İnterneti Birbirine Katan Bir Matematik Sorusu Daha Viral Oldu

51
10
8
3
3
İnternette insanların aklını bulandıran ve cevapları hakkında tartışmalar dönen çok matematik sorusu var. Bu yeni soru, farklı cevaplar bulan kişiler arasında tartışma yarattı.

Matematik, hayatın hemen her alanında bulunmasına rağmen soyut bir kavram olduğu için direkt olarak görmekte zorlanıyoruz. Matematiğin soyut olması, hesaplamaların herkes tarafından 'kolayca' anlaşılmasını da zorlaştırıyor.

Günün erken saatlerinde paylaştığımız bir yazıda, çok az kişi tarafından doğru yanıtı bulunabilen bir matematik problemini karşınıza çıkarmıştık. Eğer hala görmediyseniz, buraya tıklayarak ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

İnternette viral olan yeni bir soru, tartışmaları da beraberinde getirdi. İnsanlar bu soru için farklı cevaplar buldu. Peki hangi cevap doğru? Gelin hep beraber bakalım

matematik

Viral olan soruda, cevabı bulunması istenen denklem “8/2(2+2)” işlemi idi. Ortaya atılan iki cevap ise 1 ve 16. Doğru cevabın hangisi olduğu ise matematiği hangi sistemle öğrendiğinize göre değişiyor. 

PEMDAS modelini öğrendiyseniz parantez, parantezin önündeki sayı, çarpma, bölme, toplama, çıkarma olarak geçer. Bu işlemler genelde soldan sağa ilerler. 

BODMAS modelinde ise parantez, düzenler, bölme, çarpma, toplama, çıkarma kullanılıyor. 

İlk modelde sorunun cevabı 1, ikinci modelde ise 16 çıkıyor. Bu işlem, matematikçileri birbirine düşürmüş durumda. 

Editörün Teorisi

Soruyu bir başka açıdan ele alırsak, belki de cevaba daha net ulaşabiliriz. Elimizde sekiz birim para olduğunu düşünelim. Bir işi yapması için işçi tuttuk ve işçilere 2 birim para verecek şekilde anlaştık. İlk başta bizim elimizde 2 işçi olsun. Daha sonra bu işçilerin yetmeyeceğini düşünerek iki işçi daha çağırmış olalım. Bu durumda da işçi sayımız, (2+2) şeklinde olur. İşçi başına iki birim para verdiğimiz için sonuçta elimizde 2(2+2) parça para dağıtacağımız bilgisi var. 

En başta elimizdeki para miktarı ise 8 idi. Çalışanlara 8 birim parayı verdiğimizde her biri 1 birim para almış olur. 8/2(2+2) işleminde bu mantıkla sonuç 1 çıkar. Parantezin önündeki sayı, parantez içerisindeki sayıların katsayısıdır. Yani aslında işlem 8/(4+4) şeklinde de yazılabilirdi. 

Yani teoride tartışmalar devam etse de pratik uygulamasına bakıldığı zaman işiemin sonucu 1'e gidiyor gibi gözüküyor. İşlemi Excel'e yazarsanız da Excel formulü kendi anlayacağı hale getirmek için 8/2x(2+2) haline getirerek 16 buluyor. (Bizim maaşları da böyle hesaplayabiliyor muyuz? Hiç olmazsa bir aylığına 81 kat maaş almayı gerçekten hepimiz isteriz)

Kaynak : https://www.foxnews.com/tech/viral-math-problem-baffles-many-internet
51
10
8
3
3
Emoji İle Tepki Ver
51
10
8
3
3