Bir Google Çalışanı, Pi'nin 31.4 Trilyon Basamağını Hesaplayarak Dünya Rekoru Kırdı

78
18
5
5
2
Google çalışanı Emma Haruka Iwao, 121 gün süren çalışmada Pi'nin 31.4 trilyon basamağını hesaplamayı başararak bir dünya rekoruna imza attı.

Her yıl 14 Mart, 3. ayın 14’üne ithafen Dünya Pi Günü olarak kutlanır. Genellikle 3,14 olarak aldığımız Pi, dairenin çevresinin, çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel bir sayı olmakla birlikte sonsuza kadar devam etmektedir. Bu nedenle Pi’nin alt basamaklarını hesaplamak oldukça zor.

Dünya Pi Günü’ne özel olarak bir blog yazısı yayınlayan Google, çalışanı Emma Haruka Iwao’nun 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başararak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandığını duyurdu. Iwao, Pi sayısının bu denli çok basamağını hesaplamak için Google'ın bulut hesaplama sistemlerini kullandı.

Iwao, Pi’nin 31.4 trilyon alt basamağını hesaplamak için 170 terabayt veri kullandı ki bu verilerin 34 milyon şarkıya denk olduğunu söyleyebiliriz. Tahmin edebileceğiniz gibi böylesine büyük bir verinin hesaplanması kısa sürmedi. Iwao, dünya rekorunu kırmak için tam 121 gün hesaplama yaptı.

Iwao, yeni hedefinin Pi’nin daha fazla alt basamağını keşfetmek olduğunu söylerken, “Pi'nin sonu yok. Yeni alt basamakları bulmayı çok isterim.” şeklinde konuştu. NASA, uzay araçlarının gezegenlerin yörüngesine girerken ne zaman fren sistemlerinin devreye sokulacağının hesaplanması, bir gezegenin yüzeyini tamamen görüntülemek için kaç dikdörtgen kameranın gerekeceği gibi konularda Pi’nin kullanıldığını açıklamıştı.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47566846
78
18
5
5
2
Emoji İle Tepki Ver
78
18
5
5
2