Dünyadaki Bütün İnsanlardan Dev Bir Köfte Yapılsa Bu Köftenin Boyutu Ne Kadar Olurdu?

38
17
6
5
3
Hollywood yıldızlarından Asyalı teyzelere, Afrikalı çocuklardan Türkiye’deki dayılara kadar dünyada yaşayan herkesin içinde bulunduğu dev bir köftenin boyutunu hesaplamaya ne dersiniz?

Dünya üzerindeki bütün insanların etlerinden oluşan yapışkan bir top yapma fikrinin kulağa çılgınca geldiğinin farkındayız. Tam 7.88 milyar insandan oluşan bir top!

Yazıyı okurken muhtemelen kafanızda olağanüstü boyutlarda bir top canlanmıştır. Ancak içeriğin devamında bu enteresan köftenin aslında sandığınız kadar iddialı olmadığını fark edeceksiniz. Hesap makineleriniz hazırsa vakit kaybetmeden başlayalım.

1 metreküp alana kaç insan sığdırabiliriz?

metro

Öncelikle fizik ve kimya derslerinden hatırladıklarımızı tazelemekle başlamaya ne dersiniz? Yoğunluk veya özkütlenin, birim hacimdeki madde miktarı demek olduğunu biliyoruz (Elbette diğer koşullar, yani sıcaklık ve basınç belli standartlarda olmak şartıyla). Peki bir insanın yoğunluğu ne kadardır ve bu bilgi bizim nerede işimize yarayacak?

Bir metreküp hacimdeki insan yoğunluğu, 985 kilogramdır. Yani bir insanın özkütlesi 985 kg/m³’tür diyebiliriz. Yaklaşık olarak suyun özkütlesine yakın olduğunu fark etmişsinizdir. Fizik sorularını çözerken suyun özkütlesini 1 gr/cm³’e yuvarlıyor olmamız, işlem yoğunluğu açısından bizi ne kadar rahatlatmış olsa da burada aynı şeyi yapmayacağız.

kalabalık

Yoğunluk kısmını hallettik, gelin şimdi de kütle tarafına bir bakalım. Ortalama bir insanın, yaklaşık 62 kilogram olduğunu varsayarsak, dev bir blender’da karışan 16 insanı 1 m³ alana sığdırabilirsiniz (Fakat tabii ki denememelisiniz!).

Dünyadaki 7.88 milyar insanın kaplayacağı alanı hesaplamak istediğimizde de küçük bir çarpma işlemiyle 496 milyon m³ sonucuna ulaşabiliriz. Yani bütün insanları 496 milyon m³ alana doldurabiliyoruz.

Peki bu büyüklüğü gözümüzde nasıl canlandırabiliriz?

eyfel vs top

300 m uzunluğunda olan Paris’in gözbebeği Eyfel Kulesi üstünden düşünecek olursak; insanların tamamından oluşan yapışkan top, yaklaşık 3 Eyfel Kulesi uzunluğuna sahip. Ayrıca bu insan topu, New York’ta bulunan Central Park’a da rahatlıkla girebilecek boyutlarda.

Üstelik bunu hesaplamak ilk kez birinin aklına gelmiyor. 2014 yılında yani nüfusun nispeten daha az olduğu yıllarda da bu çılgın matematik işlemleri yapılmıştı. O yıl dünya nüfusunun 7.159 milyar olduğunu göz önüne alınarak, yuvarlak dev yapının Arizona eyaletinde bulunan Büyük Kanyon’a kolaylıkla girebilecek boyutta olduğu sonucuna ulaşılmıştı.

1 yıl sonra bu dev köftenin boyutu ne kadar değişebilir?

dünya nüfusu

2023 yılında Dünya nüfusunu basit bir işlemle öngörebiliyoruz. Şu anki nüfusu 1.0105 ile çarparak bir sonraki yıl dünya nüfusunun ne kadar artacağını tahmin ettik, buraya kadar her şey tamam. Peki ya yapışkan topumuz bundan ne kadar etkilenecek?

İnsan sayısı arttığı için topumuzun hacmi de doğal olarak artacaktır. Yarıçapın nasıl değişeceğini hesaplamak için yeniden lise bilgilerimize dönüyor, fizik öğretmenimizin “Yarıçap, hacmin küp köküyle doğru orantılıdır.” ifadesini anımsıyoruz. Demek ki, bu yıl 500 metre yarıçapına sahip dev insan topu, önümüzdeki yıl muhtemelen 501.743,9 metre yarıçapında olacak .

central park

Sonuç olarak; farklı yaşlarda, cinsiyetlerde ya da mesleklerde milyarlarca insanın sığabileceği dev bir top inşa ettik birlikte ve aslında sandığımız kadar büyük olmadığımızı fark ettik. Peki ya aklınıza bu yapışkan insan topunun sığabileceği başka nereler geliyor?

Kaynaklar: Reddit, IFLScience

38
17
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
38
17
6
5
3