Avrupa Birliği'nden ABD ve Çin'e Meydan Okuma: Çip Üretenlere 8 Milyar Dolar Destek

6
5
0
0
0
Avrupa Birliği, çip sektöründe araştırma ve geliştirme faaliyetleri gösterecek 14 ülkeden şirketlere 8,1 milyar dolarlık destek paketini onayladı.

Geleceğin süper gücü olan toplumu, yarı iletken teknolojilere en çok yatırım yapan ve fayda sağlayan toplum olacak. Bu gerçek uzmanlar, yetkililer ve dünya çapı şirketler tarafından defalarca söylendi, hatırlatıldı.

Günümüzde bu konuya liderlik eden ülkeler Çin ve ABD ile sınırlı kalırken bugün, Avrupa Birliği’nden de dünyaya meydan okuyacağı çağrısı geldi. Avrupa Birliği, 14 ülkeyi kapsayan ve çip sektörünü destekleyen yeni paketini onayladı.

14 ülkeden 56 şirkete 8,1 milyar dolar destek!

avrupa birliği çip

Avrupa Birliği tarafından onaylanan yeni paket, “Ortak Avrupa Çıkarına İlişkin Önemli Projeler” çatısı altına dahil olacak. Yani bu paketten destek alan tüm şirketle ve projeler, Avrupa Birliği’nin yükselişi için çalışmalar yapacak.

Paket, Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya, Çekya, Finlandiya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Malta, Polonya, Romanya, İspanya ve Slovakya’dan toplam 56 şirket tarafından kullanılabilecek. Bu şirketler arasında Airbus ve ASML gibi Avrupa devleri de yer alacak.

Paketten faydalanacak projeler ise belirli bir amaca sahip olacak. Projeler, “kaynak açısından verimli teknolojiler ve bileşenlerin araştırılması ve geliştirilmesi” kapsamında olan projelerden oluşacak.

Çipler, sensörler, işlemciler, yeni materyaller ve aletler, çip tasarımı ve üretim süreci gibi yeni çalışma ve geliştirmeler gibi projeler, bunları kapsayacak.

ABD ise 39 milyar dolarlık teşviği geçtiğimiz haftalarda kullanıma sunmuştu:

Türkiye’de teşvik var mı?

Geçtiğimiz mayıs ayında dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu çalışmalara yönelik Türkiye’nin ilk teşvik paketini duyurmuştu. Varank’ın açıklaması şu şekildeydi:

“270 milyon lira bütçeli bu çağrıyla çip ihtiyacı olan büyük firmalarla çip tasarımı yapan küçük firmaları, KOBİ'leri bir araya getireceğiz. Yerli çip tasarımı çözümlerinin geliştirilmesine destek olacağız.

Bu sayede büyük üreticilerimiz yerli ve milli olarak tasarlanmış bu çipleri kullanmaya başlayacak. Böylece ekosistem daha da gelişecek, Türkiye'nin katma değerli alanlarda dünyadaki varlığı ön plana çıkmış olacak.”

Kaynak : https://thenextweb.com/news/eu-pours-8-bn-in-state-aid-chips-and-microelectronics
6
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
5
0
0
0