Ay'ın 4,5 Milyar Yılda Dünya'dan Ne Kadar Uzaklaştığını Gösteren Çarpıcı Animasyon

34
4
2
1
1
Gezegen bilimci James O'Donoghue tarafından yapılan yeni bir animasyon, Ay’ın 4,5 milyar yılda Dünyamızdan ne kadar uzaklaştığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Bundan yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Mars büyüklüğünde bir gezegen veya birden fazla gök cismi, Dünyamıza çarparak, yeryüzünden irili ufaklı pek çok parçanın uzaya yayılmasına neden oldu. Gezegenin yörüngesine düşen bu parçalar, en sonunda birleşerek Dünya’nın uydusunu, yani Ay’ı oluşturdu.

İlk zamanlarda devasa bir magma okyanusundan oluşan Ay, Dünya'ya bugün olduğundan 16 kat daha yakındı. Ay, soğudukça geri çekildi ve gezegenimizden binlerce kilometre uzaklaştı. Yapılan yeni bir animasyon, Ay’ın yolculuğunu daha önce görülmemiş bir netlikte gözler önüne seriyor.

Videonun yaratıcısı James O'Donoghue, Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nda (JAXA) gezegen bilimci olarak çalışıyor. Ay’ın doğumuna dair doğru bir perspektif oluşturmak istediğini söyleyen O'Donoghue, Ay’ın 4,5 milyar yıl boyunca katettiği mesafenin bir animasyonunu oluşturdu.

28 saniye uzunluğundaki animasyon, Ay’ın şu anki pozisyonuyla başlıyor ve zaman içinde geri çekilme hızını takip ederek, doğumuna geri dönüyor. O'Donoghue, son zamanlarda bunun gibi bilimsel animasyonlar yaptığını söylüyor. Animasyonların, aktarmaya çalıştığı bilgilerin kısa ve etkili bir tarifi olduğunu belirten bilim insanı, benzer çalışmalara imza atmaya devam edeceğini aktardı.

Ay'ın 4,5 milyar yıllık yolcuğunu gösteren animasyonu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://www.businessinsider.com/video-moon-drifts-away-earth-4-billion-years-2019-9
34
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
34
4
2
1
1