilmiş tirozinaz genlerinin yeni nesil kertenkelelere  aktarıldığı kaydedildi. Bu da CRISPR geninin dişi kertenkelelerin oosit hücrelerinde aktif kaldığını, yani CRISPR geninin erkekten gelen genin dölleme öncesinde mutasyon geçirmesini sağladığını gösterdi.

Kaynak : https://www.slashgear.com/scientists-genetically-modify-lizards-using-crispr-cas9-gene-editing-tool-05572227/
25
9
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
25
9
6
2
1