Gökyüzündeki En Parlak Yıldızlardan Birinin Etrafındaki Toz Bulutu Görüntülendi: Bir Gün Dünya Gibi Bir Gezegene Dönüşebilir

7
1
1
0
0
Bilim insanları, gökyüzünün en parlak yıldızlarından Fomalhaut'un etrafındaki halkayı hiç olmadığı kadar detaylı bir şekilde gözlemlemeyi başardı.

25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılan ve 2022’nin yaz aylarında gözlem noktasına yerleşen James Webb Uzay Teleskobu, uzayda pek çok görülmeyen güzelliği gözler önüne sermeyi başardı. Bu görüntüler arasında bir yenisi daha eklendi.

Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları, Güneş’ten yaklaşık 25 ışık yılı uzaklıktaki genç yıldız Fomalhaut ve çevresini gözlemledi. Fomalhaut, Güneş Sistemi dışında kızılötesi ışıkta görülen ilk asteroit kuşağına ev sahipliği yapıyordu.

İşte asteroit kuşağının James Webb gözünden görünüşü:

fomalhaut

Asteroit kuşağının yapısı:

fomalhaut

Gözlem, daha önce görülmemiş bazı detayları da ortaya çıkardı:

James Webb ile yapılan bu gözlem, asteroit kuşağında bugüne kadar görülmemiş detayların da gün yüzüne çıkmasını sağladı. Görselde gördüğümüz halkaların iç içe olan yapısı, ilk kez bu fotoğraf ile ortaya çıktı. İç halka, ilk kez gözlemlendi.

En dış halkanın Fomalhaut’a olan uzaklığı, Güneş ile Kuiper kuşağının en uç noktasıyla arasındaki mesafenin iki katı. Ayrıca ekipte yer alan George Rieke’ye göre bu halkaların ardında oldukça ilgi çekici gezegenler de yatıyor olabilir.

Fomalhaut etrafındaki asteroit kuşağı, ilk kez 1983 yılında gözlemlenmişti. Fomalhaut, gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biri olarak anılıyor ve Güneybalığı takımyıldızında yer alıyor.

Kaynak : https://www.nature.com/articles/s41550-023-01962-6
7
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
1
1
0
0