Google Asistan’ın Kullanıcıları İzinsiz Dinleyip ve Sesleri Kaydettiği Ortaya Çıktı

100
19
5
3
3
Google'ın sesli asistanının kullanıcıların seslerini kaydettiği ve bu seslerin çalışanlar tarafından da dinlenebildiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz aylarda Amazon, sesli asitanı Alexa'nın dinleme yapmasının ortaya çıkmasıyla sarsıldı. Üst üste çıkan haberler ve yargılama süreçleri Amazon'un başını ciddi anlamda ağrıtırken, şimdi ise benzer bir haber Google cephesinden geldi.

Belçika merkezli bir haber kaynağı olan VRT NWS'nin ortaya çıkardığı son rapor, Google'ın sesli asistanlardan topladığı ses kayıtlarının çalışanlar tarafından dinlendiğini ortaya çıkardı. 

google

VRT NWS'nin raporuna göre, Google'da 153 tanesi yanlışlıkla kaydedilmiş olan binden fazla ses kaydı var. Bu ses kayıtlarının içerisinde kullanıcıların günlük konuşmalarının yanı sıra, kimi zaman fiziksel şiddetin söz konusu olduğu sesler bile bulunuyor. VRT NWS, Hollandaca ve Flamanca dillerine odaklanarak elde ettiği bu ses kayıtlarını bir video halinde de paylaştı. Üstelik bu videoda iddialarını ispatlayan bir kişi bulunuyor.

İşte VRT NWS'nin hazırladığı o video;

Teknoloji şirketleri ise bu konuda, seslerin kaydedilmesinin yapay zekanın gelişimi için önemli olduğunu ileri sürüyorlar. Şirketlerin iddialarına göre bu ses kayıtları, sesli asistanların geliştirilebilmesi için kullanılıyor ve farklı seslerin anlaşılabilmesi, bu ses kayıtları sayesinde daha güçlü bir şekilde mümkün oluyor. Ayrıca şirketler, ses kayıtlarının minimal düzeyde olduğunu söylüyorlar.

Konuyla ilgili bir Google sözcüsü geçmiş dönemlerde, yapay zekanın geliştirilmesinde kullanılan bu ses kayıtlarının, kullanıcılar tarafından alınan kısmının sadece binde 2 olduğunu ifade etti. Ses kayıtlarının bir havuz içerisinde toplandığını söyleyen sözcü, kullanıcıların kişisel bilgilerinin paylaşılmasınınsa mümkün olmadığını açıkladı.

Tüm bu açıklamalara rağmen şirketlerin ses kayıtları yapmasının kabul edilebilir bir yanının olduğunu söylemek çok zor. Bu kayıt meselesinin yanlışlıkla yapılabilme durumu ise zaten mümkün görünmüyor. Neticede kullanılan sistemlere belirli komutlar ekleniyor ve sistemlerde bu komutlara göre çalışıyorlar. Google'ın bu konuyla ilgili bir açıklama yapıp yapmayacağı ise bilinmiyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/7/11/20690020/google-assistant-home-human-contractors-listening-recordings-vrt-nws
100
19
5
3
3
Emoji İle Tepki Ver
100
19
5
3
3