Akıllardan Silinmeyen 7 İnanılmaz Formula 1 Yarışı (Video)

81
3
2
0
0
Dünyanın en geniş takipçi kitlesine sahip motor sporlarından biri olan Formula 1, 14 Nisan’da Çin’de gerçekleştirilen 1000. Grand Prix yarışıyla birlikte önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Gelin 1950’den bu yana gerçekleşen yarışlardan akıllarda kalan 7 önemli Formula 1 yarışına birlikte göz atalım.

1920’lerdeki Avrupa Grand Prix yarışlarıyla başlayan ve 1950 yılında Formula 1 adını alan yarışlar, günümüzde birçok otomobil üreticisinin içinde bulunduğu dev bir organizasyon hâline geldi. Geçmişte yaşanan bazı sorunlar sebebiyle ara ara sekteye uğrasa da 14 Nisan’daki Çin Grand Prix'si ile 1000. Grand Prix'sini gerçekleştiren Formula 1, ne kadar büyük bir organizasyon olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Mercedes takımından Lewis Hamilton’ın kazandığı 1000. Grand Prix, aslında geride kalan 999 yarışın da akılda kalan anlarının yâd edilmesini sağladı. Prost, Senna, Schumacher gibi efsanelerin yıldızlaştığı, motor sporları tarihinin en büyük kazalarının yaşandığı ve hız rekorlarının kırıldığı o yarışlar adeta bir film şeridi gibi geçti gitti. Formula 1 tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkarak hafızlardan silinmeyen 7 yarışı gelin hep birlikte hatırlayalım.

1. 1957 / Fangio’nun inanılmaz geri dönüşü:

Formula 1 tarihinin efsaneleşmiş pilotlarından biri olan Juan Manuel Fangio, 1956 yılının son yarışında yaşadığı direksiyon problemi sonrası takım arkadaşının arabasını vermesiyle kazandığı ve şampiyon olduğu sezonun ardından 1957 yılındaki yarışların da en büyük favorisiydi. 1957 yılında Almanya Grand Prix’sinde Mike Hawthorn ve Peter Collins ile ciddi bir rekabet içine giren Fangio, önde götürdüğü yarışta girdiği bir pit stop sırasında bir teknisyenin düşürdüğü bijon sebebiyle fazladan yarım dakika kaybetmişti.

Pit stop sonrası yarışa rakiplerinden yaklaşık 1 dakika geride dönen Fangio, yeteneklerini konuşturdu ve 10 turda 9 kez en hızlı tur rekorunu egale etti. İlk olarak Collins’i ardından da Hawthorn’u geride bırakan efsane pilot, Formula 1 tarihinin en etkileyici performanslarından birinin de altına imzasını atmış oldu.

2. 1979 / Formula 1 tarihinin en zorlu ikincilik mücadelesi:

1979 yılında Fransa Grand Prix’sini Renault’nun Fransız pilotu Jean-Pierre Jabouille kazansa da yarış, son turda yaşanan ikincilik mücadelesiyle hafızalara kazınmıştı. Renault’nun bir diğer Fransız pilotu René Arnoux ve Ferrari’nin Kanadalı pilotu Gilles Villeneuve arasında geçen mücadele, yarışın bitmesine kısa bir zaman kalmasına rağmen birçok atağa sahne olmuştu.

Yukarıdaki videodan da izleyebileceğiniz mücadelede iki taraf da tüm kozlarını oynadı ve pes etmeyeceklerini yarışın son anına kadar gösterdiler. Jabouille’nin ardından damalı bayrağı ilk gören isim Villeneuve oldu ve o dönemki kurallara göre 6 puanı hanesine yazdırmayı başardı.

3. 1984 / Ayrton Senna efsanesinin doğuşu:

Formula 1 yarışlarının en zorlu etaplarından biri olan Monaco’da 1984 yılında gerçekleştirilen Grand Prix, adeta bir efsanenin doğuşuna sahne oldu. Yoğun yağmur altında başlayan ve oldukça zorlu bir yarış olan 1984 Monaco Grand Prix’sine Ayrton Senna, 13. sırada başlamıştı. 16. turda üçüncülüğe kadar yükselen çaylak pilotun önünde Niki Lauda ve bir diğer efsane Alain Prost vardı.

