iPhone'daki Çentiği Ortadan Kaldıran Apple Patenti Ortaya Çıktı

38
29
10
8
4
Apple akıllı telefon serisi iPhone büyük bir hayran kitlesine sahip. Kamera, stabil işletim sistemi, inovatif yenilikler ve dahası gibi özellikler sebebiyle tercih edilen bu akıllı telefonların ekranlarında 2 yıldır çentik bulunuyordu. Apple yeni patenti ile sensörlerin ekranın içerisine gömülmesini sağlayarak çentiği tuzla buz edebilir.

2017 yılında tanıttığı iPhone modeli olan iPhone X ile akıllı telefonların ekranlarında çentik kullanımının muazzam derecede yaygın hale gelmesine öncü olan Apple, önümüzdeki modellerde bu çentiği tamamen iptal edebilir.

Akıllı telefon sektöründeki akıllı telefon üreticilerinin neredeyse hepsi telefonların üst tarafında bulunan çentiği ortadan kaldırmak için kendi yöntemlerini geliştiriyor. Apple da pazara ayak uydurabilmek için böyle bir yola giriyor. 

Apple sensörleri nasıl gizleyecek?

apple

Araştırma ve geliştirme çalışmalarına kayda değer bir yatırım yapan Apple, içerisinde bulunduğu sektörlere yön veren şirketlerin başında geliyor. Salı günü ortaya çıkan bir patent ise Apple'ın sektörde bir kez daha köklü bir değişikliği gerçekleştirebileceğine işaret ediyor.

Bahsi geçen patent, ışık iletici cam içeren ekran teknolojisini detaylıca gösteriyor. Apple bu teknoloji ile cihazın ön yüzüne bakması gereken tüm sensörleri (kamera dahil) ekranın içerisine gizleyebilir ve gerektiği durumda ekranın ilgili bölgesini ışığı iletir hâle getirilerek sensörlerin çalışmasını sağlanabilir.

Yeni Apple teknolojisi iPhone tasarımını nasıl değiştirecek?

apple patenti çentiksiz ekran

Sonsuz ekranın iPhone'lara gelmesiyle artık cihazların ön yüzü tamamen ekranla kaplı olacak. Ahize ise cihazın üst kısmında ekran ile çerçeve arasındaki ufak boşluğu sıkıştırılacak.

Apple tarafından patentlenen yeni teknoloji her ne kadar kamera ve sensörlerin görünüşte gizlenmesine olanak tanısa da kullanılacak olan özel ekran bölümleri sebebiyle sensörlerin olacağı bölgeler çıkıntılı olabilir.

Apple patenti yeni bir fikir değil

apple patenti çentiksiz ekran

2009 yılında yine Apple tarafından yapılan bir patent başvurusunda kameranın ekranın arkasına gizlenmesine olanak tanıyan bir teknoloji gösteriliyordu.

Sensörün kullanılması gerektiği durumda sensörün bulunduğu alanda ekran parlaklığının düşürülmesini ve sensörün dış ortama (ışığa) erişim sağlayabilmesini içeren bu yöntem o zamanlardaki teknolojik gelişmelerin yetersiz kalması sebebiyle büyük ihtimalle Apple tarafından rafa kaldırılmıştı.

Şimdi ise Apple'ın bu fikrini hayata geçirmesinin önünde hiçbir engel bulunmuyor. Tabii ki Samsung'un da bu konuda çok ciddi yatırımlar yaptığını unutmamak lazım, zira gömülü kamera yarışını Apple dışında bir şirketin kazanması oldukça olası.

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/19/08/13/a-future-iphone-could-lose-the-notch-with-light-transmitting-windows-in-the-screen
38
29
10
8
4
Emoji İle Tepki Ver
38
29
10
8
4