Dünyanın En Eski Spermi Hala Dölleme Kapasitesine Sahip

70
27
10
3
2
Dünyanın en eski sperm örneği olduğuna inanılan 50 yıllık koç spermi, bir yavru üretimi için kullanıldı.

Çok uzun süredir çeşitli sperm bankalarında çeşitli canlılardan alınan sperm örnekleri saklanıyor. Bu örneklerden en eskisi olduğuna inanılan bir koç spermi ise tam 50 yıl çözündürülerek koyunlar üzerinde kullanıldı.

Avustralya’da 34 koyunun hamile kalmasında kullanılan bu spermlerin yeni bir yavru oluşumunda kullanılan en eski spermler olduğuna ve üreme kapasitesine sahip en yaşlı spermler olduğuna inanılıyor.

Sperm örneğinin alındığı dönemden bu yana selektif çiftleştirme sonucu ortadan kaybolmuş olan bazı tür özellikleri de bu deneyin ardından doğan koyunlarda gözlendi. Normalde dondurulmuş sperm örneklerinin ömrü 12 ay kadar oluyor. Bu sperm ise Sydney’de ilk alındığından bu yana -196 derecelik bir ortamda saklanıyordu.

Araştırmacılardan Yardımcı Profesör Simon de Graaf, bu çalışmada daha önce kaybolmuş genetik özelliklerin yeniden ortaya çıktığını belirtirken, araştırmanın önemine de değindi. O’na göre bu çalışma sonucunda yün endüstrisinin 50 yıldaki ilerleyişini görebilmek mümkün. Araştırmacı Dr Rickard ise saklanan spermlerin bu kadar uzun süreden sonra bile verimli olmasının, yeni çalışmaların yolunu açacağını söylüyor. Dr. Rickards ve ekibinin araştırmalarına göre bir yıldır donuk durumda bulunan sperm ile 50 yıldır donuk durumda bulunan sperm arasında bir fark yok.

Kaynak : https://www.mirror.co.uk/science/worlds-oldest-semen-still-viable-14152531
70
27
10
3
2
Emoji İle Tepki Ver
70
27
10
3
2