Kanal İstanbul'un İlk Temeli Atıldı: İşte Cumhurbaşkanı'nın Açıkladığı Detaylar

350
88
10
2
1
Kanal İstanbul projesinin ilk temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün atıldı. Erdoğan, törende önemli açıklamalar yaptı. Kanalın 15 milyar dolar maliyetle 6 yılda yapılmasının hedeflendiği açıklandı.

Ülkemizde son zamanlarda en fazla tartışılan proje olan Kanal İstanbul’un ilk temeli bugün atıldı. Kanal üzerine inşa edilecek ilk köprü için temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende kanal hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Konuşması sırasında Kanal İstanbul için “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz” ifadelerini kullanan Erdoğan, Boğaz’dan 1930’lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçişi olduğunu, günümüzde ise bu sayının 45 bine ulaştığını belirtti. Boğaz'dan geçen gemilerin 350 metreye kadar boya sahip olabildiğini belirten Erdoğan, bu durumun şehir için ciddi bir risk anlamına geldiğini aktardı.

Kanal’ın ebatları:

kanal istanbul

Erdoğan, Kanal İstanbul’un uzunluğunun 45 kilometre, taban genişliğinin en az 275 metre ve derinliğinin 21 metre olarak belirlendiğini açıkladı. Ardından Kanal’ın üzerinde 6 adet köprünün inşa edileceğini, birincisinin de bugün temeli atılan köprünün olduğunu belirtti. Doğalgazdan elektriğe kadar pek çok tesisin altyapısının da hazırlandığını aktardı.

“Dünyanın en çevreci projesi olacak”

Kanal İstanbul’un çevreye yapacağı etki halen tartışılmaya devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal’ın dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirileceğini açıkladı. Erdoğan, ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verebileceğini söyledi. (Şu anda projenin internet sitesinden indirilebilir durumda.)

15 milyar dolar maliyetle tamamlanması hedefleniyor:

istanbul kanal

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel atma töreninde yaptığı konuşmada Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak baktıklarını söyledi ve projenin 15 milyar dolar maliyetle, 6 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Kanal İstanbul’un internet sitesinden elde edilebilen ’50 Soruda Kanal İstanbul’ isimli belgede ise Kanal İstanbul’un inşaat maliyetinin 75 milyar TL olarak öngörüldüğü belirtilmiş durumda.

Kanal İstanbul’un internet sitesi açıldı:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kanal İstanbul projesiyle ilgili açılan siteyi duyurdu. “www.kanalistanbul.gov.tr/tr" bağlantısından ulaşılabilecek olan sitede Kanal İstanbul hakkında bilgiler sunuluyor.

350
88
10
2
1
Emoji İle Tepki Ver
350
88
10
2
1