Türkiye'yi Ayağa Kaldıran Asbestli Gemi Hakkında Bakandan Açıklama: Türk Kara Sularına Sokulmayacak!

83
20
4
4
1
Türkiye'yi Ayağa Kaldıran Asbestli Gemi Hakkında Bakandan Açıklama: Türk Kara Sularına Sokulmayacak!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de sökülmesi planlanan asbestli gemi için verilen onayın geri çekildiğini açıkladı.

Asbestli geminin tehlikelerini daha önce anlatmıştık:

Geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın onayıyla Türkiye’ye sökülmek üzere yola çıkan ‘Nae Sao Paulo’ isimli savaş gemisi, büyük bir gündem yaratmıştı. Savaş gemisinin gündem olmasına neden olan şey, gemide bulunduğu belirtilen ve sağlığa son derece zararlı olan 900 ton asbest idi. Bakan Murat Kurum, bu sayıyı daha sonra 9 ton olarak açıklamıştı.

Asbestli gemiye haftalardır vatandaşlar ve Greenpeace gibi birçok sivil toplum kuruluşu karşı çıkarken bugün en sonunda umulan açıklama geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, asbestli gemi hakkında yeni bir basın açıklaması paylaştı. Bakan Kurum, gemi için verilen iznin geri çekildiğini açıkladı.

Paylaşılan basın açıklaması:

"1- Brezilya Basel Sözleşmesi Yetkili Otoritesi IBAMA (Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü) tarafından Bakanlığımıza yapılan "NAE Sao Paulo" isimli eski askeri uçak gemisinin ülkemize Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. $ti. tarafından sökülmek üzere ithal edilmesi için sunulan notifikasyon başvurusuna 30.05.2022 tarihinde "Kara sularımıza girmeden denetim yapılması ve Bakanlığımız uzmanlarının gözetiminde söküm yapılması koşuluyla" ŞARTLI ONAY verdik. 

2- Sürecin başından bu yana, tarafı olduğumuz Basel Sözleşmesi gereğince yükümlülüklerimiz ve uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ifade ettik, tehlikeli herhangi bir olumsuzluğun olması durumunda, gemiyi hiçbir tereddüte yol açmadan kabul etmeyeceğimizi ve ülkemiz kara sularına girmeden geri göndereceğimizi defaatle paylaştık. 

3- Gemiyle ilgili Brezilya Federal Bölge Mahkemesinin ihtiyati tedbir kararı alması üzerine, verdiğimiz şartlı onayın yerine getirilmesi amacıyla 09.08.2022 tarihli yazımızla Brezilya Yetkili Otoritesi IBAMA'ya ve Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. $ti. firmasına mahkeme kararlarının ve geminin ülkemize gelmeden önce YENIDEN hazırlanmış Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik. 

4- Gelinen noktada; Uluslararası bağımsız denetim kuruluşları ve Bakanlığımız denetim ekipleri gözetiminde notifikasyon şartında yer almasına rağmen ikinci bir denetim sürecinin İŞLETİLMEMESİ Tekrar istenen asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerlerin gemi planı üzerinde gösterilerek ve numune alınan noktaların fotoğraflanarak hazırlanması gereken 'Tehlikeli Madde Envanter Raporunun' Bakanlığımıza sunulmaması nedeniyle; "NAE Sao Paulo" isimli gemi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edilmesinekarar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda, geminin Türk kara sularına girmesine izin verilmeyecektir. 

Biz bugüne kadar söküm işlemleri için ülkemize gelen her gemide mevzuata uygun olarak hep uluslararası hukukun gereğini yaptık. Sadece NAE Sao Paulo gemisinde değil, tüm gemilerde de sürecin her aşamasını yakından takip ettik; çevremize, insanımıza zarar verecek hiçbir adıma izin vermedik. 

Milletimiz müsterih olsun. Bundan sonra da İZİN VERMEYİZ."

83
20
4
4
1
Emoji İle Tepki Ver
83
20
4
4
1