Görenleri Şaşırtacak ‘Aşırı Gerçekçi’ 3 Boyutlu Julius Caesar Büstü

39
4
2
0
0
Milattan önce, Anti Roma İmparatorluğu’nun en bilinen hükümdarlarından olan Julius Caesar’ın başı, pek çok veriye dayanarak yeniden modellendi. Ortaya çıkan 3 boyutlu heykel, Caesar’ın anormal baş ölçülerini gün yüzüne çıkarttı. Hatta sezeryan olarak doğduğu bile öne sürüldü.

Meşhur Roma imparatoru Julius Caesar, tarihin değişeceği yeni bir sayfa açılmadan hemen önce ülkesinin başındaydı. Onun tarihe etkisi diğer Roma imparatorlarına kıyasla çok daha fazla olmuştu. Hayatına ilişkin pek çok sırrın araştırıldığı günümüzde bilim insanları, tarihin en büyük hükümdarlıklarından birini de aydınlatmaya çalışıyolar. 

Geçtiğimiz hafta, Arkeolog Tom Buijtendorp, üzerinde çalıştığı olduğu yeni kitabını tanıtmak için Hollanda’daki Leiden Ulusal Eserler Müzesi’nde bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlik sırasında Julius Caesar’ın yeniden oluşturulan üç boyutlu modeli de sergilendi. Eski mermer büstlerin, bozuk paraların ve resimlerin taranarak oluşturulduğu bu yeni modelde Caesar’ın kafa ölçüleri olağan dışı gelişmiş görünüyordu.

Tarihi eser niteliğindeki orijinal büst:

Araştırmacı, Julius Caesar’ın bugüne kadar yeterince doğru tasvif edilmediğinden yakınarak, ürettikleri üç boyutlu modern büstün en gerçekçi versiyon olduğunu ileri sürdü. Gerçekten de Caesar’ın kafasında anormal bir çıkıntı vardı, ayrıca kafatası yanlardan geniş bir biçimde duruyordu. 

Bilim insanları bu kafatası şeklinin, o dönemde yaşanmış ve hala görülebilen bazı klinik anomalilerden kaynaklanabileceğini açıkladılar. Ayrıca Julius Caesar’ın sezeryan yöntemlerle doğmuş olması dolayısıyla, kafatasının doğum sırasında şekil aldığını da söyleyen araştırmacılar var. Bu görüşe karşılık olarak sunulan sav ise Julius Caesar’ın annesinin sezaryan doğum geçirmesine rağmen bazı kanıtlara göre yaşamaya devam etmesi oldu.

Yeni çalışmalarla ortaya çıkan modern büst:

Uzmanlar Caesar’ın ortaya çıkan bu anormal kafa şekline neden olabilecek şeyin, sonradan alınan darbeler de olabileceğini söylediler. Özellikle bebeklik döneminde insanların kafatasının kolayca şekillendiği biliniyor. Hükümdarın annesi olan Aurelia’nın çoğu kayıtta hayatta olması, o dönemde ölümle sonuçlanan sezeryan doğum gerçekleştirmediğini gösteriyor. 

Orta Amerika, Avrupa ve Asya’da çocuk kafataslarının şekillenmesini inceleyen bilim insanları, bazı toplumlarda kafataslarının bebeklik dönemlerinde yeniden şekillendirildiklerini de ileriye sürdüler. Belki de Julius Caesar’ın bu anormal kafatası, bebeklik döneminde henüz kıkırdak gibi esnek olan kafatası kemiklerinin ön ve arkadan baskı görmesi sonucu oluşmuştur. 

Söz konusu modern Julius Caesar büstü ağustos ayına kadar sergilenecek. 

Kaynak : http://www.iflscience.com/editors-blog/3d-reconstruction-of-julius-caesars-head-reveals-rulers-odd-feature/
39
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
39
4
2
0
0