Hindistan'ın Uydu Karşıtı Füze Testine Karşı Tepkiler Büyüyor

44
10
5
2
1
Geçtiğimiz günlerde Dünya'nın alçak yörüngesindeki uyduları füzelerle imha etmek için 'Misyon Şakti' adı verilen testi gerçekleştiren Hindistan'a birçok kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Gelen tepkilerin ortak noktası ise uzay çöplerinin artmasından duyulan endişe.

Hindistan'ın beklenmedik bir şekilde uydu karşıtı füze testlerine başlaması, uluslararası alanda büyük bir şaşkınlığa sebep oldu. Daha önce ABD, Rusya ve Çin'in gerçekleştirdiği bu testler, uydu sistemleri ve ona bağlı teknolojiler için oldukça büyük bir tehdit.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 27 Mart'ta gerçekleştirilen test sonrası yaptığı açıklamalarda Dünya'nın alçak yörüngesindeki bir Hint uydusunun başarıyla vurulduğunu ve uydunun imha edildiğini açıkladı. Modi'nin açıklamasından sonra birçok çevreden yapılan testler hakkında tepkiler gelmeye başladı.

İmha edilen uyduların uzayda uzun bir süre boyunca bir enkaz bulutuna dönüşmesi ve uzay çöplerini arttırmasından endişe duyan çevreler, uzay teknolojilerine karşı silahlanmanın da gelecekte büyük bir sorun olabileceğine işaret ediyor. Gelin Hindistan'ın bu girişimine karşı verilen tepkilere birlikte göz atalım.

Mamata Banerjee / Hindistan Batı Bengal Eyalet Başkanı:

Başbakan Narendra Modi'nin açıklamalarından sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımla tepkisini ortaya koyan Mamata Banerjee, Modi'yi siyasi çıkar elde etmek için böyle bir yola başvurmakla suçladı. 11 Nisan'da başlayacak ve 19 Mayıs'ta son bulacak seçimlerin tarihinin yaklaştığı düşünüldüğünde Banerjee haklı olabilir. Birçok Hindistan vatandaşı da siyasi çıkar sağlamak adına bu tarz endişe verici bir girişime karşı tepkilerini dile getiriyor.

Laura Grego / Endişeli Bilim İnsanları Birliği (UCS):

ABD merkezli bir bilim savunuculuk örgütü olan UCS, çarşamba günü yapılan açıklamayla tepkisini dile getirdi. UCS üyesi Laura Grego, "Hindistan'ın gerçekleştirdiği test, uzayın güvenli bir hâlde kalmasını tehlikeye sokuyor" diyerek uydu karşıtı füze sistemlerinin sebep olabileceği büyük sorunlardan endişe duyduklarını belirtti. 

Upasana Dasgupta / McGill Üniversitesi:

Kanada'daki McGill Üniversitesi Hava ve Uzay Hukuku Enstitüsü'nden araştırmacı Upasana Dasgupta, bu tarz bir sistemin imha ettiği uydulardan ayrılan parçaların diğer uydulara zarar verebileceğini söylüyor. Dasgupta'ya göre uluslararası bir krize bile yol açabilecek bu sorun, gelecekte Hindistan'ın başını ağrıtabilir.

Jim Bridenstine / NASA Başkanı:

ABD Temsilciler Meclisi'nde Hindistan'ın girişimi hakkında konuşan Jim Bridenstine, “Enkazlar uzun süre orada kalıyor. Uzayı mahvedersek bunun geri dönüşü olmaz. Bütün dünya bu girişime karşı tepki göstermeli" açıklamasını yaparak insanları bu girişime karşı tepki göstermeye davet etti.

Bilindiği üzere ABD ve Rusya 1980'li yıllarda uydu karşıtı savunma sistemleri geliştirmiş fakat daha sonra uzay çöplerinin artacağı endişesiyle bu projeler durdurulmuştu. Hindistan'ın geliştirdiği uydu karşıtı füze sistemlerine gelen tepkilerin giderek artması bekleniyor.

Kaynak : https://www.space.com/india-anti-satellite-test-significance.html
44
10
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
44
10
5
2
1