Instagram'da Bazı Sayfaların 'Sınavsız Ehliyet' Verdiği İddia Edildi: Peki Böyle Bir Şey Mümkün Olabilir mi?

35
6
1
0
0
Ehliyeti olmayan ya da son sınav hakkı kalmış kişilerin ehliyet alabilmesi için yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. İnsanların belli bir ücret karşılığında ne yazılı ne teorik sınava girmeden ehliyet alabileceğini iddia eden hesaplara gelin yakından bakalım.

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hemen her işimizi internet üzerinden yapabiliyoruz. Ancak internetin en kötü yanlarından biri hiç şüphesiz ki dolandırıcılardır. İnsanlara çeşitli vaatler sunan ve özellikle de oturdukları yerden istediklerine kolayca erişebileceklerini iddia eden dolandırıcılar yeni bir yöntemle insanları kandırıyor.

Akaryakıt ve otomobil fiyatlarında yaşanan artıştan sonra ehliyet kurslarında bir kriz patlak vermişti. Kurs sahipleri, artan maliyetleri karşılayamadıklarını ileri sürerek kapanmayı düşündüklerini açıklamışlardı. Özellikle artan ehliyet fiyatları sadece kursları değil vatandaşları da zor duruma soktu. Ehliyet almak isteyen kişiler daha uygun ve daha kolay şekilde ehliyet almak için çeşitli yöntemler aramaya başladı.

'Sınavsız ehliyet' verdiği iddia edilen hesaplar ortaya çıkmaya başladı

Sınavsız ehliyet

Fotoğrafta da gördüğünüz gibi sosyal medya mecralarında özellikle de Instagram’da sınavı geçmekte zorlanan ya da sınava girmeden ehliyet almak isteyen kişilere belli bir miktar karşılığında, sınavsız şekilde ehliyet verdiğini iddia eden hesaplar ortaya çıkmaya başladı. Ancak bu hesaplardan ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin paralarından olduğu veya daha büyük sorunlarla karşılaştığı iddia ediliyor. 

Bu yöntemin tamamen yurt içi kaynaklı, güvenilir, yasal ve E-Devlet onaylı olduğu iddia ediliyor. Aynı zamanda bu hesaplar üzerinde kullanıcıları, bu yönteme ikna edebilmek için çeşitli WhatsApp yazışmaları ve gerçek olduğu iddia edilen ehliyetlerin fotoğrafları paylaşılıyor.

Sınavsız ehliyet

Tabii ki bu yöntemle ehliyet kursu süresince kursiyerlerin zorunlu olarak alması gereken hiçbir eğitim verilmiyor. Ehliyet sınavında son hakkı kalan, sınava hiç girmeyen ve kolayca ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin yerine sınava başka şahıslar sokulduğu ve bu şekilde ehliyet verildiği de gelen iddialar arasında. Zira iddialar doğruysa  çok sayıda 'trafik canavarının' ortaya çıkması hiç de şaşırtıcı olmayacaktır. Yani bu yönteme bakılırsa; hem dolandırılma riskiniz dolayısıyla paranızı, hem de ehliyet sahibi olduğunuzda canınızı ve diğer insanların canını tehlikeye atmış oluyorsunuz. 

Peki sınavsız ehliyet almak gerçekten mümkün mü?

Ehliyet dolandırıcılık

Uzmanlara göre böyle bir yöntemle yasal yollardan kesinlikle ehliyet alınamaz. Bu tür sınavsız ehliyet yöntemlerine başvurmak ya da bu tarz bir işin içinde olmak Türk Ceza Kanunu’na göre büyük bir suç teşkil etmektedir. Daha önce bu yöntemle ehliyet almış kişiler hakkında davalar açılmış ve kişilere büyük cezalar verilmiştir.

Yukarıda anlattığımız yöntemle ehliyet almak imkansızdır. Ehliyet almak için bir sürücü kursuna gitmelisiniz ve bu tarz hesaplara, kişilere kesinlikle itibar etmemelisiniz.

35
6
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
35
6
1
0
0