iOS Cihazlarda Uygulama İzinleri Nasıl Kontrol Edilir?

10
3
1
1
0
Günümüzde pek çok uygulama, kullanıcılardan gerekliliğinin dışında farklı farklı izinler istiyor. Bu uygulamalardan bazıları ise gerçekten kötü amaçlı olabiliyor ve kişisel verilerinizi çalabiliyor. Bu yazımızda iOS cihazlarınızda bu izinleri nasıl kontrol edebileceğinize yakından bakacağız.

Mobil uygulamalar, ihtiyaç anında fotoğraf düzenleme, sosyalleşme ve iletişim gibi pek çok farklı alanda yardımımıza koşuyor. Bu uygulamalar hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırıyor olsa da bazı durumlarda kullanıcılardan gereğinden fazla izin isteyebiliyor. Bu izinlere fotoğraf albümleri, mikrofon, konum ve hatta kameralar bile dâhil olabiliyor. Peki, mağazadan indirdiğimiz bu uygulamalara ne kadar güvenebiliriz?

New York Times'ta yayınlanan bir araştırmaya göre en az 75 şirket; yerel hizmet, yerel haberler ve yerel hava durumu bilgisi almak için konum bilgilisini talep ederek kullanıcıların net konumuna ulaştı. Habere göre şirketler, bu verileri analiz yapmak, satış yapmak veya bahsi geçen amaçların dışında kullanıyor. Bu uygulamaların en net örneğiyse son zamanlarda popülerliğini artıran FaceApp uygulaması oldu.

iOS'ta uygulama izinleri nasıl kontrol edilir?

iOS Uygulama İzinleri

Yukarıda belirttiğimiz nedenler, iOS uygulamalarınızla neleri paylaştığınızı kontrol etmek için oldukça yeterli sayılabilir çünkü kullanımınızı size uygun şekle getirmek ve hangi bilgiyi paylaşıp hangi bilgiyi paylaşmadığınızı görebilmek son derece önemlidir. Bu işlemleri yapmak ise yalnızca birkaç dakikanızı alıyor.

iOS uygulama izinlerini kontrol etme yöntemi:

  • 'Ayarlar'a girin ve telefonunuzda etkin olan tüm izinleri görmek için 'Gizlilik' sekmesini açın.
  • Bu izinlere sahip olan uygulamalardan herhangi birine dokunun.
  • Gerekli görmediğiniz izinleri devre dışı bırakın. Bu izinleri daha sonra tekrar aktif hâle getirebilirsiniz.

iOS'ta konum izinleri nasıl kontrol edilir?

iOS Konum Servisleri

Bunlara ek olarak 'Konum Servisleri' için de yapabileceğiniz bazı şeyler mevcut. Böylelikle bahsi geçen uygulamalara konumunuzu sürekli olarak vermek zorunda kalmaz ve bu uygulamaların konum ayarlarını 'Asla', 'Kullanırken İzin Ver' veya 'Sürekli İzin Ver' şeklinde değiştirebilirsiniz. Bunu yapmak içinse yapmanız gerekenler oldukça basit.

iOS konum izinlerini kontrol etme yöntemi:

  • 'Ayarlar'ı açın.
  • 'Gizlilik' sekmesine gelin.
  • 'Konum Servisleri' yazısına dokunun.
  • Hangi uygulamaların hangi durumlarda konumunuzu kullanabildiğini inceleyin ve rahatsız olduğunuz bir uygulama varsa devre dışı bırakın.

iOS'ta hücresel veri kullanımı nasıl kontrol edilir?

iOS Hücresel Veri

İnternet paketinizin oldukça hızlı bir şekilde bitmesi, muhtemelen bir şeylerin gereğinden fazla internet kullandığı anlamına geliyordur. iOS'ta bunun için de bir çözüm mevcut.

iOS hücresel veri izinlerini kontrol etme yöntemi:

  • 'Ayarlar'ı açın.
  • 'Hücresel' sekmesine gelin.
  • Hangi uygulamanın ne kadar internet kullandığını görmek için sayfayı aşağı kaydırın.
  • Gözünüze çarpan ve gereğinden fazla internet kullandığını düşündüğünüz gereksiz bir uygulama varsa devre dışı bırakın.

Apple, son yıllarda dikkatini gizlilik ve güvenlik önlemlerini artırmaya yöneltti. Teknoloji devi şirket, iOS 13 ile uygulama izinlerini kontrol etmeyi her zamankinden çok daha basit bir hâle getirdi. Siz de bu yöntemleri uygulayarak akıllı telefon kullanımınızı çok daha optimize hâle getirebilir ve güvenlik önlemlerinizi artırabilirsiniz.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/mobile/how-to-control-ios-app-permissions/
10
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
3
1
1
0