Bir Hyperloop CEO’sundan Ulaşım Yollarımız Hakkında İlginç Değerlemeler

19
3
3
2
1
Neredeyse 5 yıl önce Elon Musk, yolcuların bir kapsül içerisinde tüp şeklindeki tünellerle taşınacakları, sonradan TDK’nın “hız kovanı” olarak Türkçe’ye çevirdiği Hyperloop projesinden bahsetmişti. Şimdi bir sektör haline gelen bu alanda çalışan bir CEO’nun gözünden, günümüz ulaşım sistemlerine biraz farklı bakıyoruz.

Hızlı trenleri bile tarihe gömecek olan bir ulaşım teknolojisi hayata geçiriliyor. Şu anda ABD’nin Los Angeles ve New York eyaletleri arasında yapılan ilk etapların yanı sıra, Arabistan yarımadasındaki metropoller de birbirlerine bağlanıyorlar. Yolculuk süreleri bu yeni sistemle 10’da birine kadar düşünüyor. 

Temel olarak insanların bir kapsül içine girip, tamamen kapalı tüpler içerisinde son derece hızlı hareket ettikleri bu ulaşım şekli, Elon Musk tarafından hayata geçirildi. Şimdilerde bir sektör olan bu formül için faaliyet gösteren Virgin gibi ciddi şirketler de var. Hypeloop gibi bir ulaşım devrimi elbette tek başına gelmiyor. Değişim için de farklı açılardan bakmak şart. Bir hyperloop şirketi olan HTT’nin CEO’su Dirk Ahlborn, bu konuda dikkat çekici fikirlere sahip.

Sınıf bazlı uçakların toplum için kötü bir şey olduğundan bahseden Ahlborn, gezgin insanların daha çok para hak ettiği görüşünde. Mevcut uçuş hizmetlerinde paraya göre ayrılan sınıfların, aslında ihtiyaç duyulan yolculuk tarzına göre belirlenmesi gerektiğini düşünüyor. Uyumak, çalışmak ya da farklı işlevler gerçekleştirmek isteyenler, ona göre uçak bileti almalılar. 

Havaalanlarındaki güvenlik önlemlerini, aslında güvenlik sorunu yaratan bir etmen olarak değerlendiren Ahlborn, “Güvenlik psikolojiktir. Bugünkü en büyük problemimiz kendimize hayvanlar gibi davranarak şartlamamızdır. Havaalanlarındaki tarama teknolojileri gerçekten işe yaramıyor” diyor.

Havayolu konusundaki eleştirilerine devam eden Ahlborn, “Okyanusun ortasında ve suyun en dibinde sana bir şey olursa, seni nasıl çıkartacağım? Haydi bir şekilde çıkarttım diyelim, sonuçta okyanusun ortasındasın. Bir uçak için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Üstelik maaliyet açısından hyperloopdan daha pahalı” diyor. 

İş adamına göre hyperloop gibi ulaşım yöntemlerinin yaygınlaşamamasının en büyük nedeni, devletlerin bu işi istememesi. Ahlborn’a göre metro gibi şehir içi ulaşım yöntemleri, istihdam ve rant sağladığı için hyperloop popüler olamıyor. 

Ahlborn’un ulaşım konusundaki yaklaşımları yeni teknolojilerin tarafında yer alan eleştiriler içeriyor. Söylediklerinin doğruluk payı olsa da muhtemelen hyperloop gibi teknolojiler yaygınlaşmadıkça hangi tarafın doğru olduğunu objektif şekilde görmek zor olacak.

Kaynak : https://futurism.com/hyperloop-ceo-thoughts-future-of-transportation/
19
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
19
3
3
2
1