Elektrikli Scooterlara İki Yeni Yasak Geliyor: Dünyada İlk Olacak!

34
33
12
2
2
Ortaya çıkan yeni bilgilere göre scooterlara yönelik iki yeni yasak getirmek üzere çalışmalar yürütülüyor. Yasaklar, scooter kazalarının en önemli iki nedenini ortadan kaldırmaya yönelik olacak.

Mikro mobilite dönüşümünün öncüsü olan scooterlar, özellikle son zamanlarda büyük tartışmalarla gündeme geldi. İstanbul’da Kadıköy ve Ataşehir Belediyeleri kaldırımlardan scooterları toplamaya başlamış, sonrasında İBB ve Martı arasında önemli bir proje imzalanmıştı.

Bugünse Türkiye geneli için yeni haberler geldi. Hürriyet’in elde ettiği bilgilere göre Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, scooterların güvenli kullanımı için taslak çalışma hazırladı. Söz konusu çalışma, scooterlara iki başlık altında yeni önlemler getirecek.

Bir scootera iki kişinin binmesi yasaklanacak:

scooter

Çalışma kapsamında alınacak önlemlerden ilki, aynı scootera iki kişinin binmesini engellemek için olacak. Bu önlem, scooterlara yerleştirilecek sensörler ile mümkün olacak.

Hız sınırı 50 km/s’nin üstünde olan yollarda scooter kullanımına uydudan müdahale edilecek:

İkinci önlem ise scooterların yalnızca güvenli ve şehir içi yollarda kullanımını mümkün kılmayı amaçlıyor. Hız sınırı 50 km/s’nin üzerinde olan yollarda kullanılan scooterlara ise uydu üzerinden otomatik müdahale edilecek.

Örneğin hız sınırı 80 km/s olan bir yolda giden scooter, önce 10 km/s ve ardından 5 km/s hıza düşürülecek ve en sonunda durdurulacak. Bu sensörler ise scooter firmalarına 150 dolara mâl olacak.

Belediyeler halihazırda hız sınırını düşürme yetkisine sahip

Türkiye’de scooterlar için 25 km/s hız sınırı uygulanırken Hürriyet’in ulaştığı yetkililer, yerel yönetimlerin bu sınırı aşağı çekme yetkisinin olduğunu paylaştı.

Yeni düzenleme, dünyada bir ilk olacak:

Bakanlık tarafından hazırlanan düzenleme, yürürlüğe girmesi durumunda sensör ve uydudan müdahale tedbirleri ile bir ilk olacak. Scooterlara 14 Nisan 2021’de getirilen hız sınırı düzenlemesi de dünyada bir ilk idi.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hurriyet-yeni-calismaya-ulasti-scooterlara-iki-yeni-yasak-yolda-42208708
34
33
12
2
2
Emoji İle Tepki Ver
34
33
12
2
2