HES Kodu Olmadan Şehirler Arası Bilet Satışı Genelgeyle Yasaklandı

26
4
3
2
2
İçişleri Bakanlığı, yeni yayınladığı genelgeyle valiliklerden, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmaları HES kodu olmadan bilet satmamaları konusunda uyardı.

Koronavirüs pandemisiyle mücadelede ne yazık ki ülkemiz istenilen başarı seviyesine ulaşamadı. Yaz dönemi sona ererken günlük vaka sayılarında da artış yaşandığı göze çarpıyor. Bu artışı durdurmak için de çeşitli önlemler alınıyor.

Normal şartlar altında şehirler arası yolculuk yapmak için Hayat Eve Sığar (HES) sistemi üzerinden kod alınması gerekiyor. Gelen şikayetlerden firmaların bu konuya gereken hassasiyeti göstermediğinin anlaşılması üzerine İçişleri Bakanlığı yeni bir genelge yayınladı.

HES kodu olmadan yolcu taşınmayacak

hes kodu seyahat

Bakanlığın gönderdiği “Şehirler arası otobüslerde HES kodu zorunluluğu” başlıklı genelgede, kontrollü sosyal hayat döneminde pandemiyle etkili mücadele edilebilmesi için alınan tedbirlere ve kurallara riayet edilmesinin önemli olduğu ifade edildi. 

Daha önce gönderilen bir genelgede şehirler arası toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde HES uygulaması üzerinden kod alınmasının zorunlu olduğu belirtilmişti. Yeni genelge de bu karar hatırlatıldı.

HES kodu olmadan seyahat edenlere zorunlu izolasyon uygulanacağı belirtilirken, HES kodu olmadan bilet satışı yapan firmalara valiler/kaymakamlar tarafından para cezası uygulanacak. Kontrollerde Kovid-19 tanısı veya teması bulunanlar ilgili birimlere bildirimde bulunulacak.

Şehirler arası yolculuk daha sıkı hale geliyor

hes kontrol

Genelgede  "Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalar (otobüs, midibüs, minibüs vb.) tarafından her türlü biletleme işlemi (internet-telefon üzerinden veya yüz yüze) esnasında müşterilerden HES kodu talep edilecek ve HES kodu olmadan bilet satışı yapılmayacak.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınma esnasında da yolcuların HES kodu kontrol edilecek, araca binmesinde herhangi bir sakınca olmadığı anlaşılan yolcular araçlara binebilecek.

Gerek bilet satışı gerekse araca alınma esnasındaki HES kodu kontrolünde Kovid-19 tanılı ya da temaslısı olduğu tespit edilen kişiler için gerekli bildirim ilgili firma yetkililerince kolluk birimlerine ve sağlık kuruluşlarına yapılacak.

Başta trafik birimleri olmak üzere kolluk birimlerince HES kodu olmaksızın bilet satışı yapılmaması ve şehirler arası yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yolcu alınmaması hususları etkin şekilde denetlenecek." denildi. 

Valiler ve kaymakamların belirtilen esaslara göre aldığı kararlar, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddelerine göre uygulanacak, alınan kararlara uymayanlara idari işlem yapılacak. Suç teşkil eden davranışlarda bulunanlara TCK’nın 195’inci maddesine göre adil işlem yapılacak.

Kaynak : https://www.birgun.net/haber/bakanliktan-yeni-genelge-hes-kodu-olmadan-bilet-satisi-yapilmayacak-315355
26
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
26
4
3
2
2