Senna, hava koşullarının giderek ağırlaşmasına aldırmadı ve 19. turda Lauda’yı da geçerek 2. sıraya yerleşti. Yarışı kazanmayı kafasına koymuş olan Senna, Prost ile de arayı kapattı ve bir anda rakibini geçti. Fakat yarış aynı turda ağırlaşan hava koşullarından dolayı durduruldu ve kurallar gereği tamamlanan tur sonuçlarına göre değerlendirme yapıldığı için Prost yarışı birinci tamamlamış oldu. Prost yarışı kazanmış olsa da 1984 Monaco Grand Prix’i herkesin aklında Ayrton Senna’nın performansıyla yer etti.

4. 1993 / Ayrton Senna’nın neredeyse herkese tur bindirdiği ilginç yarış:

1993 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen Avrupa Grand Prix’si, Ayrton Senna’nın adeta şov yaptığı bir yarış olarak hafızlara kazındı. Henüz yarışın ilk turunda Schumacher ile girdiği mücadele sonrası 5. sıraya gerileyen Senna, kısa süre içinde gerçek performansını gösterdi ve daha ilk turda 1. sıraya yükseldi.

Hava durumu oldukça değişkendi ve pilotlar sürekli pit stop yaparak kuru ve ıslak zemin lastikleri arasında geçiş yapıyorlardı. 23. turda yaptığı bir pit stop sırasında 20 saniye kaybetmesiyle liderliği Prost’a kaptıran Senna, tekrar yağmur yağmaya başladığında diğer pilotlar pit stop yaparken yoluna devam etmeyi tercih etti. Efsane pilotun oynadığı kumar tuttu ve yağış bir süre sonra kesildi. Senna’nın 2. hariç herkese tur bindirdiği yarış, Formula 1 tarihinin en ilginç yarışlarından biri olarak gösteriliyor.

5. 1999 / Formula 1 tarihinin en centilmen davranışı:

1999 yılındaki Malezya Grand Prix’sinde Michael Schumacher, Formula 1 yarışlarının en centilmen davranışlarından birini sergiledi. Favori gösterildiği yarışa 1. sırada başlayıp liderliğini yarış boyunca koruyan Schumacher, son turda pistlerde görmeye alışık olmadığımız şekilde takım arkadaşına yol vermişti.

Takım arkadaşı Eddie Irvine’ın şampiyon olabilmesi için böyle bir şey yapan Schumacher’in bu davranışı herkesten alkış alsa da Irvine, Mika Hakkinen’in şampiyon olduğu sezonu 2 puan farkla ancak ikinci tamamlayabilmişti.

6. 2001 / Mika Hakkinen’in en talihsiz yarışı

2001 yılındaki İspanya Grand Prix’sinde bir Formula 1 pilotunun yaşayabileceği en talihsiz olaylardan bir tanesi Mika Hakkinen’in başına gelmişti. Favori gösterildiği yarışa oldukça iyi başlayan Hakkinen, son tura kadar liderliğini sürdürmüş ve hemen arkasındaki Michael Schumacher’e birinciliği kaptırmamak için elinden geleni yapmıştı.

Yarın son turunun tamamlanmasına oldukça kısa bir mesafe kala aracı arıza yapan Hakkinen, bir anda dumanlar içinde kalmıştı. Schumacher’in fırsatı değerlendirerek birinci tamamladığı yarışı Hakkinen ise takım arkadaşının aracının üzerinde tamamlayabilmişti.

7. 2011 / Jenson Button'ın 4,5 saat süren yarışta elde ettiği zafer:

2011 yılında Kanada’da gerçekleştirilen yarışa ağır hava koşulları ve güvenlik aracı damgasını vurmuştu. İlk 3 turu güvenlik aracı eşliğinde geçen yarışın geri kalanında birçok kaza yaşanmış ve bazı pilotlar yarış dışı kalmıştı. Yarışın 25. turunda hızını arttıran yağmur sebebiyle yarışa 2 saatlik ara verilmişti.

Ara sonrasında yeniden başlayan yarış;  Michael Schumacher, Sebastian Vettel ve Jenson Button'ın uzun süren mücadelesine sahne olmuştu. Michael Schumacher’i geride bırakarak kendi aralarında zorlu bir mücadeleye giren Vettel ve Button’ın savaşı adeta nefesleri kesmişti. Vettel’in son turda spin atmasıyla sonlanan mücadeleden iki kez kaza yapıp altı kez pite giren Jenson Button galip çıktı.

Formula 1 tarihinin unutulmaz yarışları arasından seçtiğimiz yarışları sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de aklınıza gelen yarışları yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Otomobiller ve motor sporları hakkındaki paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın :)

81
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
81
3
2
0
0